Σημεία χαιρετισμού κατά την Τελετή Έναρξης της 59ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Κυρίες και Κύριοι,

Εδώ, στον ιερό χώρο της ιστορικής Πνύκας, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της πεντηκοστής ένατης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες, την οποία οργανώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία.

Αυτή η ετήσια Διεθνής Σύνοδος έχει ως κύριο στόχο –στόχο σύμφωνο με τον σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας- την προαγωγή και διάδοση των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος, όπως αυτές προκύπτουν από την διαχρονική λάμψη του Ολυμπιακού Πνεύματος. Ιδίως δε των αρχών της ευγενούς άμιλλας στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι, οι οποίες λειτουργούν ως βασικές συνιστώσες της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Εύκολα αντιλαμβάνεται καθένας την σημασία της Δημοκρατίας και της Ειρήνης στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς. Κι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τον Πλανήτη στο σύνολό του.

Με βάση τα δεδομένα που προανέφερα, η επιλογή της Πνύκας για την σημερινή εναρκτήρια τελετή είναι όχι απλώς ενδεδειγμένη αλλά, κυριολεκτικώς, επιβεβλημένη. Στον χώρο αυτόν, ουσιαστικά μετά τον 6ο αιώνα π.Χ., η Αθηναίων Πολιτεία εφάρμοσε κορυφαίους θεσμούς της Άμεσης Δημοκρατίας, μέσ’ από τις μεθόδους της Ισονομίας και της Ισηγορίας, προκαλώντας την έκρηξη του Πνεύματος για την δημιουργία του Πολιτισμού και των Επιστημών ως τις μέρες μας.

Νέες και νέοι, που μετέχετε στην πεντηκοστή ένατη Διεθνή Σύνοδο για Νέους Μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, η οποία έχει την μόνιμη έδρα της στην Ολυμπία, ζήστε στην Χώρα μας, την Ελλάδα, αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία μύησης σε αρχές και αξίες που παραμένουν κλασικές και αναλλοίωτες. Και ας τις μεταφέρετε στις Πατρίδες σας, ως άλλοι λαμπαδηδρόμοι του ανέσπερου Ολυμπιακού Φωτός.-