Από την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ.Thomas Bach στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι, για μιαν ακόμη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς, πριν απ’ όλα, για το γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια της Προεδρίας σας έχετε συμβάλει τα μέγιστα ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ολυμπιακό Κίνημα, το Ολυμπιακό Ιδεώδες, να έρχονται ολοένα και πιο κοντά στις ρίζες τους, στις Αρχές και τις Αξίες του Ολυμπισμού. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα στους σημερινούς καιρούς.

Θέλω, επίσης, να σας ευχαριστήσω θερμώς γιατί η πρωτοβουλία σας είναι εκείνη, η οποία οδηγεί στο να πάψει να υπάρχει αυτό το κενό στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά την Ελληνική συμμετοχή. Η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη από την αρχή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η λήξη αυτής της εκκρεμότητας οδηγεί σε μια «ομαλοποίηση», αν θέλετε, αυτής της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί. Και αυτό, πάλι, είναι ένα δικό σας επίτευγμα, το οποίο λύνεται με τον καλύτερο και πιο συναινετικό τρόπο.

Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω και για το γεγονός ότι το 2021, όταν η Ελλάδα θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη θεμελίωση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα γίνει, σε μια τόσο συμβολική χρονιά, στην Αθήνα. Και είμαι βέβαιος ότι θα συμπέσει με ένα άλλο σημαντικό για μας γεγονός: Την επανεκλογή σας στην Προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επανεκλεγείτε – εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να επανεκλεγείτε – και αυτό σας το οφείλουμε, για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο έχετε ξεκινήσει.

Απόδειξη αυτής της ειλικρίνειάς μας και του πόσο σας εκτιμούμε, είναι το ότι αποφασίσαμε να σας απονείμουμε τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος, το μεγαλύτερο παράσημο, το οποίο μπορώ να σας απονείμω. Αυτό θα είχε γίνει ήδη – όπως σας είπα είναι μερικές διατυπώσεις που αφορούν περισσότερο την γερμανική πλευρά και τις διαδικασίες της γερμανικής πλευράς – αλλά έτσι θα έχω την χαρά να σας ξαναδώ εδώ, στο Προεδρικό Μέγαρο, για να κάνουμε και την τελετή όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Και πάλι καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ πολύ.

THOMAS BACH: Κύριε Πρόεδρε, ένα θερμό ευχαριστώ για την πολύ θερμή σας φιλοξενία, για την υποδοχή σας εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία χρονική περίοδο η οποία είναι πολύ βεβαρημένη και για εσάς. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την γενναιοδωρία σας, η οποία μας συγκινεί πολύ, και μας δίνει και την ευκαιρία να σας πούμε για άλλη μια φορά ένα θερμό ευχαριστώ και σε εσάς, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Διότι είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες, οι οποίοι έδωσαν αυτήν την πολλή μεγάλη κληρονομιά σε όλη την Ανθρωπότητα, τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διότι είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες οι οποίοι έδωσαν αυτή την πολύ μεγάλη κληρονομιά σε όλη την Ανθρωπότητα, τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι εσείς προσωπικά έχετε στηρίξει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση όλες τις αξίες του Ολυμπισμού, το Ολυμπιακό Ιδεώδες, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αποτελέσατε με τη δουλειά σας πηγή έμπνευσης για εμάς στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και μας δείξατε πώς μπορούμε να ταιριάξουμε, να προσαρμόσουμε τις παραδοσιακές και ιστορικές αυτές σπουδαίες αξίες με το σύγχρονο κόσμο και κάθε φορά που έχουμε οργανώσει κάποια εκδήλωση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εδώ στην Ελλάδα, πάντοτε με την παρουσία σας έχετε αποδείξει τη στήριξή σας. Και βέβαια θέλω να προσθέσω ότι το έργο σας το εκτιμούμε ιδιαιτέρως, όχι μόνο εντός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και εγώ προσωπικώς συγκινούμαι πάρα πολύ με την παρουσία και τη δράση σας.

Με τη δική σας παρουσία, την τόσο ενοποιητική, διότι ξέρετε πολύ καλά πώς να ενώνετε τον κόσμο, έχετε συμβάλει στην επανένωση και την ομογένεια του ελληνικού αθλητισμού, στο να επικρατήσει πνεύμα ενότητας και γι΄ αυτό τελικά υπάρχει ελληνική υποψηφιότητα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία έχουμε βαθιά μες στην καρδιά μας και έχει μοναδική σημασία στην Ελληνική Διεθνή Επιτροπή και στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα. Γι΄ αυτό και εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά μας, για το γεγονός ότι υπάρχει ελληνική υποψηφιότητα και πιστεύω ακραδάντως ότι τα μέλη της Επιτροπής θα την εκλέξουν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πανηγυρικά.

Θέλω τέλος να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για το μετάλλιο και τη διάκριση που επιθυμεί η Ελληνική Πολιτεία να μου απονείμει. Πιστεύω όπως και εσείς ότι είναι πράγματι μια εξαιρετική δικαιολογία για να ξαναέρθω στην Ελλάδα και να ξαναβρεθούμε. Το σημαντικό είναι ότι είναι μια πολύ μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό μου και σας ευχαριστώ θερμότατα γι΄ αυτή. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, αλλά και για τη φιλία που μου προσφέρετε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.-