Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ (Πρόεδρος της ΚΕΔΕ): Κύριε Πρόεδρε, ήρθαμε να σας συγχαρούμε από κοντά. Έχουμε φέρει να σας προσφέρουμε ένα βιβλίο: τον ‘Κώδικα περί συστάσεως των Δήμων’ του 1833 – το γνωρίζετε περισσότερο από μένα – αλλά το θεωρήσαμε ως ένα συμβολισμό να σας το δώσουμε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Και ευχόμαστε, όπως έχετε δώσει σημαντικό έργο στην Αυτοδιοίκηση, ότι το ίδιο θα κάνετε και ως ανώτατος άρχων στη χώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Τονίζω ότι μας συνδέουν πολλά από την εποχή του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκείνο που παραμένει, και θεωρώ ότι είναι μια ανάγκη για τον Τόπο, είναι να αναλογισθούμε όλοι, όταν δίνουμε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως πρέπει να της παρέχουμε και τα μέσα για να μπορεί να τις ασκήσει.
Είναι ένα μεγάλο έλλειμμα, το οποίο έχει η Πολιτεία χρόνια ολόκληρα. Με αποτέλεσμα η έλλειψη μέσων να οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα είδος απαξίωσης που δεν της ταιριάζει. Γιατί είναι ο θεσμός που έχει την αμεσότερη επαφή με τον πολίτη, ιδίως στη σημερινή εποχή όπου ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής κρίσης το έχει επωμισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα κάνω ό,τι μπορώ, γιατί αυτό πιστεύω χρόνια ολόκληρα, ως προς την αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ρόλο που της αξίζει. Και, κυρίως, ως προς την εξεύρεση των μέσων που της είναι απαραίτητα για να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της κατά το Σύνταγμα.

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Είμαστε, κύριε Πρόεδρε, σίγουροι – όπως κάνατε ως Υπουργός, και ήταν η υπουργία με τους περισσότερους πόρους στην Αυτοδιοίκηση – ότι θα κάνετε και ως Πρόεδρος. Και ελπίζουμε μέσα από τον πολύ μεγάλο θεσμικό σας ρόλο θα δημιουργήσετε εκείνες τις εγγυήσεις ώστε η Αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει την αποστολή της.-