Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον επικεφαλής του κόμματος “Το Ποτάμι” κ. Σταύρο Θεοδωράκη

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έμαθα ότι είναι τα έπιπλα τα παλιά που είχε ο Καραμανλής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ταιριάζουν με τον χώρο. Το να διατηρείς την παράδοση μερικές φορές είναι απαραίτητο, είναι σημαντικό. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία που πήρατε και να διευκρινίσω τρία σημεία με βάση και τον δημόσιο λόγο που ήδη έχετε αναπτύξει. Το πρώτο, χαίρομαι ιδιαίτερα για την άποψή σας ότι στα μεγάλα και σημαντικά πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα χωρίς να υπάρχει συνεννόηση. Ειλικρινής συνεννόηση, πέρα από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Το δεύτερο, ξέρετε πολύ καλά – έχετε και σημαντικούς συναδέλφους μου στον χώρο του συνταγματικού δικαίου – ποιός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του, ιδίως στο θέμα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Είναι μια Συνθήκη του Πολιτεύματος που δεν ρυθμίζεται ρητώς από το Σύνταγμα. Και από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν συνέρχεται, συνέρχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπου καίριο ρόλο παίζει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την σχετική πρωτοβουλία. Το τελευταίο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι αρμοδιότητες μου και κυρίως η λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εκλογών μου επιβάλλουν να κάνω τα πάντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου – αγγίζοντας και τα όρια ακόμη των αρμοδιοτήτων μου – ώστε η πορεία της Ελλάδας να είναι αδιατάρακτη εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης. Σε αυτόν τον τομέα θα κάνω όχι απλώς αυτό που μου αναλογεί, αλλά θα υπερβώ και αυτό ακόμη το οποίο ενδεχομένως φαίνεται ότι προκύπτει από το γράμμα των διατάξεων για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χαίρομαι πάρα πολύ και για τις τρεις επισημάνσεις σας, ειδικά για την τρίτη επισήμανση. Φοβούμαι ότι είμαστε ακριβώς σε εκείνη τη στιγμή που θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και πρώτα από όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Χωρίς καμία διάθεση κομματικής αντιπαράθεσης και είναι ανεπίτρεπτο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βγάζεις ζητήματα μικροκομματικά. Έχετε, όμως, μεγάλη εμπειρία και αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές και χρειάζεται μία συνεννόηση πέρα από αυτά που λέμε συνήθως. Μία συνεννόηση για να κρατηθούμε στην καρδιά της Ευρώπης. Να αποφύγουμε απερισκεψίες, να αποφύγουμε ξαφνικές ενέργειες, να αποφύγουμε τα ατυχήματα. Κι εγώ ελπίζω ότι η δίκη σας παρουσία – δεν ελπίζω, είμαι βέβαιος – ότι η δική σας παρουσία είναι στο πλευρό των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Από τότε, άλλωστε, που ήσασταν κι εσείς στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Καραμανλή που μας έβαλε στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.