Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου σε ομογενείς και εκπροσώπους του Ελληνο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού συμβουλίου στο Κάϊρο

Σεβασμιώτατε,
Κύριε Πρέσβη,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι περιττό να τονίσω την συγκίνηση που νιώθω μεταξύ ανθρώπων, οι οποίοι εκφράζουν ιστορία σαράντα περίπου αιώνων. Γιατί πρέπει να ξέρετε, και ιδίως ο Ελληνισμός της Αιγύπτου και ο Ελληνισμός του Καΐρου, ότι σαράντα αιώνες υπάρχει αυτή η παρουσία και η συνεργασία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Ζείτε σε μια χώρα, τούτες τις ώρες, η οποία κάνει τη δική της προσπάθεια, για να μπορέσει να συμβάλει στην ειρήνη και στην εμπέδωση της Δημοκρατίας. Όπως είπα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ.Sisi, η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Αιγύπτου να ξαναγίνει – και έχει γίνει πάλι – ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του αραβικού και γενικότερα του μουσουλμανικού κόσμου. Γιατί αυτή η ηγετική της παρουσία είναι η μόνη- αυτή είναι η πραγματικότητα- η οποία μπορεί να συμβάλει ώστε να λυθούν τα τεράστια προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή και η ανατολική Μεσόγειος.

Εσείς εδώ δίνετε το παράδειγμα του τι σημαίνει Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Δίνετε το παράδειγμα των ανθρώπων, οι οποίοι δημιουργούν και μέσα από τις δυσκολίες κατακτούν τη ζωή. Μην ξεχνάτε, πέρα από την ιστορία μας, ότι έχουμε να γράψουμε και την δική μας ιστορία από δω και πέρα. Γιατί αυτή είναι η δύναμη των Ελλήνων. Δεν μπορεί να είμαστε μόνον αχθοφόροι μιας μεγάλης ιστορίας. Πρέπει να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Και εσείς τη γράφετε. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι η τέταρτη επενδυτική δύναμη της Ευρώπης στην Αίγυπτο. Πάνω από 180 μεγάλες επιχειρήσεις, πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Και το κυριότερο -φιλοδοξούμε και είμαστε πολύ κοντά- οι εξαγωγές μας να φθάνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτή η παρουσία.
Είσαστε τυχεροί, γιατί έχετε την ευλογία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και, επιπλέον, έχετε και την προστασία της ακριτικής προφυλακίδας της Ορθοδοξίας μας, της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται στο θεοβάδιστο Όρος Σινά. Προσκυνήματα που οδηγούν στις ρίζες της Ορθοδοξίας. Και αυτός ο συνδυασμός Ελληνισμού και Ορθοδοξίας αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει. Για όλους εμάς, που στη Χώρα μας αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύσκολες ώρες, που προσπαθούμε και θα προσπαθούμε ενωμένοι – γιατί στα μεγάλα πρέπει να είμαστε ενωμένοι – να ξαναβρούμε τον δρόμο μας μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη, το δικό σας παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό.

Θα αγωνισθούμε – το τονίζω για μιαν ακόμη φορά – μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Γιατί εκεί είναι το μέλλον μας. Θα αγωνισθούμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να ξαναβρεί τις ρίζες και τις αξίες της. Ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά είναι σημαντικό όταν υπηρετεί τον άνθρωπο, τις αξίες του ανθρώπου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες που ο Ελληνισμός υπηρετεί χρόνια ολόκληρα. Εσείς εδώ, το αποδεικνύετε εμπράκτως.

Σας ευχαριστούμε θερμά για το παράδειγμά σας. Εγώ σας ευχαριστώ θερμά, μαζί με τον κ.Χουντή, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, γι’αυτή τη συγκινητική παρουσία, που μας κάνει να αισθανόμαστε και περήφανοι και αυξάνει το χρέος μας να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες ενός ολόκληρου Έθνους. Να είναι ο Θεός μαζί σας.-