Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με το ΔΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, 30.5.2015, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, οι οποίοι του επέδωσαν την Ασπίδα του Συνδέσμου και την Ανώτατη Διάκριση των Τευκριδών. Συγκεκριμένα δέχθηκε τους:
– κ.Ματθαίο Οικονομίδη, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων
– κ.Βασίλειο Δώδο, Αντιπρόεδρο
– κ.Χριστόφορο Χριστοφόρου, Εκτελεστικό Γραμματέα
– κ.Ιάκωβο Πάππουλο, Μέλος, και
– κ.Κωνσταντίνο Καμιντζή, Μέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα. Και σας ευχαριστώ πολύ που είσθε εδώ.

Μ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ (Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων): Εμείς ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε. Εξάλλου αποτελεί ελάχιστο δείγμα βαθιάς ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης του ψυχικού μεγαλείου σας και του μεγαλόπνοου ήθους σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Και θέλω επιπλέον να ευχαριστήσω όλους σας όχι μόνο γιατί είσθε εδώ. Αλλά κυρίως γιατί κρατάτε άσβεστη την μνήμη πολλών γεγονότων που σήμερα, και στη σημερινή συγκυρία, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Κύπρο.

Να ξέρετε ότι για την Ελλάδα, και για μένα προσωπικά, δεν νοείται να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση την οποίαν έχετε βιώσει από τότε που δημιουργήθηκε. Και στην Κύπρο, όταν πήγα το είπα, αλλά το λέγω και καθημερινά, ακόμη και χθες στη Σπάρτη: Δεν είναι νοητό να ησυχάσουμε ως Έλληνες εάν το Κυπριακό δεν λυθεί πριν απ’όλα με την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και την αποχώρηση και του τελευταίου εποίκου. Γιατί και οι έποικοι, κατά κάποιον τρόπο, είναι στρατεύματα κατοχής. Δεύτερον, η λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι λύση που είναι αποδεκτή μόνον εφόσον εξασφαλίζει την πορεία της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτές είναι πραγματικές κόκκινες γραμμές για μας, τους Έλληνες. Και λέγω για μας, τους Έλληνες, γιατί ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

Γι’αυτό λοιπόν σας ευχαριστώ. Γιατί και με την παρουσία σας μας θυμίζετε το χρέος μας. Το χρέος όλων των Ελλήνων και εμού προσωπικώς ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, εξοχώτατε, να σας δώσω την Ασπίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και σας παρακαλώ να την αποδεχθείτε, καθώς επίσης και την Ανώτατη Διάκριση των Τευκριδών, η οποία έχει αποφασισθεί ομοφώνως.
Αυτή είναι η Ανωτάτη Διάκριση των Τευκριδών: Ο Τελαμώνιος εκείνος Τεύκρος αλλά και μετά από τον Τρωϊκό πόλεμο, όταν είχε ακολουθήσει τα βήματά του μετά τον θάνατο του αδελφού του, την αυτοκτονία του Αίαντα, και κατέβηκε στην Κύπρο, ο Ευαγόρας ο οποίος ήταν γόνος, είχε συλλάβει δύο μέγιστες πράξεις: Η μία ήταν να εισαγάγει το ελληνικό νόμισμα και να αποκλείσει το κυπριακό συλλαβάριο με τα φοινικικά σύμβολα και να χρησιμοποιήσει το ελληνικό. Και αυτές οι δύο ενέργειες ήσαν που λειτούργησαν καταλυτικά, οπότε θεωρούμε ότι αυτή η διάκριση σας ανήκει και παρακαλούμε να την αποδεχθείτε. Είναι ομόφωνη απόφαση όλων των Συνέδρων του Παγκύπριου Συνεδρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και συμπληρωματικά σ’αυτά που σας είπα: Μην ξεχνάτε ότι ο Τεύκρος, κατά την ιστορία – μπορεί να έχει και ένα κομμάτι μύθου, πάντως κατά την ιστορία – έφθασε στην Κύπρο γιατί δεν μπορούσε να γυρίσει στη Σαλαμίνα, επειδή δεν κατάφερε να σώσει τον αδελφό του. Καταλαβαίνετε τι συνειρμός είναι αυτός σε σχέση με το χρέος των Ελλήνων απέναντι στην Κύπρο. Ευχαριστώ και πάλι.-

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ