Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρο Θεοδωράκη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πώς είσθε κύριε Πρόεδρε; Χθες η πρώτη μου σκέψη μετά από αυτά που μάθαμε από το εξωτερικό είναι ότι πρέπει να δώσουμε πατριωτικές λύσεις και όχι κομματικές σε αυτή την υπόθεση. Ξέρω βέβαια, τους περιορισμούς που έχουν τεθεί μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά παρόλα αυτά πιστεύω ότι ένας άνθρωπος σαν και σας, που έχετε θητεύσει και στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα πρέπει να έχετε μία συμβολή μεγάλη, έστω και με τον λόγο σας, σ’αυτές τις πατριωτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Γι’αυτό ήρθα να σας δω και ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε αμέσως στο αίτημά μου από χθες το βράδυ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε. Πάντοτε με τον ίδιο προβληματισμό και την ίδια αγωνία. Και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα. Είχα πει και την άλλη φορά και το επαναλαμβάνω: Γνωρίζω τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά θα φθάσω μέχρι τα όρια αυτά γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαρτάται από την εντολή του Ελληνικού Λαού και από την σύνθεση της Βουλής που τον εκλέγει. Η εντολή του Ελληνικού Λαού είναι η παραμονή της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, φυσικά, στην Ευρωζώνη. Γιατί αυτά είναι αλληλένδετα, όπως γνωρίζετε. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεσμεύει και εμένα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι θα κάνω ό,τι μου αναλογεί, εντός και εκτός Ελλάδος. Και είμαι βέβαιος ότι και η Ευρώπη αναλογίζεται και τις δικές της ευθύνες σ’αυτή την προσπάθεια. Γιατί η λύση που πρέπει να προκύψει θα πρέπει να είναι λύση, η οποία ανταποκρίνεται στις δικές μας υποχρεώσεις, αλλά και στην προοπτική που πρέπει να έχει η Χώρα, για να μπορέσει να φύγει απ’αυτήν την εφιαλτική περίοδο την οποία έχει περάσει.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακριβώς. Και εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι σ’αυτόν τον αγώνα όσο πιο αρραγές είναι το εσωτερικό μέτωπο, τόσο καλύτερα για τον Τόπο και για τη διαπραγματευτική του δύναμη. Είμαι βέβαιος ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές, θα προχωρήσουν ενωμένες όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Το να υπάρχουν πολιτικές διαφορές είναι το λίπασμα που τρέφει το δέντρο της Δημοκρατίας.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλά δεν μπορεί οι όποιες πολιτικές διαφορές να αγνοούν τον βασικό στόχο. Και είμαι βέβαιος, γιατί γνωρίζω την υπευθυνότητα όλων των πολιτικών αρχηγών των δημοκρατικών δυνάμεων, ότι σ’αυτήν την συγκυρία θα πορευθούμε όλοι ενωμένοι. Και χαίρομαι γιατί το τονίζετε σε κάθε ευκαιρία αυτό, κύριε Πρόεδρε.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ. Και είναι, αν μου επιτρέπετε να προσθέσω κάτι, αυτή η Βουλή που σας εξέλεξε με τόσο μεγάλη πλειοψηφία νομίζω ότι είναι Βουλή που μπορεί να δώσει λύσεις ευρωπαϊκής κατεύθυνσης. Έχω αυτή τη σιγουριά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αυτή είναι η εντολή του Ελληνικού Λαού. Το τονίζω για πολλοστή φορά. Η εντολή ήταν να προχωρήσουμε στην Ευρώπη. Και αυτό το μήνυμα το στέλνουμε και προς τους εταίρους μας και τους δανειστές μας.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.-