Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο

Χ. ΠΙΤΤΑΣ: Μεγάλη χαρά μου, κύριε Πρόεδρε, που υποδέχεσθε εδώ, στη μητρόπολη του Ελληνισμού, την αντιπροσωπεία της κατεχόμενης πόλης μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο πρόσωπό σας υποδέχομαι όλους τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων της μαρτυρικής Κύπρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα αποκτήσει την οντότητά της όπως της ταιριάζει. Αυτή η κατάσταση κατοχής είναι απαράδεκτη και αδιανόητη όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατόν στην Ευρώπη του σήμερα να υπάρχει τμήμα της υπό κατοχήν. Και η λύση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από ένα Κράτος που διατηρεί στο ακέραιο την κυριαρχία του. Και, επιπλέον, ένα Κράτος που μπορεί και πρέπει να βαδίσει αδιατάρακτα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, ένα Κράτος που μπορεί να λειτουργήσει με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε μαζί με τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Κύπρου. Και θα τον δώσουμε και με όλους τους Λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι σέβονται την ιστορία και την δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης. Και ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί με τον αγώνα σας μας θυμίζετε το χρέος μας.

Χ. ΠΙΤΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ σας ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί γνωρίζομε διαχρονικά τα αισθήματα και τα συναισθήματά σας για την Κύπρο. Τα γνωρίζομε γιατί δεν μπορείτε να τα κρύψετε. Σας προδίδουν κάθε φορά που σας ακούμε να μιλάτε για την Πατρίδα μας. Και γι’αυτό μας έφεραν τα βήματά μας σήμερα στη μητρόπολη του Ελληνισμού, να έχουμε μαζί σας αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση. Γιατί νιώθουμε τη βαριά ευθύνη που βαραίνει όλους μας αυτές τις δύσκολες ώρες, που είμαι σίγουρος ότι θα αντιμετωπίσουμε, καθώς εισερχόμεθα σ’αυτή τη νέα φάση του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Δήμαρχε.-