Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Γιάννη Πανούση στο Προεδρικό Μέγαρο

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε. Είναι χαρά μου που σας συναντώ σήμερα. Χαρά μου για πολλούς λόγους, που θα σας εξηγήσω αμέσως: 35 χρόνια μαζί στο Πανεπιστήμιο, Δημόσιο Δίκαιο και Εγκληματολογία είναι κοντά και πρέπει, με την εμπειρία που είχατε και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας πω δυο πράγματα, δημόσια: Το πρώτο, να εξάρω τον ρόλο της Αστυνομίας, την εξαιρετική δουλειά που κάνει και στα θέματα της τρομοκρατίας και, γενικότερα, σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σε ό,τι αφορά την δημόσια τάξη υπό όρους Δημοκρατίας.
Και εκείνο που θέλω να τονίσω πολύ περισσότερο είναι ότι η δουλειά της Αστυνομίας, ιδίως σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, είναι δουλειά η οποία δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Αφορά την Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές: Ότι, μαζί με τα άλλα Σώματα, η Ελληνική Αστυνομία στην ουσία θωρακίζει την Ευρώπη από την παράνομη μετανάστευση και τους κινδύνους που εμπεριέχει, που τους ξέρουν όλοι.
Και εδώ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι αφορά τις δικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Το οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί στο ακέραιο. Όπως εμείς εφαρμόζουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όλους, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της για την εφαρμογή των διατάξεων, που άπτονται και των δικών της αρμοδιοτήτων. Αυτό θέλω να τονίσω δημόσια.

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Και εγώ θέλω να πω: Την ώρα που η Ευρώπη μας πιέζει, και με σκληρότητα καμιά φορά, εμείς στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δείχνουμε ευρωπαϊκό πολιτισμό και ευρωπαϊκό ανθρωπισμό. Κάνουμε μαθήματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αυτές τις ροές μέσα στην οικονομική κρίση. Η Ευρώπη κάνει αντιμαθήματα με τον τρόπο που χειρίζεται την Ελλάδα.-