Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με πολλή χαρά ήρθα σήμερα ενώπιόν σας για να σας παραδώσω τα επίσημα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Μιας Επιτροπής που – όπως ξέρετε – συστήθηκε στο πλαίσιο της σχετικής πρόβλεψης του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να διενεργήσει λογιστικό έλεγχο του Χρέους και να αποκωδικοποιήσει τους λόγους δημιουργίας και διόγκωσής του. Να αποκαλύψει όλες τις παραμέτρους της σώρευσής του, να επικουρήσει το Κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου, των Κοινοβουλίων των ξένων χωρών, των Διεθνών Οργανισμών και κάθε αρμόδιου φορέα και, συνολικά, να συμβάλει στο δικαίωμα του ελληνικού λαού και συνολικά των ευρωπαϊκών λαών για δικαιοσύνη και αλήθεια στα θέματα χρέους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί τόσο με την παρουσία σας κατά την εναρκτήρια Συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής, όσο και με την επιστολή σας κατά την Συνεδρίαση κατά την οποία ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά πορίσματα, έχετε υπάρξει συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας αναζήτησης και αποκάλυψης της αλήθειας. Να σας διαβεβαιώσω ότι το πόρισμα είναι πολύ ενδιαφέρον – και νομίζω ότι με την ειδίκευσή σας και την επιστημοσύνη σας θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε πολλές παραμέτρους του πορίσματος αυτού – και να σας ζητήσω η αμέριστη σύμπραξη και συμπαράστασή σας στο έργο της Επιτροπής να συνεχισθεί και κατά τους επόμενους μήνες, που θα εισέλθουμε στη λεπτομέρεια πια του λογιστικού ελέγχου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και να διευκρινίσω κάτι. Γιατί αυτές οι διευκρινήσεις είναι χρήσιμες σήμερα, σε κρίσιμες ώρες: Ότι οι εργασίες της Επιτροπής και η σύσταση της ίδιας της Επιτροπής έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την αδιατάρακτη και βιώσιμη πορεία της Χώρας εντός της Ευρώπης και εντός της Ευρωζώνης και όχι να την παρεμποδίσουν καθ’οιονδήποτε τρόπο. Επειδή ξέρω ότι διερμηνεύω τα αισθήματά σας στον τομέα αυτό, κάνω αυτή τη διευκρίνιση από την πλευρά μου, ίσως εκ περισσού. Αλλά είναι καλύτερα να διευκρινίζονται αυτά τα πράγματα – επαναλαμβάνω – αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα λόγια σας. Και να πω ότι πρώτιστο μέλημα της Επιτροπής, όπως θα δείτε και από τα πορίσματά της, είναι να υπενθυμίσει ότι οι βασικότεροι κανόνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εντός του διεθνούς πλαισίου που δεσμεύει όλες τις χώρες, είναι οι κανόνες που υπαγορεύουν την απαρέγκλιτη προστασία και τον απαραβίαστο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπενθυμίζεται, γιατί αποτελεί πυρήνα της λειτουργίας και θεμελιώδη αξία και αρχή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.-