Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης, Οικονομίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Λουξεμβούργου κ. Nicolas Scmit στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε ηγείσθε, ενόψει της Προεδρίας του Λουξεμβούργου, του Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας. Και χαίρω ιδιαιτέρως γιατί ηγείσθε εσείς, ένας άνθρωπος με εγνωσμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. Ξέρω λοιπόν σε ποιον απευθύνομαι για να τονίσω ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί βασική αντηρίδα του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Πρέπει να το στηρίξουμε, γιατί απ΄ αυτό εξαρτάται η κοινωνική συνοχή όλων των Λαών της Ευρώπης. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο θέλω να επισημάνω περισσότερο ότι πρέπει, ενόψει και της μεγάλης ανεργίας που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να στηρίξουμε τα εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον δε πρέπει να κατανοήσουμε στην Ευρώπη ότι οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Κεκτημένου. Το οποίο είναι ανάγκη να σεβασθούμε και οφείλουμε να το εφαρμόσουμε στο ακέραιο. Στην Ελλάδα σεβόμαστε τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει και θα παρακαλούσαμε πολύ να έχουμε την συμπαράστασή σας, έτσι ώστε με την εφαρμογή του κοινωνικού κράτους η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα να στηριχθεί, δεδομένου ότι έχει πολλά υποστεί ο Ελληνικός Λαός όλα αυτά τα χρόνια.

NICOLAS SCMIT: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Είναι μια πολύ μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά για εμένα, που με υποδέχεστε και που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Διότι όπως γνωρίζετε, οι σχέσεις ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ισχυρές και είναι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από πολλή μεγάλη ευαισθησία, ευαισθησία την οποία αισθανόμαστε, για αυτά τα οποία περνάει η χώρα σας αυτή τη στιγμή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κατανοούμε, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις μεγάλες δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πρέπει να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό μέσα στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σ΄ αυτό το δύσκολο πέρασμα που διανύει τώρα. Πολύ συχνά μιλούμε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει πάντα να μεταφράζεται σε κάτι το απτό. Η αλληλεγγύη είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε νόημα πέρα από τις λέξεις και πιστεύω ότι αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων. Η Ελλάδα διαδραμάτισε και διαδραματίζει έναν ρόλο ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα, το προσφυγικό. Εσείς, ως Ελλάδα, πάντα με ανοιχτό, θετικό πνεύμα, προσπαθήσατε να μειώσετε τις ροές και να μειώσετε το πρόβλημα που προέρχεται από τις προσφυγικές ροές. Θεωρώ λοιπόν, ότι γι΄ αυτό το λόγο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι κάτι το οποίο σας χρωστάμε. Το Λουξεμβούργο λοιπόν από την αρχή και μέσα στο όριο των δυνατοτήτων του υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες η οποία επέλεξε να ακολουθήσει την πολιτική της μετεγκατάστασης. Και υποστηρίζω για άλλη μια φορά ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, διότι χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ευρύτατα σύνορα και ιδιαίτερα περίπλοκα σύνορα, δεδομένου ότι είναι θαλάσσια. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι πρέπει να σας υποστηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή για όλη την Ευρώπη. Διότι διαπιστώσαμε δυστυχώς πρόσφατα, ότι υπήρξε ένας κίνδυνος διαχωρισμού της Ευρώπης, πράγμα το οποίο προσπαθήσαμε να αποφύγουμε εμείς από την αρχή και θέλω να πω σε όλους, ότι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, η χώρα μου το Λουξεμβούργο, έκανε τα πάντα και θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να αποφύγουμε τη διαίρεση της Ευρώπης, ιδιαίτερα δε κύριε Πρόεδρε, για να αποφύγουμε τα προβλήματα τα κοινωνικά στα οποία αναφερθήκατε. Ευχαριστώ πολύ.