Παρουσίαση και συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπιου Παυλόπουλου στον Τ/Σ “ΡΩΣΙΑ” που μεταδόθηκε στις 16.4.2016

Την περασμένη Κυριακή προβλήθηκε στην εκπομπή «Φόρμουλα Εξουσίας» του Τ/Σ «Ρωσία», συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον αναπληρωτή γενικό δ/ντή του Πρακτορείου ΤΑΣΣ και παρουσιαστή της εν λόγω εκπομπής, δ/φο Μιχαήλ Γκούσμαν.

«Το 2016 είναι ιδιαίτερο για τις ρώσο-ελληνικές σχέσεις. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Νόβο-Ογκαριόβο, δόθηκε η πραγματική έναρξη του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας και Ελλάδας. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου στη Μόσχα», ανέφερε ο δ/φος, υπενθυμίζοντας την ακόλουθη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο: «Σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία να ανακοινώσουμε την έναρξη του Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία. Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, είμαστε στην ευχάριστη θέση που καλωσορίζουμε στη Μόσχα τον επικεφαλής του ελληνικού κράτους, μιας φιλικής χώρας, με την οποία μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί… Μπροστά μας, υπάρχουν δεκάδες κοινές δραστηριότητες, όχι μόνο στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης, αλλά αυτού και της οικονομίας, της πολιτικής και της επιστήμης»
«Η “Φόρμουλα της εξουσίας” βρίσκεται στην Αθήνα. Συνομιλητής μας ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1950 στην Καλαμάτα, το 1968 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πάνθεον-Ασσάς στο Παρίσι. Το 1977 έλαβε το διδακτορικό του στο πεδίο του Δημοσίου Δικαίου, ενώ την περίοδο 1990-1995 υπηρέτησε ως Προεδρικός Σύμβουλος για νομικά θέματα. Το 1996 εξελέγη βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία, επανεξελέγη το 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Την περίοδο 2004-2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας. Στις 18 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Ελλάδας», ανέφερε στην εισαγωγή ο δ/φος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το τρέχον έτος, το 2016, όπως γνωρίζετε, έχει ανακηρυχθεί Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας και Ρωσίας. Στη Ρωσία το αντιμετωπίζουν αυτό πολύ προσεκτικά. Πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις. Πώς βλέπετε αυτό το Έτος, από την ελληνική οπτική γωνία; Ποιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο αυτού του Έτους σας φαίνονται ως οι πιο σημαντικές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι εκδηλώσεις είναι πολλές και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Μεγάλο πλεονέκτημα του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας και Ρωσίας είναι, ότι δεν εμφανίζεται στατικό, αλλά αναπτύσσεται ενεργά και, όπως θα έπρεπε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σχόλιο δ/φου: Στις 11 Μαρτίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική τελετή ανοίγματος της έκθεσης θησαυρών των Σκυθών του Μουσείου Ερμιτάζ, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του Αφιερωματικού Έτους Ρωσίας και Ελλάδας το 2016, ενώ τον Ιούνιο, θα ανοίξει στο Ερμιτάζ η μεγάλη έκθεση “Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων”. Επίσης, ρωσικές εταιρείες πρόκειται να συμμετάσχουν στην ετήσια βιομηχανική έκθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πλαίσιο του 20ου επετειακού Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, θα πραγματοποιηθεί ρώσο-ελληνικό στρογγυλό τραπέζι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστεύω, ότι οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις είναι εκείνες, που αποδεικνύουν την κοινή παιδεία των λαών μας. Όταν μιλάω για την κοινή παιδεία, εννοώ τις πηγές του πολιτισμού, οι οποίες είναι κυρίως θρησκευτικού χαρακτήρα. Μιλάμε για την Ορθοδοξία. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό.

Σχόλιο δ/φου: Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας ξεκινούν από τα Βυζαντινά χρόνια. Για περισσότερους από 10 αιώνες, κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού είναι το Άγιον Όρος. Από την άποψη της διοικητικής διαίρεσης, η Ελλάδα χωρίζεται σε 13 περιφέρειες. Στην περιοχή του Αγίου Όρους βρίσκεται η αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, η οποία διοικείται από το Συμβούλιο των εκπροσώπων των 20 μοναστηριών του Αγίου Όρους. Από αυτά, τα 17 είναι ελληνικά και τα 3 σλαβικά, συμπεριλαμβανομένου και ενός ρωσικού. Οι πρώτοι Ρώσοι μοναχοί ήρθαν στο Άγιον Όρος στις αρχές του 11ου αιώνα, όταν και οικοδομήθηκε το πρώτο μοναστήρι, που ονομάστηκε Nagorno Rusik και στη βάση αυτού προέκυψε μετέπειτα το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φέτος υπάρχει μια μεγάλη επέτειος. Η 100η παρουσία των Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος, που είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική και πνευματική ζωή των λαού μας. Πώς αξιολογείτε αυτή την πτυχή της πνευματικής συνεργασίας μας και την παρουσία του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστεύω, ότι το Άγιον Όρος είναι ένας τόπος, που δείχνει την δύναμη της Ορθοδοξίας. Τα Μοναστήρια, μέσα από τη ζωή και την παράδοσή τους, δείχνουν τι σημαίνει ενότητα της Ορθοδοξίας. Το έχω τονίσει και κατά το παρελθόν, ότι στις μονές του Αγίου Όρους έχουν συγκεντρωθεί εκείνοι, που θα μπορούσαν να ονομαστούν Σώμα της Ορθοδοξίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω, ότι το Άγιον Όρος μπορεί και πρέπει να είναι το επίκεντρο του Αφιερωματικού Έτους, κάτι που παρατηρούμε σήμερα. Αυτό είναι το κύριο γεγονός του Αφιερωματικού Έτους.

Σχόλιο δ/φου: Στις 18 Μαΐου, με μια πανηγυρική θεία λειτουργία στο Άγιον Όρος, θα ξεκινήσει ο επίσημος εορτασμός της αξιοσημείωτης ημερομηνίας της 1000ης ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος. Αυτό το γεγονός συνδέεται με την πρώτη γραπτή αναφορά, σχετικά με το αρχαίο ρωσικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος. Από το 1016 χρονολογείται το έγγραφο Svyatogorsky, στο οποίο υπάρχει η ιδιόχειρη υπογραφή του ηγουμένου της μονής. Το έγγραφο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της Μεγίστης Λαύρας του Αθανασίου του Αθωνίτου. Η ίδια επιγραφή αναφέρει: “Γεράσιμος μοναχὸς ἐλέῳ Θεοῦ πρεσβύτερος καὶ ἡγούμενος τῆς μονῆς τοῦ ῾Ρῶς”. Σύμφωνα με το μύθο, το 49 μ.Χ, το πλοίο, με το οποίο έπλεε η Παναγία, έπεσε σε καταιγίδα, και ξεβράστηκε. Η Παναγία εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του Αγίου Όρους και ζήτησε από τον Κύριο τον Θεό να της χαρίσει αυτό το μέρος, με σκοπό να δοξάζεται εκεί το Όνομα της. «Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σος και περιβόλαιον σον και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι” – ήταν η απάντησή σε αυτήν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αναγκαίο να δείξουμε το τι σημαίνει ενότητα της Ορθοδοξίας, διότι, προκειμένου η Ορθοδοξία να φέρει ενότητα στον κόσμο, θα πρέπει και η ίδια να είναι ενωμένη. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Μπορείτε, επίσης, να το δείτε αυτό στην προγραμματισμένη για φέτος στην Κρήτη Πανορθόδοξη Σύνοδο, η οποία, ελπίζω, θα καταδείξει την ενότητα της Ορθοδοξίας και το διάνυσμα της ανάπτυξής της.

Σχόλιο δ/φου: Το Σεπτέμβριο του 2005, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε ο πρώτος επικεφαλής του ρωσικού κράτους, ο οποίος επισκέφθηκε το Άγιο Όρος. Το Φθινόπωρο του 2012, αποφασίστηκε να ιδρυθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο και Ίδρυμα για την αποκατάσταση της υποστήριξης της ρωσικής Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος. Τον Απρίλιο του 2015, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε : «Ορόσημο θα είναι οι εορτασμοί το 2016 της 1000ους ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. Μεγάλος ρόλος στην προετοιμασία τους ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Συμφωνήσαμε με την ηγεσία της Ελλάδας να συνεργαστούμε από κοινού για να βοηθήσουμε στην διοργάνωση των εορτασμών επ’ υκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου για τη χώρα μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ελλάδα και Ρωσία έχουν μια πολύ πλούσια, ευνοϊκή και μακρά ιστορία σχέσεων. Δεν περνούν ούτε έξι μήνες, όπου να μην υπάρχουν επαφές σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο υψηλότερο επίπεδο. Έχουμε πολύ ενεργές σχέσεις στην επιστήμη, την τεχνολογία και την οικονομία. Έχουμε πολύ πλούσιους πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς. Μετά από όλα, στην Ελλάδα υπάρχουν όπλα μας. Εξ ‘ όσον γνωρίζω, ακόμα και συστήματα C-300 βρίσκονται στην Ελλάδα. Δηλαδή, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας, όπου δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Και όμως … σε ποιους τομείς, κατά τη γνώμη σας, υπάρχει ακόμα δυνατότητα για ανάπτυξη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε πολλούς τομείς συνεργασίας που μπορούμε να αναπτύξουμε. Η συνεργασία μας, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Θα αναφέρω, σε γενικές γραμμές, τον οικονομικό τομέα και τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, τα γεωργικά προϊόντα. Η συνεργασία αναπτύσσεται και σε διάφορους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Οι τομείς αυτοί είναι πολύ σημαντικοί. Πιστεύω, ότι ο τουρισμός συμβάλλει στην ενίσχυση και βελτίωση των δεσμών μεταξύ των λαών. Και φυσικά, η ενέργεια, όπου μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα είναι ένας εταίρος, ένας στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας. Πως βλέπετε εσείς, ως Πρόεδρος της Ελλάδας και εταίρος μας, τον ρόλο της Ρωσίας στην Ευρώπη, στον κόσμο και στην αντιμετώπιση τρεχουσών προκλήσεων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ρωσία ήταν πάντα, είναι και θα είναι μια μεγάλη χώρα. Θα έλεγα, σημαντικότατος παράγοντας για την Ανθρωπότητα, στο σύνολό της. Αυτός είναι ο ρόλος της, τον οποίο και διατηρεί. Έτσι την αντιλαμβανόμαστε. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ, οι ΗΠΑ, όλοι. Η αξία της Ρωσίας είναι πολύ μεγάλη, στο πλαίσιο του τερματισμού του πολέμου στη Συρία. Όλοι το παραδέχονται αυτό. Είναι σημαντικό να νικήσουμε την τρομοκρατία. Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην τρομοκρατική ομάδα ISIS, και γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία με τη Ρωσία. Την προσέγγιση αυτή καταδεικνύει και η καθιέρωση συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως, στο παρελθόν, να υπήρχαν διαφορές, όμως, όταν υπήρξε μια κρίσιμη στιγμή, βρέθηκε η αμοιβαία κατανόηση. Το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια από την ένταξή της ως μέλος στην ΕΕ. Ήταν μια από τους ιδρυτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της παρουσίας και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ; Κατά πόσο θεωρείτε αυτή την Ένωση και τώρα χρήσιμη για την Ελλάδα και ποιά προβλήματα βλέπετε για την Ελλάδα εντός της ΕΕ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φυσικά, η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα – σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση – ήταν μια βαρυσήμαντη επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτός ήταν που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη τότε των σχέσεων με τη Ρωσία. Η πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν η πιο σημαντική στρατηγική απόφαση της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύω, ότι σήμερα η επιλογή αυτή δικαιολογείται πλήρως.

Σχόλιο δ/φου: Τον Ιούλιο του 1974, στην Ελλάδα ανατράπηκε το στρατιωτικό καθεστώς των συνταγματαρχών. Στην εξουσία ήρθε μια πολιτική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ιδρυτή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα επιλέγεται η Δημοκρατία αντί της μοναρχίας. Η κυβέρνηση του Καραμανλή κάνει πολιτική στροφή από τη δικτατορία στην Δημοκρατία και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, ενώ το 1981 επισύναψε συμφωνία για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Από το 1990 έως το 1995, ο συνομιλητής μας, Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν επικεφαλής του νομικού τμήματος της προεδρικής διοίκησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ένας έμπειρος πολιτικός, εκπροσωπούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ελληνικό Κοινοβούλιο το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις 25 Ιανουαρίου 2015, στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση, διεξήχθησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη ημέρα, ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού και έγινε ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο νεότερος στην ιστορία του κράτους. Στις 17 Ιανουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ως υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου τον Προκόπη Παυλόπουλο. Την επόμενη μέρα, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Είστε δημοφιλείς και σεβαστός πολιτικός. Πριν από ένα χρόνο, κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, λάβατε 233 ψήφους από τις 300. Αυτή η πολύ πειστική πλειοψηφία των βουλευτών σας ψήφισε και σε αυτό το πλαίσιο θέτω την ακόλουθη ερώτηση: Μοιραστείτε το μυστικό, ποια είναι τα μυστικά της δημοτικότητάς σας. Πείτε, ποια είναι η αρχή, η οποία ώθησε τους Βουλευτές να σας ψηφίσουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω διανύσει χρονικώς μια πορεία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επί 20 χρόνια ήμουν βουλευτής, ενώ 6 χρόνια ήμουν υπουργός. Στην πράξη έχω ζήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι συνάδελφοί μου με ξέρουν από τότε και με πιστεύουν. Ωστόσο, οφείλω να σέβομαι αυτή την εμπιστοσύνη και να είμαι άξιος αυτής. Όσο περισσότεροι βουλευτές με ψήφισαν, τόσο μεγαλύτερο είναι το βάρος της ευθύνης στους ώμους μου.

Σχόλιο δ/φου: Στις 20 Φεβρουαρίου, 2015, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με το Eurogroup για την επέκταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος βοήθειας για τέσσερις μήνες. Η συμφωνία με την Ευρωζώνη ακύρωσε τα μέτρα λιτότητας που στραγγάλιζαν τη χώρα. Στις 28 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε την διάλυση του Κοινοβουλίου. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές κέρδισε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας έλαβε από τον Πρόεδρο την εντολή να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να θυμηθώ, είναι εκείνες οι δύσκολες στιγμές, όταν αποφασιζόταν η μοίρα της Χώρας μας στην Ευρώπη. Σε αυτές τις στιγμές, έκανα ό, τι μπορούσα. Ωστόσο, επαναλαμβάνω, εάν δεν είχα τη στήριξη όλων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Χώρας, δεν θα το είχα επιτύχει αυτό. Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρώπης δεν είναι δικό μου επίτευγμα. Απλά συνέβαλα σε αυτό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Η μεταναστευτική κρίση έδειξε το που βρίσκεται το κέντρο βάρους. Σήμερα, η Ευρώπη δεν εκλαμβάνεται ως ένα κοινό νόμισμα. Το θεμέλιο της ΕΕ δεν είναι ο Άνθρωπος, η Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σχόλιο δ/φου: Εκτός από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ροή προσφύγων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, επειδή τα εξωτερικά της σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Περισσότεροι από 850.000 μετανάστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα κατά το προηγούμενο έτος. Από τις αρχές του 2016, άλλοι 80 χιλιάδες πρόσφυγες έφθασαν από την Τουρκία. Οι 28 χώρες της ΕΕ δεν είναι ακόμη σε θέση να αναπτύξουν ένα κοινό μηχανισμό για την κατανομή των μεταναστών, η οποία θα επιτρέψει να ελαφρύνει το βάρος για την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά, κυρίως της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του προβλήματος. Η Ελλάδα έγινε ένα είδος φυλακίου στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Πως βλέπετε, ως Πρόεδρος της Ελλάδας, από την ελληνική οπτική γωνία, τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς αυτό είναι πραγματικά ένα πρόβλημα για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ελλάδα θα συμπεριφέρεται με ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες, παρά την σοβαρή κοινωνική και οικονομική κρίση. Για εμάς, αυτοί οι άνθρωποι, είναι όπως οι αρχαίοι ικέτες. Οι πρόγονοί μας, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ο μόνος λαός, που είχε θεσμό ικεσίας. Οι αιτούντες άσυλο ζητούσαν βοήθεια, διότι υπόκεινταν σε διωγμούς. Για το διάστημα που απαιτούταν την αποκατάσταση της αλήθειας, ελάμβαναν την απαραίτητη προστασία, μεταξύ άλλων και θεσμικά. Σε συνέχεια αυτής της παράδοσης, όπως είπα και προηγουμένως, κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα συμπεριφερθούμε ως Έλληνες. Ωστόσο, αναφερόμενος στις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ζητάμε την αλληλεγγύη από τους Εταίρους μας στην ΕΕ. Και το πιο σημαντικό, αυτό που είπα νωρίτερα, το τέλος του πολέμου. Ως εκ τούτου, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, σε αυτό το θέμα είμαστε ενωμένοι και διεξάγουμε κοινό αγώνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ρωσία καταλαμβάνει τεράστιο μέρος της Ευρώπης. Είναι καταδικασμένη σε σχέσεις με την ΕΕ, όπως και η ΕΕ είναι καταδικασμένη σε σχέσεις με τη Ρωσία. Για εμάς, δεν είναι μυστικό, ότι σήμερα η Ρωσία έχει κάποια προβλήματα με την ΕΕ. Πως, κατά τη γνώση σας, μπορούν να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα; Ποιος είναι, ίσως, ο ρόλος της Ελλάδας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Ρωσία έχει πολλούς, πάρα πολλούς, συμμάχους εντός της ΕΕ. Η Ελλάδα βλέπει παραδοσιακά στη Ρωσία μια μεγάλη χώρα, η οποία θα πρέπει να έχει συνεργασία, μια φυσιολογική συνεργασία, με την ΕΕ. Με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι αναγκαίο να υπάρξει τόση προσέγγιση, όση είναι δυνατή. Δεν εκφράζω μόνο την άποψη της Ελλάδας. Η Ρωσία έχει προνομιακές σχέσεις με πολλές άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία. Αυτό είναι γνωστό, και η Ελλάδα χαιρετίζει τέτοιου είδους σχέσεις άλλων χωρών με τη Ρωσία. Απλά θέλω να πω, ότι ΕΕ και Ρωσία έχουν πολλά περισσότερα κοινά από αυτά που τις χωρίζουν, και αυτό είναι πολύ καλό. Ο χρόνος θα το δείξει αυτό. Εμείς οι Έλληνες, από την άποψη του Πολιτισμού και του πνεύματος της Δημοκρατίας, θεωρούμε τους εαυτούς μας ιδρυτές αυτής της Ενωσης – της ΕΕ – και μαζί με άλλα έθνη θα αγωνιστούμε για να επιστρέψει η ΕΕ πίσω στις ρίζες της. Είμαι βέβαιος, ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

Σχόλιο δ/φου: Η Ελλάδα είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο, ότι εδώ τείνουν να έρθουν εκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Το 2014, η Ελλάδα εισήλθε στην λίστα με τους 15 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Τα έσοδα στην οικονομία ανέρχονται σε 13,5 δις ευρώ. Αρχαία Ολυμπία, ο περίφημος ναός της Αθηνάς Παλλάδος, αρχαίες πόλεις και θέατρα. Εδώ, στη σκιά των ελαιόδεντρων, ζωντανεύουν οι μύθοι και οι θρύλοι της αρχαίας Ελλάδας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Και πρέπει να σας πω, ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης, το οποίο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Για εμάς, ο τουρισμός είναι ένας τρόπος να εξοικειώσουμε τον κόσμο με την Ελλάδα, τους Έλληνες, τον Λαό, που διαβαίνει το μονοπάτι των αιώνων. Ως εκ τούτου, πιστεύω, ότι η ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και μέσω του τουρισμού. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ως προς αυτό.

Σχόλιο δ/φου: Την Ελλάδα, κατά μέσο όρο, επισκέπτονται περίπου 1 εκ Ρώσοι τουρίστες το χρόνο. Το 2016, που οι χώρες μας εορτάζουν το σημαντικό Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας και Ελλάδας, αναμένεται αύξηση της ροής των τουριστών κατά 20%, ιδίως για νέους ελληνικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για όλο το χρόνο, όπως τον προσκυνηματικό τουρισμό, δεδομένου, ότι Έλληνες και Ρώσοι ενώνονται με μια κοινή θρησκευτική πνευματική παράδοση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο προσκυνηματικός τουρισμός συνίσταται στο ότι οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν και να δουν τις κοινές Ορθόδοξες ρίζες μας. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο είδος τουρισμού, που σχετίζεται με τα μνημεία της αρχαιότητας. Η ιστορία των δύο λαών, όπως είπα και προηγουμένως, αρχίζει στα βάθη του χρόνου και έχει, πιστεύω, ένα μακρύ μέλλον. Ως εκ τούτου, πιστεύω, επίσης, ότι οι δύο αυτές μορφές τουρισμού έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι, μαζί με την πανέμορφη θέα και τα τοπία, μπορούν να αποτελέσουν μια πρόσθετη πηγή πληροφόρησης για την Ελλάδα, το πνεύμα και την ιστορία της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν αποφασίσετε να βάλετε πάνω από την καρέκλα μας ένα σύνθημα, τι θα έγραφε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιό σύνθημα θα τοποθετούσα στον τοίχο του γραφείου μου; Νομίζω, ότι, από τη μία πλευρά, θα ήταν η έκφραση “δημόσιο συμφέρον”. Δηλαδή, ο καθένας θα πρέπει να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, η προσκαιρότητα της ζωής. Είμαι βαθύτατα Ορθόδοξος. Αναφερόμενος στην επί του Όρους Ομιλία, βλέπουμε, ότι περιέχει στοιχεία, που θα βοηθήσουν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει, πως ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να μένει χωρίς προστασία. Πάντα έλεγα, ότι το κέντρο βάρους της Ανθρωπότητας και ο πυρήνας της δεν είναι ούτε η οικονομία, αλλά ούτε και τα χρήματα. Το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος. Η οικονομία και τα χρήματα υπάρχουν για να υπηρετούν τους ανθρώπους. Εμείς, οι δύο Λαοί μας, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους και έχοντας κοινό πολιτισμό, κοινές πολιτιστικές ρίζες και την Ορθοδοξία, μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό σε όλη την Ανθρωπότητα.

Δ/φος: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω. Θα είμαστε ευτυχείς να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν εδώ, στην Αθήνα.

Δ/φος: Καλή τύχη. Έχετε μια πολύ μεγάλη αποστολή, και σας εύχομαι τα πράγματα να συμβούν με τον τρόπο που θέλετε».