Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου κατά την επίσκεψή του στη Θάσο

Με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτομαι την Θάσο, έστω και για λίγη ώρα, επιφυλασσόμενος βεβαίως το 2017 να έλθω εδώ αφιερώνοντας τον χρόνο που αρμόζει.

Η λαμπρή ιστορία της Θάσου την κατέστησε, ήδη από την αρχαιότητα, κορυφαίο κέντρο πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης στον Βόρεια Ελλάδα. Αψευδής μάρτυρας αυτής της ακμής το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης αναπαλαίωσής του. Η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας και να συνεχίσει να φιλοξενεί ένα από τα αρχαιότερα φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Βρίσκομαι όμως επιπλέον εδώ για να τιμήσω -έστω και με καθυστέρηση αφού δεν μπόρεσα να παρευρεθώ εγκαίρως πριν λίγες μέρες- ένα μνημείο της σύγχρονης Ελληνικής αλλά και Ευρωπαϊκής ιστορίας. Πρόκειται για το εμβληματικό αεροδρόμιο του Πρώτου Παγκόσμιου Πολιτισμού που σηματοδότησε, πριν ένα αιώνα, την απαρχή της πολεμικής μας αεροπορίας και συνέβαλε ουσιωδώς στη νικηφόρο έκβαση του Πολέμου αυτού για την ευρύτερη περιοχή. Εύχομαι κι ελπίζω το ιστορικό αυτό αεροδρόμιο ν’ αποτελέσει την βάση ενός σύγχρονου αεροδρομίου, αντάξιου της μελλοντικής προοπτικής της Θάσου.