Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε,
- Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, στο πλαίσιο αυτής της επίσημης επίσκεψής σας, η οποία, είμαι βέβαιος, θα επιβεβαιώσει και θα επισφραγίσει τις στενές και θερμές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και την Πολωνία, επέκεινα δε τον Ελληνικό και τον Πολωνικό Λαό. Πολλώ μάλλον όταν οι σχέσεις αυτές έχουν χτισθεί, εδώ και πολλά χρόνια, πάνω στις στέρεες βάσεις της ειλικρινούς φιλίας και των κοινών αγώνων υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Πριν απ’ όλα σας ευχαριστώ θερμώς για το μήνυμα συμπαράστασης στην τραγωδία που έπληξε την περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής κατά την πρόσφατη θεομηνία. Μήνυμα που αποδεικνύει την προσήλωσή σας στην αρχή της Αλληλεγγύης, βασικής αρχής στο πεδίο της κοινής ευρωπαϊκής μας πορείας.
- Η συνάντησή μας στην Αθήνα γίνεται σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ’ ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει. Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, υπέρ της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είμαστε δε βέβαιοι ότι η Πολωνία, και Εσείς προσωπικώς, είσθε προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες.
- Κύριο εφόδιό μας, κατά την εκπλήρωση αυτής της ιστορικής ευρωπαϊκής αποστολής, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκών αξιών της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας:
- Της Αλληλεγγύης, σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα, πρωτίστως δε στα επίπεδα της αντιμετώπισης αφενός της βαθειάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και, αφετέρου, του Προσφυγικού ζητήματος. Το οποίο είναι υπαρξιακό για την κοινή Ευρωπαϊκή μας Εστία, αφού απ’ αυτό κρίνονται οι Ανθρωπιστικές της ευαισθησίες και, άρα, τα Ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά.
- Και της Δημοκρατίας, επίσης σε όλα της τα κρίσιμα επίπεδα, πρωτίστως δε στα επίπεδα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδα τα Κοινωνικά Δικαιώματα στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Στο σημείο δε αυτό θέλω να εξάρω τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ, η οποία έβαλε τις βάσεις ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ως αναχώματος εναντίον του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού που υπονομεύουν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική όσο δείχνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται, επιτέλους, τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
- Υπ’ αυτό το αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, στηρίζοντας ανεπιφυλάκτως την ενταξιακή πορεία των αντίστοιχων γειτονικών μας Βαλκανικών Κρατών, βεβαίως υπό την εξής αυτονόητη προϋπόθεση: Η ευόδωση αυτής της ενταξιακής πορείας προϋποθέτει, εκ μέρους των υποψηφίων προς ένταξη κρατών, τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα υιοθετεί, σταθερά και με συνέπεια, και τις εξής θέσεις:
- Το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Και εσείς, οι Πολωνοί, έχετε πλήρη επίγνωση, πέραν των άλλων, του τι καταστροφικό προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε η ύπαρξη κράτους-μέλους, της οποίας την κυριαρχία επηρεάζουν ή και καθορίζουν, έστω και μερικώς, τρίτα κράτη.
- Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της εμμονή στην χρησιμοποίηση ονόματος, που όχι μόνον παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία αλλ’ αποπνέει αλυτρωτισμό -άρα έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του status quo των συνόρων- είναι ευθέως αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική.
- Στηρίζουμε, τέλος, την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η εκ μέρους της συστηματική παραβίαση της κορωνίδας του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δηλαδή των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κυριότερα παραδείγματα τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, επίσης υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Κύριε Πρόεδρε,
- Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω εκ νέου στην Αθήνα. Και είμαι βέβαιος ότι με τις κοινές μας θέσεις και το κοινό μας όραμα για την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, οι δύο Λαοί μας μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικώς προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της καταξίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πλανητικό επίπεδο, όπως της αναλογεί και της αρμόζει.
Α.DUDA (από ανεπίσημη μετάφραση) : Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ιδιαίτερα εγκάρδια υποδοχή που μου επιφυλάξατε στην Αθήνα. Είναι ιδιαίτερη τιμή που μπορώ να επισκεφθώ την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Πολωνικής Δημοκρατίας μετά από 17 χρόνια. Ευελπιστώ επίσης ότι αυτή η επίσκεψη, καθώς και η δική σας επίσκεψη – διότι σας προσκαλώ πάρα πολύ θερμά να επισκεφθείτε την χώρα μου – θα εντατικοποιήσει τις αμοιβαίες μας σχέσεις.
Αρχικά, θα ήθελα να σας ζητήσω να δεχθείτε τα συλλυπητήριά μου για την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Είμαι πεπεισμένος, αναφερόμενος στα λόγια σας, κύριε Πρόεδρε, ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι σε θέση να ενισχύσει την ανάπτυξη της Ευρώπης. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που, σύμφωνα με το όραμά μας, είναι μια Κοινότητα ελεύθερων χωρών. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οι πολίτες νοιώθουν ότι έχουν επιρροή πάνω στην πολιτική Δημοκρατία, καθώς επίσης και στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα. Σήμερα η ΕΕ πλήττεται από πολλές κρίσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι η οικονομική κρίση σύντομα θα επιλυθεί. Όμως, η ΕΕ αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι το Brexit. Θα έλεγα ότι το Brexit είναι μια δοκιμασία που καλούμαστε να περάσουμε. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς το Βrexit από την αρνητική, αλλά και από την θετική του πτυχή. Όσο αφορά την αρνητική του πτυχή προκαλεί κάποια αρνητικά αντίκτυπα. Η θετική πτυχή επιβάλλει μια δοκιμή, η οποία θα μας επιτρέψει να πούμε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σ’αυτές τις προκλήσεις. Οι Βρετανοί ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως το γεγονός δεν μπορεί να μας επιτρέψει να μην βλέπουμε την ΕΕ ως ένα ανταγωνιστικό εταίρο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και, κατά την άποψή μου, αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να αφήνει ανοιχτές τις θύρες της.
Αναφερθήκατε, κύριε Πρόεδρε, στις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τα Βαλκανικά Κράτη. Πιστεύουμε ότι για τις χώρες αυτές η ΕΕ θα πρέπει να είναι μια ανοιχτή προοπτική και οι πύλες της να παραμένουν ανοιχτές, δίνοντας μεγάλη παρακίνηση ώστε να εκπληρώνουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Αναφερθήκατε, κύριε Πρόεδρε, στην Αλβανία, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας: Γι’αυτές τις χώρες οι πύλες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές. Πράγματι όμως, οι προϋποθέσεις ένταξης πρέπει να εκπληρωθούν. Αυτό προϋποθέτει την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μεταρρυθμίσεις Δικαίου και σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρέπει να παρακινούμε αυτές τις χώρες και να τις πείσουμε ότι οι αλλαγές αυτές θα τις οδηγήσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την συμπαράσταση που παρείχατε όσον αφορά τις προσπάθειες της Πολωνίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2018-2019. Επίσης, κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε σε καταστάσεις κρίσης που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι ως εκπρόσωπος της Πολωνίας η οποία θα αναλάβει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μεγάλη σύνεση θα υλοποιούμε αυτούς τους στόχους. Αναφέρομαι στο Κυπριακό πρόβλημα, στο πρόβλημα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως επίσης και στο πρόβλημα άλλων χωρών. Επίσης, η κρίση στη Μέση Ανατολή εντάσσεται σ’αυτό. Αυτά τα καθήκοντα που προκύπτουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πάρα πολλά. Χαίρομαι που μπορώ να σας συναντήσω να γνωρίσω την δική σας τοποθέτηση, όπως και την τοποθέτηση ολόκληρου του Ελληνικού λαού. Αυτό το σημαντικό γεγονός που θα σηματοδοτηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε γνώσεις για την ελληνική τοποθέτηση και να τη χειριστούμε ανάλογα.
Γι’αυτό άλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας και την δυνατότητα που μου δίνετε να επισκεφθώ την χώρα σας.
Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αποδέχομαι με μεγάλη ευχαρίστηση την ευγενική πρόσκληση να επισκεφθώ την Πολωνία. Και θέλω να σας πω κάτι: Είμαι περήφανος που οι δύο Λαοί μας, το ίδιο και εσείς πρέπει να είσθε περήφανοι, δίνουν την μάχη τους μέσα στην Ευρώπη με πολλές δυσκολίες. Γιατί εμείς είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι. Άλλα Κράτη, χωρίς ν’αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μιας και αναφέρατε το Brexit, επιλέγουν τον δρόμο της εξόδου από την Ευρώπη. Ίσως γιατί η Ευρώπη δεν τους φαίνεται ελκυστική. Εμείς μένουμε μέσα στην Ευρώπη και αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη γιατί είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι και δεν ταξιδεύουμε με «σημαίες ευκαιρίας». Αυτό είναι προς τιμήν και των δύο Λαών μας και νομίζω ότι θα το επιβεβαιώσουμε και σήμερα το βράδυ, αλλά και όταν θα επισκεφθώ την Πολωνία, μετά την σημερινή σας πρόσκληση, για την οποία και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Α.DUDA: Και εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τα λόγια σας. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα εμφυσήσει νέο πνεύμα και η συζήτηση θα επιτρέψει να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.-
Φωτογραφία:ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ