Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με την Επίτροπο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Dunja Mijatovic στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και σας εύχομαι καλή επιτυχία στα υψηλά καθήκοντά σας. Ο ρόλος τον οποίο καλείσθε να φέρετε σε πέρας είναι πολύ σημαντικός και προσδιορίζεται από την ίδια την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω ότι μπορείτε να συμβάλλετε τα μέγιστα στις εξής κατευθύνσεις: Πρώτον, στο ότι τα Κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αντιληφθούν πως είναι μεγάλη τιμή να είσαι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά αυτό έχει και σημαντικές υποχρεώσεις. Πρώτιστη υποχρέωση είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο σεβασμός των Δημοκρατικών θεσμών ταυτοχρόνως. Το δεύτερο, το οποίο πρέπει να αντιληφθούν τα Κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ιδίως τα Κράτη-μέλη που είναι και μέλη της ΕΕ, είναι ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ένα καθήκον το οποίο δεν επιτρέπεται να παραμελούν. Ιδίως δε δεν επιτρέπεται να μην επιδεικνύουν την Αλληλεγγύη τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού ζητήματος. Εδώ η Ευρώπη δίνει εξετάσεις γενικότερα ως προς τον Πολιτισμό της και την Δημοκρατία της. Τέλος, και θα επιμείνω σ’ αυτό με ιδιαίτερη έμφαση, πρέπει να δώσουμε όλοι, και εσείς, μεγαλύτερη σημασία στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Είναι αδύνατον τα κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης να είναι ατροφικά. Πρέπει οπωσδήποτε να τονωθούν τα δικαιώματα αυτά γιατί πρέπει να στηρίξουμε το Κοινωνικό Κράτος. Το Κοινωνικό Κράτος στην Ευρώπη είναι απαραίτητη προϋπόθεση και της συνεργασίας μεταξύ των Λαών του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και της κοινωνικής συνοχής σε κάθε Κράτος-μέλος. Σε ό,τι αφορά την επιτέλεση της αποστολής σας, η Ελλάδα και με τον Πολιτισμό της, την Ιστορία της, την ευαισθησία που έχει επιδείξει πάντοτε, τον σεβασμό της απέναντι στον Άνθρωπο και την Δημοκρατία, η Ελλάδα θα είναι κοντά σας κατά την άσκηση των καθηκόντων σας.

Και πάλι σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

 

D.MIJATOVIC (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη τιμή που σας συναντώ εδώ, στην όμορφη Αθήνα, στην όμορφη Ελλάδα. Βεβαίως, έχω έρθει για να συζητήσουμε θέματα τα οποία, όπως άλλωστε είπατε κι εσείς, δεν είναι καθόλου εύκολα. Είμαι, όμως, εδώ για να ακούσω τις δικές σας απόψεις, όσον αφορά τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα θέματα του Προσφυγικού, το θέμα της λιτότητας και πως αυτό έχει επηρεάσει την κατάσταση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ελλάδα. Συμφωνώ μαζί σας, ότι το πρόβλημα, το Προσφυγικό, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι -ασφαλώς- ευρωπαϊκό πρόβλημα -πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, από κοινού, για να αποδείξουμε ότι, πραγματικά, ενδιαφερόμαστε για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και για τον Ανθρωπισμό. Κάτι το οποίο η Ελλάδα, ήδη, κατόρθωσε να κάνει. Όλοι μαζί, λοιπόν, θα συνεχίσουμε, θα συνεργασθούμε, θα συνεργασθώ με την Ελλάδα, καθώς και με την Κοινωνία των Πολιτών της Χώρας για το καλό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και για την κοινωνική συνοχή. Ευχαριστώ πολύ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ