Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Καθηγητή κ.M.Yunus, τον Καθηγητή κ.H.J.Schellnhuber, τον Αντιπρόεδρο του “World Forum Convergences” κ.J.L.Perron, την Πρόεδρο του “World Human Forum” κα Α.Μητσοτάκη και τον Καθηγητή κ.Α.Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ως κορυφαίες προσωπικότητες που μετέχουν σε αυτό το Forum το οποίο τελεί, αυτονοήτως, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τονίζω το «αυτονοήτως», διότι το αντικείμενο του Forum είναι πολλαπλώς σημαντικό, και μάλιστα με παγκόσμια εμβέλεια.

Από την όλη θεματική του Forum επιτρέψατέ μου να εξάρω – και νομίζω δικαιολογημένα – τα σημεία της εκείνα που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος, ειδικότερα δε το, πλανητικώς κρίσιμο, ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής. Και επιλέγω αυτή την προτεραιότητα, διότι αποτελεί βαθειά μου πεποίθηση ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και, πολύ περισσότερο, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ανισοτήτων και της συνακόλουθης εφιαλτικής φτώχειας, επέκεινα δε για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου ως θεμελιώδους αντηρίδας της κοινωνικής συνοχής, χωρίς να έχουμε πλήρη συναίσθηση τόσο του κινδύνου υποβάθμισης του Περιβάλλοντος εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής όσο και των επώδυνων συνεπειών αυτού του κινδύνου για τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Forum.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Η.J.SCHELLNHUBER: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε, που μας υποδέχεστε. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ και οι δύο μαζί- δύο από τις εξέχουσες προσωπικότητες σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, ο Καθηγητής Muhammad Yunus βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά κι εγώ, ξέρετε, παρέλαβα Νόμπελ Ειρήνης ως μέλος μιας ομάδας ερευνητών επιστημόνων το 2007- σημαίνει πως επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε τις συγκλίσεις. Και αυτό εξάλλου είναι ένα κομμάτι του τίτλου του παγκόσμιου αυτού Forum.

Ξέρετε, όταν παλαιότερα μιλούσαμε για τα ίδια θέματα συνήθως υπήρχε μια διαζευκτική λογική. Συνήθως λέγαμε «ή θα προστατεύσουμε το περιβάλλον ή θα βοηθήσουμε την ανθρωπότητα να εξελιχθεί» «ή θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο ή θα αφήσουμε το περιβάλλον». Σήμερα όμως – τότε μιλούσαμε για ορυκτά καύσιμα – έχουμε αντιληφθεί ότι με έναν πληθυσμό οχτώ ή εννέα δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο χρειάζεται να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα, να προστατεύσουμε τον κόσμο και μαζί να φερθούμε στη Μητέρα Φύση με τρυφερότητα. Και παραλλήλως να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της ανθρωπότητας εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες τις οποίες διαβλέπουμε.

Να προσθέσω εδώ ότι σήμερα ξύπνησα με θέα την Ακρόπολη. Την Ακρόπολη η οποία ταυτίζεται με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η Αθήνα εξάλλου και η Ακρόπολη είναι κομμάτι του λίκνου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και στην πόλη των Αθηνών γεννήθηκε και η Δημοκρατία. Τούτων λεχθέντων, λοιπόν, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την πενία και ταυτοχρόνως να προστατεύσουμε το Περιβάλλον με δημοκρατικό τρόπο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω που δεχθήκατε να βάλετε το Forum υπό την αιγίδα σας. Νομίζω πως είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που μας έρχεται από την Γαλλία και ταξιδεύει παντού στον κόσμο και πάει πολύ καλά στην Χώρα μας, την αγκάλιασε ήδη η ελληνική κοινωνία. Με πολλή χαρά σας λέω ότι έχουμε σχεδόν 70 Φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, και εγώ προσωπικά, που ξέρετε, εδώ και 20 χρόνια έχω δουλέψει πάρα πολύ γύρω από τα θέματα της καταπολέμησης της φτώχειας και των ανισοτήτων στον κόσμο. Αλλά τώρα, νομίζω ότι κατάλαβα – όπως σας είπε ο κ. Schellnhuber και είπατε και εσείς – δεν είναι το ένα ή το άλλο, αλλά πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Και θα τελειώσω μόνο με μία παράκληση: Να θυμόμαστε ότι τον πλανήτη μας δεν τον έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας, αλλά τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ