Χαιρετισμός του ΠτΔ στην εκδήλωση εορτασμού των 100 χρόνων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, εκατό χρόνια Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος. Εκατό χρόνια ενός εμβληματικού θεσμού για τον οποίον πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τα εξής ως προς το γιατί έφτασε ως εδώ, καταξιωμένος, δυνατός και κυρίως πολλά υποσχόμενος, και για την οικονομία και για την κοινωνία. Είναι τρία, νομίζω, τα βασικά χαρακτηριστικά της ΓΣΕΒΕΕ, της οποίας τα 100 χρόνια τιμούμε σήμερα:

Πρώτο χαρακτηριστικό: Από τότε που δημιουργήθηκε, το 1919, ως σήμερα πορεύεται μέσα από μια δημοκρατική «υγεία» θα μπορούσα να πω. Δημοκρατική «υγεία» την οποία εκφράζει και η ισχυρή αντιπροσωπευτική της δύναμη που, ας μην αυταπατώμεθα, αυτή είναι η πραγματική δύναμη κάθε Συνομοσπονδίας. Αλλά ταυτοχρόνως, και η δημοκρατική της λειτουργία. Γιατί αντιπροσωπευτικότητα χωρίς την δημοκρατική λειτουργία είναι ανύπαρκτη και αντιστρόφως, η δημοκρατική λειτουργία δεν νοείται χωρίς την ισχυρή αντιπροσώπευση.

Το δεύτερο: Το δεύτερο είναι η πορεία της, μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξέφρασε και εκφράζει αποδεικνύοντας ότι είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα, και από την ιστορία μας και από την δομή της ίδιας της Οικονομίας μας, η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά του επιχειρείν. Και το έπραξε η ΓΣΕΒΕΕ σε δύσκολους καιρούς. Το απέδειξε και κατά την τελευταία, βαθιά οικονομική κρίση της οποίας τις πληγές ακόμα νιώθουμε στο «κορμί» της Οικονομίας μας και της Κοινωνίας μας. Απέδειξε, ιδίως τον τελευταίο καιρό τις αντοχές της, αντοχές οι οποίες οφείλονται στην νοοτροπία εκείνων που την συνθέτουν: Της μικρομεσαίας επιχείρησης που ήξερε πάντοτε να μικραίνει έως να μηδενίζει την απόσταση -το διάνυσμα θα ‘λεγα- ανάμεσα στο τι σημαίνει εργοδότης και το τι σημαίνει εργαζόμενος. Και κυρίως, την πλήρη κατανόηση του τι σημαίνει κοινωνική ευαισθησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Κι υπάρχει κι ένα τρίτο χαρακτηριστικό το οποίο της το οφείλουμε, γιατί είναι η διαδρομή της ΓΣΕΒΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Σε δύσκολους καιρούς για τον Τόπο, είτε σε περιόδους πολέμων και κατοχής, είτε σε περιόδους εκτροπών από την Δημοκρατία – που τόσα μας στοίχισαν και το γνωρίζουμε – σ’ αυτές τις περιόδους η ΓΣΕΒΕΕ έδωσε τους δικούς της αγώνες για την Δημοκρατία. Και απέδειξε ότι όταν ακριβώς είσαι κοντά στην κοινωνία, όταν αυτή η απόσταση για την οποία σας μίλησα προηγουμένως, είναι μικρή ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο, τότε από κει και πέρα, αντιλαμβανόμασθε τι σημαίνουν οι Δημοκρατικοί Θεσμοί για τον Τόπο. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πρόοδος ούτε ευημερία χωρίς Δημοκρατία. Και αυτό η ΓΣΕΒΕΕ το γνωρίζει καλά και για αυτό αγωνίσθηκε. Για όλα τα Θεμελιώδη Δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων στο πλαίσιο ακριβώς το δικό της. Και κυρίως για αυτό αγωνίσθηκε σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που είναι ο πυλώνας της εργασιακής ειρήνης και της εργασιακής δημιουργίας. Και δεύτερον, για κάτι που το τόνισε ο Πρόεδρος προηγουμένως και είναι πολύτιμο: Για εμάς τους Έλληνες και τον Πολιτισμό μας, για την Ευρώπη μας και τον Πολιτισμό μας, για το Κοινωνικό Κράτος και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Γιατί δεν πρέπει να πέσει αυτός ο πυλώνας, κυρίες και κύριοι. Βλέπουμε τις συνέπειες μπροστά στις κρίσιμες Ευρωεκλογές που έχουμε τούτην την ώρα, βλέπουμε τα μορφώματα του λαϊκισμού, που ξεπερνούν και τα όρια του ρατσισμού να αναφύονται, γιατί, μία είναι η αιτία: Η αιτία είναι οι ανισότητες, η φθορά του Κοινωνικού Κράτους, η έλλειψη ελπίδας για τον Άνθρωπο, τον Άνθρωπο του καθημερινού μόχθου. Για αυτό το έμβλημά μας, στον Τόπο μας, στην Ευρώπη μας, είναι αυτό το Κοινωνικό Κράτος που είναι πυλώνας και της ίδιας της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Αυτό το Κοινωνικό Κράτος η ΓΣΕΒΕΕ το έχει υπηρετήσει και το υπηρετεί, και της το αναγνωρίζουμε όλοι.

Τα χρόνια θα είναι πολλά για την ΓΣΕΒΕΕ, και είμαι βέβαιος ότι τα χρόνια θα είναι δυναμικά και παραγωγικά, εφόσον και μέσα από αυτήν τη φριχτή κρίση που ζήσαμε θα γίνουμε σοφότεροι, για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν ως εδώ. Κι είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτόν τον δρόμο, η ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει να πορεύεται, δίνοντας και το δικό της παράδειγμα για όλους μας.

Και πάλι, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.-