Σημεία αντιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την τελετή παρασημοφόρησής του από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ.Ιωάννη Ι

Μακαριώτατε,

Με Ιερή συγκίνηση και Εθνική υπερηφάνεια επισκέπτομαι, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αυτού του επικέντρου του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Μεγάλης Πόλεως της Αντιοχείας.

Υπενθυμίζω ότι η Αντιόχεια, κατά την μακραίωνη Ιστορία της, αναδείχθηκε σε εμβληματικό Κέντρο του Ελληνικού Πολιτισμού. Αυτή την ανεκτίμητη παράδοση συνεχίζει ο Αποστολικός Θρόνος της Αντιοχείας, συμπυκνώνοντας την παράδοση της Φιλοσοφίας των Ελληνιστικών Χρόνων, των κορυφαίων Πατέρων της Εκκλησίας και των Μεγάλων Υμνογράφων της Ορθοδοξίας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και του Ελληνικού Λαού οφείλω να αναγνωρίσω, δημοσίως, στην Υμετέρα Μακαριότητα ότι ως δεινός οιακοστρόφος του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας υπερασπίζεσθε -επικουρώντας, ταυτοχρόνως, καθοριστικώς το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως- στο ακέραιο την ως άνω παράδοση. Υπό τα δεδομένα αυτά προστατεύετε επαξίως, με την Τίμια Ιεραρχία και τον Ιερό Κλήρο και εν μέσω αντιξοοτάτων συνθηκών, τα τεκμήρια της ιστορικότητας των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων.

Τέλος, έχω πλήρη συναίσθηση της μεγάλης τιμής την οποία μου περιποιείτε, απονέμοντάς μου το Παράσημο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Να είσθε βέβαιος ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, προκειμένου να φανώ αντάξιος αυτής της μεγάλης τιμής.