Συνέντευξη Τύπου των Προέδρων Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην 15η Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της “Ομάδας Arraiolos” στην Αθήνα

(ανεπίσημη μετάφραση)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ κ.ΡΟΥΜΕΝ ΡΑΝΤΕΦ: Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ.Προκόπη Παυλόπουλο για την εξαιρετική του ηγεσία στη διάρκεια των συζητήσεών μας και για την θερμή φιλοξενία του. Είχαμε βαθύτατες και εκτενέστατες συζητήσεις σήμερα για τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης ήταν ότι όλοι οι Πρόεδροι που συμμετείχαμε υποστηρίζουμε πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης ως τους βασικούς πυλώνες της αντοχής μας, της δύναμής μας, της προόδου και της ευημερίας μας. Για μένα αυτό ήταν το σημαντικότερο θέμα.

Φυσικά, η σύγχρονη ασφάλεια είναι ένα θέμα πολύ πολύπλοκο. Έχει πολλές διαστάσεις και πολλές, πολύπλοκες πτυχές. Με βάση τις συζητήσεις μας, είναι προφανές ότι αν θέλουμε να δούμε την Ένωσή μας να είναι σταθερή, ασφαλής και να ευημερεί θα πρέπει να μετασχηματίσουμε τα συστήματα ασφαλείας μας, να μετασχηματίσουμε τα κοινά μας συστήματα. Θα πρέπει να μετασχηματισθούμε από λειτουργία αντίδρασης στο περιβάλλον ασφάλειας σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος ασφάλειας. Οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας δείχνουν σήμερα ότι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση λείπει από ένα θέατρο, άλλοι στρατηγικοί παίκτες διαμορφώνουν το περιβάλλον ασφάλειας, προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα και τα αποτελέσματα φθάνουν σε μας, όπως οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις για παράδειγμα. Πρέπει να μετασχηματίσουμε περαιτέρω την προσέγγισή μας στην προσπάθεια επίλυσης των προκλήσεων στο Μεταναστευτικό και στο θέμα της τρομοκρατίας, ώστε να υπερβούμε τα ευρωπαϊκά γεωγραφικά σύνορα και να προβάλουμε την επιρροή μας, τα συμφέροντα, την δύναμή μας και τις αξίες μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες μας και να είμαστε πιο ενεργοί στην εμπλοκή των χωρών προέλευσης, ώστε να τους υποστηρίξουμε να αναπτύξουν την δική τους ασφάλεια, τα οικονομικά τους συστήματα, τα συστήματα παιδείας και υγείας. Πρέπει να μετασχηματισθούμε από πηγές συγκέντρωσης πληροφοριών σε μία κατάσταση υπέρβασης των πληροφοριών. Γιατί αν θέλουμε να υλοποιήσουμε όλους τους στρατηγικούς στόχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην διεθνή αρένα. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε υπεροχή στον τομέα της πληροφορίας. Αυτό είναι κάτι στο οποίο η ΕΕ δεν τα πάει καλά σε σχέση με άλλους στρατηγικούς παίκτες.

Και τέλος, πρέπει να μετασχηματισθούμε από μία κατάσταση που δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις, να αλλάξουμε αυτό το σύστημα, ώστε το σύστημα να είναι σε θέση να λαμβάνει έγκαιρες, αποτελεσματικές αποφάσεις. Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε αυτή την δύσκολη διαδικασία μετασχηματισμού.

Δυο λόγια για την οικονομία: Φυσικά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Μιλάμε για κρίσεις και όταν αντιμετωπίζουμε κρίσεις αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε δύο αποφασιστικά βήματα: Πρώτον, να σκεφθούμε ποιο είναι το χειρότερο σενάριο και δεύτερον, να έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το χειρότερο σενάριο που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία είναι η απομάκρυνση από τις αρχές της ενότητας, της αλληλεγγύης και της ακεραιότητας. Γι’αυτό πρέπει να μιλήσουμε για την συνοχή, για την σύγκλιση και όχι μόνο στην οικονομία και τις κοινωνικές υποθέσεις, αλλά πρέπει ν’ αρχίσουμε να μιλάμε για επιστημονική και εκπαιδευτική συνοχή και σύγκλιση. Γιατί πρέπει να κατανείμουμε εξίσου τις εκπαιδευτικές και επιστημονικές δυνατότητες, καθώς είναι αποφασιστικοί παράγοντες για ισχυρές εθνικές οικονομίες και οικονομική ανάπτυξη. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να συνεχίσουμε να κινηθούμε προς τα μπρος, προς την ανάπτυξη μιας ανθεκτικής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πάλι σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ κα ΚΕΡΣΤΙ ΚΑΛΙΟΥΛΑΪΝΤ: Ευχαριστούμε Προκόπιε για την σημερινή ημέρα. Θα αφήσω τις αναλυτικές λεπτομέρειες της συζήτησής μας, αλλά θα δηλώσω για ποιους λόγους θεωρώ εγώ ότι η Συνάντηση “ARRAIOLOS” είναι τόσο σημαντική για όλους μας. Εδώ συντονίσαμε την σκέψη μας και συζητήσαμε περί λύσεων και προκλήσεων. Εδώ στηρίζουμε όλοι όλους για να υπάρξει μια ξεκάθαρη, προβλέψιμη πολιτική, η οποία θα είναι σε θέση μακροπρόθεσμα να παράξει αποτέλεσμα και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Είμαστε όλοι σε έναν κόσμο, στον οποίο η έντονη απροβλεψιμότητα διαμορφώνει την ιστορία. Είμαστε εδώ για να τείνουμε χείρα βοηθείας ο ένας στον άλλο. Είμαστε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από ευθύνη και λειτουργεί με βάση την Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη, την Ελευθερία. Είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τους πολίτες μας. Εμείς, ως Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Δημοκρατιών ανά την Ευρώπη, δηλώνουμε ότι φέρουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη για την προστασία των υποκείμενων αρχών της Ένωσής μας. Σας ευχαριστούμε όλους συνάδελφοι που ήρθατε, σας ευχαριστούμε όλους τους παριστάμενους που προάγετε αυτούς τους στόχους και σας ευχαριστούμε που δώσατε το χέρι ο ένας στον άλλον για να γίνουν αυτά εφικτά. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ κ.ΓΙΑΝΟΣ ΑΝΤΕΡ: Κυρίες και κύριοι, δεν θέλω με κανένα τρόπο να επαναλάβω τα όσα ακούστηκαν από τους προλαλήσαντες συναδέλφους Προέδρους Βουλγαρίας και Εσθονίας. Ένα πράγμα επιθυμώ να πω συμπληρώνοντας τα λεχθέντα μέχρι στιγμής, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλών ειδών προκλήσεις, τις οποίες συζητήσαμε. Ζητήματα ασφάλειας, κλιματικής αλλαγής, την κρίση των υδάτινων πόρων, συζητήσαμε περί απειλής τρομοκρατίας και τα λοιπά.

Όμως, έγινε και αναφορά σε ένα ζήτημα που είναι πιεστικό σήμερα: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο επόμενο πολυετές πλάνο. Ξέρετε ότι 14 μέλη της ΕΕ συνέστησαν την Ομάδα των Φίλων της Συνοχής, κάποιοι εκ των οποίων παρίστανται σήμερα εδώ. Και σε κάθε περίπτωση, όλοι είπαμε ότι προκειμένου να επιτύχουμε έναν από τους πλέον σημαντικούς και βασικούς στόχους της ΕΕ έχει σημασία να εξασφαλίσουμε την σύγκλιση και την συμπερίληψη και των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών της Ευρώπης, ούτως ώστε όλοι να μπορέσουμε να κινηθούμε προς τα εμπρός. Και για να το πράξουμε αυτό πρέπει να υπάρξει συνοχή. Και στο πλαίσιο της πολυετούς δημοσιονομικής πολιτικής και του πλαισίου η Πολωνία, η Βουλγαρία και άλλες χώρες που παρίστανται σήμερα εδώ συμφωνούν. Η παρούσα Πρόταση περί του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου θα επηρεάσει και τις λιγότερο ανεπτυγμένες ή τις πλέον υπανάπτυκτες περιοχές και περιφέρειες της Ευρώπης. Υπάρχουν 20 λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες εντός της ΕΕ και βεβαίως, κατανοητό είναι, ότι οι περισσότερες εξ αυτών βρίσκονται στις πρώην Σοβιετικές χώρες.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι η υφιστάμενη Πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δεν είναι δίκαιη, γιατί δεν εξυπηρετεί τους στόχους γι’ αυτές τις περιοχές. Δεν προάγει η παρούσα Πρόταση την αλληλεγγύη, δεν επιτρέπει στους κατοίκους αυτών των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών να μείνουν στις εστίες τους και στις περιοχές τους και μάλλον θα παραμείνουν υπανάπτυκτες αν περάσει αυτή η Πρόταση. Γι’ αυτό ακριβώς αξιοποιήσαμε αυτό το Forum και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε άλλο Forum για να προχωρήσουμε την εκστρατεία μας. Δηλαδή, ζητούμε την υποστήριξη όλων προκειμένου να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι και στο μέλλον τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική και η συνοχή θα πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ κ.ΜΑΪΚΛ ΧΙΓΚΙΝΣ: Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο για την πρόσκληση να βρίσκομαι εδώ. Είναι η πρώτη φορά που ένας Ιρλανδός Πρόεδρος συμμετέχει σε Συνάντηση της Ομάδας «ARRAIOLOS» και χαίρομαι πάρα πολύ που είχα την δυνατότητα να συμμετέχω στις συναντήσεις αυτές.

Συζητήσαμε πάρα πολλά σημαντικά θέματα: Την κλιματική αλλαγή και την βιωσιμότητα και θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την οικονομία. Συζητήσαμε πολλά και ο σκοπός των συζητήσεών μας ήταν να συνεισφέρουμε ενεργά σε πιθανές κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προκλήσεων. Αντλούμε κοινές αξίες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, περιλαμβανομένων των θεμάτων της μετανάστευσης, της ασφάλειας και όλων των σχετικών θεμάτων. Και φυσικά υπάρχουν θέματα που πάνε πέρα των συνόρων των κρατών-μελών αλλά και της ίδιας της ΕΕ. Και οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο μέσα από κοινή ανάληψη ευθύνης και κοινή δράση και κοινό όραμα.

Νομίζω ότι ένα βασικό ερώτημα το οποίο συζητήσαμε ήταν η αρχή της Αλληλεγγύης. Πώς μπορούμε να την επικαλεσθούμε, να την ανανεώσουμε για την αντιμετώπιση παλαιών και νέων προκλήσεων κάθε μορφής ασφάλειας. Συζητήσαμε για τις πηγές της ανασφάλειας, για την παγκόσμια φτώχεια, για συγκρούσεις που θα έπρεπε να τις προλάβουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την παρατεταμένη κρίση, που θα αποτελέσει την βάση της προσπάθειας για μια πιο δίκαιη, πιο συνεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήσαμε τους τρόπους για την επίτευξη της προστασίας μιας κοινωνικής Ευρώπης και του κράτους δικαίου, κάτι το οποίο είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ευρώπη, ακολουθώντας ένα ενιαίο οικονομικό υπόδειγμα, το οποίο – ενδεχομένως – να αποτελέσει πηγή βλάβης για την συνοχή. Συζητήσαμε την ανάγκη να προστατεύσουμε την θεμελιώδη αρχή της Αλληλεγγύης για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνθήκες βασίζονται στην επιθυμία της εμβάθυνσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών, με σεβασμό των παραδόσεων και της ιστορίας.

Πιστεύω ότι είχαμε πολύ καλές συζητήσεις σήμερα και χάρηκα να συμμετέχω σε έναν διάλογο, ο οποίος ήταν τόσο εποικοδομητικός. Οι συζητήσεις που είχαμε στα κρίσιμα θέματα της ΕΕ και του κόσμου αφορούν τον πυρήνα και του πώς θέλουμε να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρχές της.

Και συμμερίζομαι την ανησυχία των συναδέλφων μου για το τι γίνεται στην βόρεια Συρία και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή και αρνούμαι να δεχθώ κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής επιστροφής προσφύγων. Και στέλνω ένα μήνυμα στην Τουρκία να αναζητήσει μια παρέμβαση, χωρίς στρατιωτική παρέμβαση και χωρίς να χρησιμοποιείται ανθρωπιστικός κίνδυνος ως όπλο.

Νομίζω ότι συζητήσαμε πολλά θέματα, εντοπίσαμε κοινά σημεία και εντοπίσαμε σημεία στα οποία ενδεχομένως να έχουμε διαφορετική άποψη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ κ.ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΑ: Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Έλληνα Πρόεδρο, κύριο Παυλόπουλο, καταρχάς για την θερμή φιλοξενία και υποδοχή, πάνω απ’ όλα όμως για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία διοργάνωσε αυτή την Συνάντηση, έχοντας επιλέξει δύο ζητήματα, δύο κύρια θέματα που συνδέονταν και με την αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη είναι ο κοινωνικός πυλώνας της Ενωμένης Ευρώπης. Μιλήσαμε για πολλά ζητήματα, όπου όλα εμφορούνταν από την ιδέα να κάνουμε την Ένωσή μας όσο το δυνατόν πιο εύρωστη και να διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Και ασφαλώς όλα αυτά εκφράστηκαν και στην Διακήρυξη των Αθηνών. Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω απ’ αυτά που ακούσθηκαν. Εξάλλου προσυπογράφω τα όσα ακούσθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ κ.ΕΓΚΙΛΣ ΛΕΒΙΤΣ: Αγαπητέ Προκόπη, σ’ευχαριστώ πολύ. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε αυτό το Forum. Σε ευχαριστώ και για την διοργάνωση αυτής της Διάσκεψης υψηλού επιπέδου. Άκουσα εξαιρετικές ιδέες, συζητήσαμε πολλά ζητήματα, πολλά προβλήματα και επίσης βρήκαμε κάποιες λίγες απαντήσεις.

Θα ήθελα όμως να πω κάτι για το μέλλον της Ευρώπης και θα πω ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε την πρόταση που έκανε ο Σλοβένος συνάδελφος, που έχει αποχωρήσει τώρα. Ίσως είναι καιρός, όπως είπε ο συνάδελφος, να αναλογισθούμε μια νέα Ευρωπαϊκή Συνάντηση, Συνάντηση και περί του Συντάγματος, μια νέα Ευρωπαϊκή Σύμβαση δηλαδή. Αν δούμε την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως κάθε 10-15 χρόνια πράγματι, θα πρέπει να υιοθετείται, όπως συνέβαινε και παλιά, μια νέα βασική Συνθήκη. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την Συνθήκη της Λισαβόνας. Ίσως εντός της επόμενης πενταετίας θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε, να ψηφίσουμε ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μια βασική Συνθήκη με τις νέες πραγματικότητες. Γιατί η νέα πραγματικότητά μας έχει αλλάξει εντελώς πλέον. Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα στην επόμενη Συνάντηση του “ARRAIOLOS GROUP”, η οποία θα λάβει χώρα στη Λισαβόνα. Και μια που έθιξα αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να προσθέσω ότι υπάρχουν πολλά πεδία και τομείς που δεν καλύπτονται αρκούντως από τις βασικές συνθήκες σήμερα. Π.χ. η εξωτερική πολιτική, η πολιτική άμυνας, επίσης πολιτικές περί της κοινωνίας των πληροφοριών, όπως είπε ο Βούλγαρος συνάδελφος ερευνητικές πολιτικές. Όλα αυτά θα πρέπει να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, στις νέες προκλήσεις και τις νέες ανάγκες των κρατών-μελών.

Συνεπώς, συμφωνώ ότι θα πρέπει να τα αναλογισθούμε όλα αυτά ανανεώνοντας τις βασικές μας Συνθήκες με άλλη μία. Και πάλι ευχαριστώ για την Συνάντηση και εύχομαι να ιδωθούμε και πάλι στην Λισαβόνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΛΤΑΣ κ.ΤΖΟΡΤΖ ΒΕΛΛΑ: Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον φίλο μου Προκόπη, για την υποδοχή και την φιλοξενία που επεφύλαξε σε μένα και στην αντιπροσωπεία μου. Σας συγχαίρω για την εξαιρετική προετοιμασία, αλλά και για την διεξαγωγή της συνάντησης. Χαίρομαι πάντα να επισκέπτομαι αυτή την πόλη.

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σ’αυτή την Συνάντηση ως Πρόεδρος της Μάλτας. Ήταν τιμή για μένα να συζητώ θέματα μεγάλης σημασίας με τους συναδέλφους μου. Τα θέματα που συζητήσαμε είναι κρίσιμης σημασίας για την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και για τον λαό της Μάλτας.

Το Μεταναστευτικό και η προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο είναι από τα πιο σημαντικά θέματα στην διεθνή ατζέντα και ευχαριστώ τον Έλληνα συνάδελφο που το έθεσε στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνάντησης. Οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς όφελος της ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. Η Μάλτα, η Ελλάδα, η Ιταλία και άλλες χώρες στην πρώτη γραμμή δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους. Συναντιόμαστε λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει πιστή στις αξίες της ελευθερίας και της ανεκτικότητας. Θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα στην Πρόεδρο της Επιτροπής και της ομάδας της για την ολοκλήρωση των στόχων της. Έχουμε εκτεθεί στο αφήγημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φτάσει πιο κοντά στους πολίτες και οι επιτυχίες της να είναι πιο εμφανείς. Οι εξελίξεις του Brexit έχουν επηρεάσει πάρα πολύ την ΕΕ.

Η ασφάλεια στην Μεσόγειο είναι ένα θέμα που αφορά πάρα πολύ την Μάλτα. Η Μάλτα, όπως η Ελλάδα, είναι στην καρδιά της δυναμικής της Μεσογείου. Γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη εξαρτάται από την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις μας στο θέμα αυτό και τα μηνύματα τα οποία προέκυψαν θα οδηγήσουν σε μία καλύτερη κατανόηση των σεναρίων ανασφάλειας στη Μεσόγειο και τον πιο αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο αντιμετώπισης αυτών.

Τέλος, πρότεινα στους συναδέλφους μου οι Συναντήσεις να αντιμετωπίζουν το θέμα του αφοπλισμού και του ελέγχου της πώλησης και διακίνησης όπλων. Μόνο μέσα από διεθνείς παρεμβάσεις μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες συγκρούσεων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ κ.ΑΝΤΡΕΪ ΝΤΟΥΝΤΑ: Κυρίες και Κύριοι, κατ’αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος διοργάνωσε αυτή την Συνάντηση της Ομάδας «ARRAIOLOS». Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που κάλυψαν τα μείζονα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και τις συζητήσεις που έγιναν σ’αυτή τη Συνάντηση, συζητήσεις υψηλού επιπέδου. Και βεβαίως, στη Συνάντησή μας ασχοληθήκαμε με ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος και μετά η συζήτησή μας επεκτάθηκε.

Καταρχάς μιλήσαμε για την κρίση, αλλά και τις εξελίξεις, γιατί συνήθως η κρίση αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Και αν συνοψίσουμε τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις που έγιναν, χαίρομαι που δεν εστιάσαμε τόσο στην κρίση, αλλά περισσότερο συζητήσαμε το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να υπερβούμε τις κρίσεις που λειτουργούν ανασχετικά απέναντι στην ανάπτυξή μας. Και κάποιες φορές, κάποιες κρίσεις μπορούν να μεταφρασθούν σε ώθηση για ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό να το τονίσουμε αυτό.

Επιπροσθέτως, στη δεύτερη συνεδρίαση, μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας και, ιδιαιτέρως, για θέματα στρατιωτικής ασφάλειας. Συζητήσαμε για το πώς η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει την δική της πολιτική ασφάλειας και πώς θα πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πώς όλα αυτά τελικά θα ενισχύσουν τους δεσμούς μας με την Νατοϊκή Συμμαχία.

Με ιδιαίτερη χαρά, κυρίες και κύριοι, τονίζω ότι μετά την συζήτησή μας κατέληξα ότι ακριβώς αυτή την πολιτική ακολουθούμε στην Πολωνία. Μια πολιτική η οποία βρίσκεται στην προμετωπίδα και των ευρωπαϊκών συζητήσεων. Γιατί εδώ και 4 χρόνια εστιάζουμε στην Πολωνία σε μια πολιτική που δίνει έμφαση σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Εστιάζουμε σε θέματα αναπτυξιακά, αλλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ταυτοχρόνως ότι αντιλαμβάνονται αυτές τις πολιτικές και τις αξιοποιούν οι πολίτες μας, κυρίως με στόχο την προστασία της οικογένειας. Η πολιτική μας πρωτίστως μεταφράζεται σε μείωση, στο μέγιστο βαθμό, των ανισοτήτων που παρατηρούνταν στις κοινωνίες μας. Συγκεκριμένα, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε εξαλείψει την πενία που έπληττε τους ανηλίκους. Αυτό βεβαίως είναι μια θετική εξέλιξη και αυτή την στιγμή η οικονομία μας ανθεί και ελπίζουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει και στο μέλλον. Διότι είμαστε μία χώρα η οποία βρισκόταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, δεν ανήκαμε πριν από το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζαμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Σήμερα είμαστε μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να πορευόμαστε προς μία κατεύθυνση, ακολουθούσαμε τον δρόμο εκείνο που θέλαμε να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδό μας, να το φτάσει στο αντίστοιχο της Δυτικής Ευρώπης. Προσπαθούμε ακόμα γι’ αυτό, βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση, και όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση τόσο πιο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές μας να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο σύντομα. Γι’ αυτό και άκουσα με πολλή προσοχή τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα σήμερα, γιατί είχαν πολλή σημασία για μένα και σας ευχαριστώ για όσα ακούστηκαν.

Επίσης, η συζήτηση για θέματα ασφάλειας ήταν πολύ σημαντική για μένα. Αναφέρθηκα στους λόγους για τους οποίους επιθυμούμε να ενισχύσουμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό σκέλος της Ευρώπης και επίσης μίλησα για τις ιστορικές εξελίξεις και την δική μας εθνική ιστορία. Γιατί οι Πολωνοί, με δεδομένη την ιστορία μας, αντιλαμβανόμαστε τις απειλές με δεδομένο τρόπο και μας ενδιαφέρει η ασφάλεια με στόχο την ευημερία. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να υπάρξει ευημερία. Και ευημερία, όπως και σταθερότητα, μπορεί να υπάρξει εφόσον υπάρξουν σταθερά σύνορα χωρίς να υπάρχουν ξένες επιθέσεις και παρεμβάσεις. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο εκσυγχρονίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας, γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο ενισχύουμε τις δαπάνες μας και βαθαίνουμε την συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ και, ταυτοχρόνως, ενισχύεται η νατοϊκή παρουσία στην Πολωνία γι’αυτό τον σκοπό.

Στην συζήτησή μας σήμερα προέκυψε κάτι πολύ σημαντικό κατ’εμέ όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ και δη θέματα στρατιωτικής ασφάλειας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως αυτά όλα θα συμβαδίζουν και θα είναι συμβατά με την νατοϊκή πολιτική. Το ΝΑΤΟ είναι εδώ για να ενισχύσει την ασφάλειά μας και βεβαίως είμαστε εδώ και εμείς για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Συμμαχία, όπως και με τις χώρες πέρα από τον Ατλαντικό, δηλαδή με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει αυτοί οι δεσμοί που μας συνδέουν με την άλλη όχθη του Ατλαντικού να αποδυναμωθούν, γιατί εγώ φρονώ ότι δεν θα ήταν επ’ ωφελεία της ΕΕ, ούτε αυτού του μέρους της Ευρώπης όπου τοποθετείται γεωγραφικώς η Πολωνία.

Και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συναδέλφους για τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχαμε σήμερα και σας ευχαριστώ για τις φωνές που ακούστηκαν, τα σχόλια που έγιναν. Τέλος, ξανά ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την οργάνωση αυτής της Συνάντησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ κ.ΜΑΡΤΣΕΛΟ ΡΕΜΠΕΛΟ ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ: Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ τον Ελληνικό Λαό και συγχαίρω τον Ελληνικό Λαό που έχουν έναν τέτοιο Πρόεδρο.

Από τις συζητήσεις σήμερα το πρωί και το απόγευμα πέρασαν δύο βασικές ιδέες από το μυαλό μου. Συζητήσαμε λίγο απ’ όλα, οικονομικά, χρηματοοικοινομικά, κοινωνικές υποθέσεις, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, ασφάλεια, Ευρώπη και κόσμος, ο κόσμος και η Ευρώπη.

Η πρώτη ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ο ρόλος μας στον κόσμο, ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται μια Ενωμένη Ευρώπη, μια ισχυρότερη Ευρώπη για την εξισορρόπηση των δυνάμεων. Είναι απαραίτητο.

Η δεύτερη ιδέα, ίσως ακόμη πιο σημαντική, είναι οι προσδοκίες των Ευρωπαίων. Ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ και μαθαίνουμε πολλά από τους συναδέλφους μας είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας, δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας. Εκπροσωπούμε τους λαούς μας, υπηρετούμε τους λαούς μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιδανικό, ένα ιδανικό που δημιουργήθηκε για τους ανθρώπους, για τα παιδιά, για τους νέους, για τις γυναίκες, για τους άνδρες κάθε ηλικίας. Για εκείνους δουλεύουμε, για εκείνους εργαζόμαστε και περιμένουν ακόμα περισσότερα από μας, ίσως πολύ περισσότερα από μας.

Την επόμενη φορά θα συναντηθούμε στην Λισαβόνα, στην Πορτογαλία. Θα επιστρέψουμε, λοιπόν, στην γενέτειρα του “ARRAIOLOS GROUP”. Ο Όμιλος αυτός δημιουργήθηκε πριν από 16 χρόνια στην πόλη Arraiolos στην Πορτογαλία, από τον Ζορζέ Σαμπάϊο, τον προκάτοχό μου. Η ιδέα ήταν να έχουμε έναν μόνιμο διάλογο μεταξύ των μη εκτελεστικών Αρχηγών Κρατών. Και λίγο-λίγο αυτή η μικρή Ομάδα διευρύνθηκε και δημιουργήσαμε όχι μόνο φιλικούς εθνικούς δεσμούς, αλλά και προσωπικούς δεσμούς. Οι Αρχηγοί των Κρατών αλλάζουν, αλλά η Ομάδα είναι εκεί. Και αυτό είναι κάτι το πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρείτο σημαντικό όταν δημιουργήθηκε η Ομάδα, σήμερα είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Λοιπόν, σας περιμένω στην Λισαβόνα, στις 8 και 9 Οκτωβρίου του επόμενου έτους, λίγο πριν την πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά πριν σας υποδεχθώ θα πρέπει να σας ευχαριστήσω θερμότατα Προκόπη.