Χαιρετισμός κατά την επίσκεψή του στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στο πλαισιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Αξιωματικοί και Στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού,

είμαι σήμερα μαζί σας, συνεορτάζοντας την μεγάλη επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, η οποία σήμανε την αρχή του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Είμαι σήμερα εδώ, για να αποτίσω φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας, στο Πολεμικό της Ναυτικό. Γιατί χάρη σ΄εσάς η Ελλάδα σήμερα, όχι μόνο φυλάσσει υπερηφάνως τα σύνορά της, αλλά γιατί -επιπλέον- επιτελείτε αποστολή η οποία υπερβαίνει τα σύνορά μας, αφορά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και κυρίως συμβάλλετε ώστε να εμπεδωθεί η Ειρήνη, αλλά και όπου χρειασθεί να υπερασπισθούμε την Ελευθερία απέναντι σε καθέναν ο οποίος την επιβουλεύεται. Να υπερασπισθούμε την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα.

Βρίσκομαι εδώ, γιατί η Ναυμαχία του Ναυαρίνου πρέπει να μας διδάσκει. Τότε, την εποχή εκείνη -δεν είχαμε την δύναμη, ύστερα από τα όσα είχαν συμβεί και την τεράστια υπεροχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- να πολεμήσουμε απέναντι στον εισβολέα και κατακτητή της εποχής. Γι΄αυτό χρειασθήκαμε τους συμμάχους μας, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, και έχουν αλλάξει όχι μόνο γιατί άλλαξαν οι καιροί, όχι μόνο γιατί ετούτος ο Τόπος προόδευσε, αλλά και γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Σήμερα για να υπερασπισθούμε την Ελλάδα, τον Λαό μας και το Έθνος μας -το γνωρίζετε καλύτερα από μένα- δεν χρειαζόμαστε βοήθειες από κανένα, το πράττετε καθημερινώς και στο ακέραιο. Και όχι μόνον το πράττετε αλλά -όπως είπα πριν- υπερασπίζεσθε τη Διεθνή Νομιμότητα και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα ταυτοχρόνως. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ, σε όλους τους συμμάχους μας και στην γειτονική μας Τουρκία.

Ξέρετε, εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα βασικό χαρακτηριστικό μέσα στην Ιστορία: Δεν ξεχνάμε κανέναν από εκείνους οι οποίοι μας στάθηκαν στους μεγάλους Αγώνες και στις μεγάλες αγωνίες. Τους ευχαριστούμε λοιπόν για μια ακόμα φορά, μέσα από τη μνήμη της Ναυμαχίας του Ναυρίνου. Σήμερα όμως, πέρα από τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη για την εποχή εκείνη, τους καλούμε να σταθούμε για μια ακόμη φορά ως ισότιμοι συναγωνιστές και εταίροι στον μεγάλο Αγώνα. Να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας για την υπεράσπιση της Ειρήνης, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.

Εμείς οι Έλληνες είμασθε εδώ και θα πρωταγωνιστήσουμε. Εσείς είσθε εδώ και πρωταγωνιστείτε καθημερινά. Εσείς είστε εδώ, φύλακες της Ειρήνης αλλά και φύλακες των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φύλακες -όπως είπα πριν- και της Διεθνούς Νομιμότητας γενικότερα. Γνωρίζω ότι όποτε το καλέσει το Χρέος θα είσθε παρούσες και παρόντες.

Αλλά πριν απ΄όλα βρίσκομαι εδώ για να σας πω, εκ μέρους όλων μας, εκ μέρους του Λαού μας, εκ μέρους του Έθνους μας ότι σας ευχαριστούμε και είμαστε περήφανοι για εσάς. Εύχομαι η Υπέρμαχος Στρατηγός να είναι πάντα κοντά σας. Και ο Άγιος Νικόλας να είναι κοντά στους πλόες σας να σας προστατεύει και να σας δυναμώνει.