Σημεία Χαιρετισμού κατά τα Εγκαίνια της Έκθεσης με τίτλο: «ΟΙ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης

Με αισθήματα τιμής και Ιερής συγκίνησης εγκαινιάζω εδώ, στον ιστορικό χώρο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης, την έκθεση με τίτλο: «Οι εν Θεσσαλονίκη σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου». Έκθεση, την οποία συνθέτουν εμβληματικές Θρησκευτικές Εικόνες και έργα Τέχνης μεγάλων Ελλήνων Καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο. Το περιεχόμενο της Έκθεσης αυτής, της οποίας η εικαστική σημασία και μεγαλοπρέπεια είναι εμφανείς, μου παρέχει μια διπλή, εξαιρετική, ευκαιρία.

  1. Πρώτον, την ευκαιρία να επισημάνω πόσο μας εμπνέει -και θα μας εμπνέει στο διηνεκές- τους Θεσσαλονικείς αλλά και όλους τους Έλληνες, ο Άγιος Δημήτριος, ως υπόδειγμα Πίστης και Θάρρους. Υπόδειγμα Πίστης, ιδίως με την έννοια της υπεράσπισης της Θρησκευτικής Ελευθερίας, μέσω της Χριστιανικής Πίστης. Και υπόδειγμα Θάρρους, μέσω του Μαρτυρίου του και της ενθάρρυνσης του Νέστορα «εν τω σταδίω», για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων.

  2. Και, δεύτερον, την ευκαιρία ν’ αναδείξω, για μιαν ακόμη φορά, την πτυχή της Πολιτισμικής αξίας της Χριστιανοσύνης, δηλαδή της αξίας της Χριστιανικής Διδασκαλίας ως πυλώνα έμπνευσης για την δημιουργία μεγάλων Έργων Τέχνης. Και ιδίως εμείς, οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, δεν πρέπει να παύουμε να υπερασπιζόμαστε το μεγαλείο της Χριστιανικής Διδασκαλίας ως θεμελιώδους αντηρίδας όχι μόνο της δικής μας Πολιτισμικής Παράδοσης, αλλά και του όλου κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Διότι οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι το «αέτωμα» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στηρίζεται στον πυλώνα της Αρχαίας Ελλάδας -τον πυλώνα της Ελευθερίας του Πνεύματος- στον πυλώνα της Αρχαίας Ρώμης -τον πυλώνα των Θεσμών- και στον πυλώνα της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ήτοι τον πυλώνα του Ανθρωπισμού, μέσω των αρχών της Αγάπης και της Αλληλεγγύης, ο οποίος συμβολίζει το ανυπέρβλητο διάνυσμα που ξεκινάει από το «Αγαπάτε Αλλήλους» και καταλήγει στο «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως σεαυτόν». Και αυτός ο συμβολισμός αποκτά τόσο μεγαλύτερη αξία στους ταραγμένους καιρούς μας, όσο σε αυτούς δοκιμάζονται δεινώς -τα τραγικά γεγονότα της Μέσης Ανατολής και η αδίστακτη και απάνθρωπη επιθετικότητα της Τουρκίας το αποδεικνύουν- η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, εν τέλει δε ο ίδιος ο Άνθρωπος και ο Ανθρωπισμός, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Με τις σκέψεις αυτές, συγχαίρω τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Καράογλου για την πρωτοβουλία οργάνωσης της Έκθεσης αυτής. Πολλώ μάλλον όταν έτσι συνεχίζεται η παράδοση χρησιμοποίησης του ιστορικού Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακού χώρου, όπως είχε συμβεί και το 2012, όταν είχε οργανωθεί εδώ η Έκθεση κειμηλίων της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.