Χαιρετισμός ΠτΔ κ. Π.Παυλόπουλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Από την πλευρά μου, θέλω ν’ ανταποδώσω και να σας πω ότι εγώ είμαι εκείνος που σας ευχαριστώ γι’ αυτό που έχετε κάνει, γι’ αυτό που κάνετε και γι’ αυτό το οποίο θα κάνετε.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου – ακόμα και πριν αλλά ιδίως από τότε – βρέθηκα κοντά σας και θα βρίσκομαι γιατί σας το οφείλουμε. Και, κυρίως, θέλω ν’ αναδείξω την ανιδιοτέλεια με την οποία υπηρετείτε αυτό τον μεγάλο Εθνικό σκοπό και, κυρίως, ν’ αναδείξω, ας το πω έτσι απλά, την ψυχή σας. Την ψυχή σας που λάμπει, την ψυχή σας που εκπέμπει μηνύματα, την ψυχή σας η οποία μας διδάσκει τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι έστω και μόνοι, στους οποίους, όμως, έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε.

Κάνετε κάτι το πολύ σημαντικό. Γιατί όσο περνούν τα χρόνια αφήνουμε, δυστυχώς, την Ιστορία να μείνει πολλές φορές στην σκοτεινή πλευρά της μνήμης και ιδίως της συνείδησης. Και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει να λησμονάμε ότι εσείς είστε θεματοφύλακες της Ιστορικής Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Και πρέπει εμείς οι Έλληνες, να μην ξεχνάμε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν το «σπέρμα» που γονιμοποίησε την «μήτρα» της Ιστορίας εκείνης, η οποία γέννησε την ιστορική αλήθεια του Α΄ και του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, ιδίως του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Χωρίς αυτή την ιστορική αλήθεια, χωρίς αυτή την «γέννηση», δεν θα μπορούσε η Μακεδονία μας να έχει σήμερα την Ιστορική προοπτική που της ανήκει. Και είναι κάτι που θα το τονίσω και αύριο στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Χάρη σε σας, χάρη στην Εταιρεία, ένα είναι γεγονός: Ότι, τουλάχιστον, την αυθεντικότητα της Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, της Μακεδονίας του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, αυτή την Μακεδονία δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς όσον αφορά την Ελληνικότητά της. Αυτό είναι γεγονός, το οποίο αφορά πλέον την Διεθνή Κοινότητα, η οποία είναι υποχρεωμένη να το αναγνωρίσει και το έχει αναγνωρίσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Μας αρκεί; Όχι, γιατί με την Ιστορία πρέπει να αγωνιζόμαστε να φανεί ως το τέλος και η τελευταία ρανίδα της αλήθειάς της. Όταν όμως έχουμε αναγνωρισμένο τον πυρήνα της αλήθειας, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον Τόπο μας, τον Λαό μας, το Έθνος μας και την Ιστορία μας.

Έχετε συμβάλει, καθοριστικώς γι’ αυτό τον στόχο. Δεν το καταλαβαίνουν πολλοί γιατί ο αγώνας αυτός είναι μοναχικός. Εγώ όμως είμαι εδώ. Όλοι αυτοί οι φίλοι που είναι εδώ σήμερα, συναγωνιστές, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, όλα αυτά τα χρόνια πάνω σ’ αυτό τον μεγάλο σκοπό, είμαστε εδώ ακριβώς για να σας αναγνωρίσουμε και να σας στηρίξουμε. Δεν είσθε μόνοι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.