Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με την Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Σερβίας κα Ana Brnabic στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας ευχαριστώ για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε στο Βελιγράδι, κατά την επίσκεψή μου στην Χώρα σας το 2017, καθώς και για τις χρήσιμες συζητήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της τότε συνάντησής μας.

Τα ουσιώδη των διμερών μας σχέσεων θα τα συζητήσετε με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Για τον λόγο αυτό περιορίζομαι να επαναλάβω τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, ως προς τις διμερείς μας σχέσεις: Επιδιώκουμε, ειλικρινώς, την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, τον κομβικό ρόλο της Χώρας σας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπλέον, στηρίζουμε εμπράκτως την Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και είμαστε, πάντοτε, έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια, ώστε η Χώρα σας ν’ ανταποκριθεί, το ταχύτερο δυνατό, στις απαιτητικές- όπως είναι βεβαίως γνωστό- προϋποθέσεις του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Και πάλι καλωσορίσατε.

κα ANA BRNABIĆ (Ανεπίσημη μετάφραση) : Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, για την υποδοχή, για τα καλά σας λόγια. Κατ΄αρχήν θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, του κ. Αλεξάντερ Βούτσιτς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τον έχουμε σε λίγο καιρό στην Αθήνα.

κα ANA BRNABIĆΑκριβώς. Γνωρίζω ότι είναι σε αναζήτηση ημερομηνίας εντός του μηνός Δεκεμβρίου, που θα έρθει στην Ελλάδα, θα συναντηθεί μαζί σας, και θα αφιχθεί στην Αθήνα στα πλαίσια της 3ης Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Σερβίας – Ελλάδας. Πραγματικά χαίρομαι ιδιαιτέρως που είχα την ευκαιρία να σας συναντήσω και να σας φιλοξενήσω, τον Οκτώβριο του 2017 στο Βελιγράδι, σχετικά λίγο χρονικό διάστημα αφ΄ότου ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα, και πραγματικά χάρηκα ιδιαιτέρως, που στις αρχές της νέας μου ιδιότητας είχα αυτή την συνάντηση μαζί σας, που την θεώρησα συμβολική.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εσάς προσωπικά για την φιλία σας, αλλά και τα αισθήματα που τρέφετε προς την χώρα μου, τη Σερβία. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα υπογράψουμε και την Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, κάτι που θα αποτελέσει το αποκορύφωμα της πάρα πολύ καλής συνεργασίας μας και νομίζω ότι είναι κάτι που θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε και άλλες πόρτες όσον αφορά την μεταξύ μας συνεργασία.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποστήριξή σας όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποστήριξη σας όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να υπάρξει μια περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας. Σας ευχαριστώ θερμά και για την υποστήριξη που παρέχετε στην χώρα μου όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου ικανοποίηση και χαρά που σήμερα βρίσκομαι εδώ, στην φίλη Ελλάδα, την παραδοσιακή μας φίλη και που έχω την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας. Σας ευχαριστώ προσωπικά για ό,τι έχετε κάνει όσον αφορά την υποστήριξη των ελληνο-σερβικών σχέσεων.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ