Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπημένε Φίλε Νίκο,

Σε καλωσορίζω, για μιαν ακόμη φορά, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να σου εκφράσω τις ευχαριστίες και την εμπιστοσύνη του Ελληνισμού, γενικότερα, για τους πολιτικώς άψογους αλλά και τόσο υπεύθυνους χειρισμούς σου ως προς την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. Η Ελλάδα συμπαρίσταται, με όλες της τις δυνάμεις, στους χειρισμούς αυτούς. Και ας μου επιτραπεί να συμπυκνώσω τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας για το Κυπριακό ζήτημα, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο:

  1. Κατ’ αρχήν, υπενθυμίζουμε ότι το Κυπριακό αποτελεί κατ’ εξοχήν Διεθνές και, κυρίως, Ευρωπαϊκό ζήτημα. Η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως το έχουν αποδείξει εμπράκτως, επιδιώκουν, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως, όπως είναι αυτονόητο, η λύση αυτή είναι νοητή μόνον υπό όρους πλήρους σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

  2. Μένοντας, μ’ έμφαση, στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μόνον ως Ομοσπονδιακό Κράτος μπορεί να νοηθεί. Δοθέντος ότι κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα επέφεραν η ανοχή στρατευμάτων κατοχής και αναχρονιστικών εγγυήσεων τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπροσθέτως δε, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε άλλου Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  3. Τέλος, η Ελλάδα στηρίζει, κατά πάντα, την Κύπρο απέναντι στις προκλητικώς αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκ μέρους της Τουρκίας ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας -κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, η οποία δεσμεύει και την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- δεν θα περάσει. Και ας μην ξεχνά η Τουρκία ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και της Ελλάδας είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπημένε Φίλε Νίκο,

και πάλι καλωσόρισες, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην μεγάλη αποστολή σου. Και προς κάθε κατεύθυνση διαμηνύουμε ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι διαχρονικώς αμέριστη και επί της αρχής αμετακίνητη.

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Κύριε Πρόεδρε, φίλε Προκόπη, αυτό που θα ήθελα να εκφράσω για τη διαχρονική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για την άδολη, την χωρίς σκοπιμότητες, γνήσια στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα με σημαντικές αναφορές από εσάς, που δείχνουν το εύρος του Δικαίου πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηρίζεται η λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Είχα την ευκαιρία προηγουμένως να συναντηθώ και με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να συντονιστούμε, έτσι ώστε κατά την επικείμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα να είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι, αλλά και να διαδηλώσουμε για άλλη μια φορά την απόλυτη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, να πάμε με θετική ατζέντα, να πάμε έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο.

Αυτό που παρατηρείται από πλευράς Τουρκίας, το να τίθενται προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα, προ του νέου κύκλου συνομιλιών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν και τις παράνομες ενέργειες -τις έκνομες- παραβίασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεσθε δεν βοηθούν, και δεν είναι δυνατόν να γίνουν και δεκτές.

Εν πάση περιπτώσει όμως εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητά μας, θα είμαστε παρόντες στις 25, με την ελπίδα, ότι και με την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα -όπως είχαμε και μια προσυνεννόηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη- θα γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου. Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση για την στενή συνεργασία που είχαμε με τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, ιδιαίτερα όμως μαζί σας. Και πιο σημαντικό, η στήριξη του Ελληνικού Λαού στην προσπάθεια του Κυπριακού Ελληνισμού, και όχι μόνο. Να βρεθεί μία λύση που να μας επιτρέψει να ζήσουμε με σταθερότητα και ειρήνη σ΄ ένα πολύπαθο νησί.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ