ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και αξιοποιώ την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Αθήνα για ν’ αναδείξω τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Χωρών μας, οι οποίες έχουν πλέον οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις που δικαιολογούν μια εξαιρετικά ευοίωνη προοπτική.
Οι σχέσεις αυτές λειτουργούν όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα και στο Ισραήλ ν’ αναδειχθούν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνευσης στην ταραγμένη περιοχή μας, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία, κυρίως εξαιτίας της προκλητικής και κατά προφανή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου επέμβασης της Τουρκίας στην Συρία, η ειρήνη δέχεται άκρως επικίνδυνα πλήγματα.
Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα και η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Συνεργασία η οποία δίχως να θίγει, ούτε κατ’ ελάχιστο, τις σχέσεις μας με τρίτες Χώρες – αφού λειτουργεί συμπληρωματικώς και όχι ανταγωνιστικώς απέναντι σε άλλα σχήματα διαλόγου και συνεργασίας – αποτελεί παράδειγμα υπεράσπισης της συνεπούς εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου. Κατ’ εξοχήν δε του Δικαίου της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, το οποίο, δυστυχώς, η Τουρκία παραβιάζει με προκλητικό τρόπο. Η Τριμερής Συνεργασία μας λοιπόν στέλνει το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει.
Τέλος, υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα μένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της τόνωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ.
Και πάλι καλωσορίσατε.
ISRAEL KATZ (από ανεπίσημη μετάφραση): Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πρέπει να τονίσω ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα σε μια στιγμή όπου υπάρχει εξαιρετική φιλία ανάμεσα στις Χώρες μας. Και θα έλεγα ότι, κατά την επίσκεψή μου αυτή βρήκα και είδα ακόμα μεγαλύτερες σχέσεις φιλίας, και στην προηγούμενη συνάντησή μου με τον κύριο Πρωθυπουργό, καθώς επίσης και με τον ομόλογό μου τον Υπουργό των Εξωτερικών. Και υπάρχει, θα έλεγα, μία κοινή διόπτευση υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή. Όντως το Ιράν και η Τουρκία απειλούν -αποτελούν απειλές- για την περιοχή, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, στα οποία οι δύο Χώρες μας συνεργάζονται εξαιρετικά, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, ο τομέας της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και τον προηγμένων τεχνολογιών. Θα έλεγα ακόμα, ότι ποτέ οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ και πλέον με την τριμερή όπως αναφέρατε Κύπρου, δεν ήτανε καλύτερες. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Και οι τρεις γνωρίζουμε και βλέπουμε μαζί, τους κινδύνους που μας απειλούν. Ένας άλλος τομέας ο οποίος με προβληματίζει, κύριε Πρόεδρε, είναι η άνοδος του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Και θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την συνεργασία της και την στήριξή της πάνω στον τομέα αυτό, ιδιαιτέρως γνωρίζοντας ότι το 2021 η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία του I.H.R.A. (International Holocaust Remembrance Alliance), το οποίο είναι ο Οργανισμός για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Άρα λοιπόν, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την Ελλάδα γι΄ αυτήν την υποστήριξη, και να ευχαριστήσω για το γεγονός ότι ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μας επισκεφθεί τον Ιανουάριο του 2020 όπου θα έχουμε τις τελετές για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, μαζί με την συμμετοχή της Ρωσίας. Εδώ θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ότι αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα συναισθηματικής βαρύτητος, δεδομένου ότι η μητέρα μου ήταν από τους απελευθερωθέντες κατά την διάρκεια της απελευθερώσεως του Άουσβιτς. Θα ήθελα και πάλι να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία, που υπάρχει ανάμεσα στις Χώρες μας και εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να προσθέσω ότι για εμάς, τους Έλληνες, και για μένα προσωπικά, είναι μεγάλη τιμή αλλά ταυτοχρόνως και η εκπλήρωση ενός Ιερού Χρέους, το ότι τιμούμε στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση τα τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος. Κι αισθάνθηκα πραγματική συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη, λιγότερο από μια βδομάδα πριν, όταν κάναμε τα εγκαίνια του -ανακαινισμένου πλέον- Εβραϊκού Μουσείου της Θεσσαλονίκης. Και ξέρουμε τι σημαίνει η Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά τους φρικτούς διωγμούς των συμπατριωτών μας Εβραίων. Αλλά αισθανόμασθε πραγματική τιμή εμείς, οι Έλληνες, και από το γεγονός ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία στον κόσμο. Κατόπιν τούτου, και μέσω του Μουσείου θέλουμε να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
ISRAEL KATZ: Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εξοχότατο κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι μετέβη στην Θεσσαλονίκη, γνωρίζω για το Μουσείο το οποίο πρόκειται να ιδρυθεί προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα το οποίο μερικοί, προσπαθούν να αρνηθούν. Ευχαριστώ λοιπόν για άλλη μια φορά για τις εξαίρετες σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες μας. Επίσης, χαίρομαι δεδομένου ότι οι δύο χώρες εργάζονται για το καλό της Μεσογείου και για το καλό της περιοχής μας. Έχουμε πολλά κοινά σημεία και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα λάμψει και θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο στο διηνεκές.
φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Αλέξανδρος Μπελτές