Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τον εορτασμό της 106ης Επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα

Η εμβληματική Επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Μητέρα Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου 1913 -Ένωσης, η οποία πολλά οφείλει στην ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου- συνιστά αστείρευτη πηγή διδαγμάτων για τον Λαό μας και το Έθνος μας.

Από τα διδάγματα αυτά αρκούμαι να επισημάνω εκείνο, το οποίο τα συμπυκνώνει όλα: Η Κρήτη, γη της Ελευθερίας, η Κρήτη, η οποία ουδέποτε συμβιβάσθηκε με κατακτήσεις και κατακτητές, αποδεικνύει ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αρχή και αξία βιωματική. Μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Και αυτή την Ελευθερία είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπισθούμε έναντι πάντων, πάνω στην βάση του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης.

Αυτό το μήνυμα απευθύνεται, πρωτίστως, προς την γείτονα Τουρκία. Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία μαζί της, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι σέβεται, στο ακέραιο, το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Όσο αγνοεί την ουσία της προϋπόθεσης αυτής θ’ αντιλαμβάνεται, ολοένα και περισσότερο, ότι έχουμε και την βούληση και την δύναμη να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Στις ψευδαισθήσεις του δικαίου του ισχυρού θ’ αντιτάσσουμε πάντοτε, με φρόνηση και αποτελεσματικότητα, την ισχύ του Δικαίου. Χρόνια Πολλά.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΤΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ