Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την συνάντησή του με Αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Σας συγχαίρω για την εξαιρετική πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε αυτό το Διεθνές Συνέδριο, με θέμα το βάρβαρο έγκλημα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Συνέδριο το οποίο, αυτονοήτως, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το Συνέδριό σας συνιστά μία μεγάλη συμβολή και για την διεθνοποίηση του δίκαιου αιτήματος αναγνώρισης της φρικτής αυτής Γενοκτονίας.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησής μας, επαναλαμβάνω την δέσμευση ότι εμείς, οι Έλληνες, θ΄αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, για την επίτευξη και των εξής στόχων: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει, για πάντα και ανεξίτηλα, χαραγμένο στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν΄αναγκασθούν οι θύτες, η Τουρκία, να εκφράσουν, τουλάχιστον, μία αναδρομική συγγνώμη, εγκαταλείποντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική των ύβρεων και της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων.

Τέλος, επαναλαμβάνω την δέσμευση, την οποία ανέλαβα ευθύς εξ αρχής, ότι θα είμαι αρωγός και συμπαραστάτης στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ίδρυσης Μουσείου, αφιερωμένου στην εμβληματική ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου.