Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ που είσθε εδώ. Και θέλω να σας τονίσω ότι οι απόψεις μου για τη Δικαιοσύνη είναι διαχρονικώς γνωστές, υπό την προγενέστερή μου ιδιότητα. Παραμένουν οι ίδιες και σήμερα, και μάλιστα ενισχυμένες, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν νοείται Κράτος Δικαίου χωρίς τον σπουδαιότερο κυρωτικό μηχανισμό της αρχής της νομιμότητας, που είναι η Δικαιοσύνη. Και δεν νοείται Δικαιοσύνη χωρίς την, κατά το Σύνταγμα, ανεξαρτησία της. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μου αναλογεί ώστε στους σημερινούς δύσκολους καιρούς η Δικαιοσύνη να ασκεί τα καθήκοντά της εντελώς ανεξάρτητη. Το τονίζω, εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων μου, διότι ξέρω σε ποιους απευθύνομαι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μιαν ακόμη φορά.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ (Πρόεδρος της Ένωσης): Σας ευχαριστούμε πολύ και εμείς, κύριε Πρόεδρε, που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας να σας επισκεφθούμε. Θέλουμε σήμερα, το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να σας εκφράσουμε θερμά συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και επιτυχία στα καθήκοντά σας.
Γνωρίζουμε ότι καθόλη τη μακρά πολιτική σας πορεία, όντας εξάλλου και Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, είχατε πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεσμό της Δικαιοσύνης και για τα προβλήματα των δικαστικών λειτουργών. Εμείς οι Δικαστές σας θεωρούσαμε πάντοτε φίλο και έτσι θα εξακολουθήσουμε να σας θεωρούμε και πιστεύουμε ότι και εσείς θα εξακολουθήσετε να επιδεικνύετε το ίδιο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης, η οποία εξάλλου – όπως και εσείς είπατε – αποτελεί και εχέγγυα για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κύριε Πρόεδρε, η επάξια επιλογή σας στο αξίωμα του ανωτάτου άρχοντος κάνει όλον τον Ελληνικό Λαό να προσβλέπει ότι με την προσωπικότητά σας θα συμβάλετε τα μέγιστα ώστε η χώρα μας, η οποία περνάει αυτή την κρίσιμη περίοδο, να εξέλθει από την κρίση και από τα μνημόνια και ο Ελληνικός Λαός να μπορέσει να ανακτήσει τη θέση και την ποιοτική ζωή που του αρμόζει μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι.-