Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με το νέο Προεδρείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και την βράβευση Δωρητών Οργάνων στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ζωή είναι δώρο Θεού. Και συγκεκριμένα χάρισμα, που επιτρέπει στον, εξ ορισμού, πρόσκαιρο Άνθρωπο να ολοκληρώσει την επί γης πορεία του αξιοπρεπώς, κινούμενος μεταξύ των ακραίων ορίων της φθοράς και της αιωνιότητας.
Υπ’ αυτή την λογική η δωρεά οργάνων δεν είναι απλώς ένα δείγμα «περισσεύματος ψυχής». Είναι, κυριολεκτικώς, καθήκον του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Και για να γίνω σαφέστερος: Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφάλαιο 10), ο Χριστός απευθύνεται στους Μαθητές του λέγοντας: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε».
Πέραν όμως της χριστιανικής διδασκαλίας, το αντίδωρο ζωής μεσ’ από την δωρεά οργάνων ταιριάζει, απολύτως, με την αντίληψη αλληλεγγύης που μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει το καθοριστικό αντίβαρο στην σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση, ιδίως στον χειμαζόμενο Τόπο μας. Μια αντίληψη αλληλεγγύης που πρέπει, οπωσδήποτε, να εμπεδωθεί επιτέλους και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτή είναι η βασική αρχή, πάνω στην οποία θεμελίωσαν οι ιδρυτές της το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σε τελική ανάλυση η δωρεά οργάνων είναι χρέος μας, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε όλοι μας, αρχής γενομένης από εμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Ένας λόγος που συμπυκνώνεται στην αδήριτη κατηγορική επιταγή: Ας δώσουμε, πρώτοι εμείς, το στίγμα και το παράδειγμα.

Πατήρ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ (Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής) : Μαζί με τις ευχές και την ευλογία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γι αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση υπέρ του δώρου της ζωής, τις ευχές, την ευλογία, το συγχαρητήρια και την έκφραση της ευγνωμοσύνης προς τους συγγενείς των δοτών οργάνων, για τη θυσιαστική τους αγάπη και βεβαίως, τον έπαινο προς τους ιατρούς που αγωνίζονται υπέρ του δώρου της ζωής, με τη διαβεβαίωση ότι εφόσον τηρείται η επιστημονική δεοντολογία και διασώζεται ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, είτε στη ζωή είτε στο θάνατο, θα είμαστε αρωγοί και αμέριστοι συμπαραστάτες στον αγώνα τους.