Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχω τη χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στη Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2, εδάφιο α’ του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δηλαδή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή. Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση. Θα έχετε την τιμή και τη χαρά να είσθε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θεσμική επαγρύπνηση όχι μόνο λόγω της ώρας, αλλά κυρίως λόγω της ευθύνης, και για τη θεσμική σας εγρήγορση σας παραδίδω την απόφαση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ να διαβεβαιώσετε την Βουλή ότι θ’ ασκήσω στο ακέραιο τα καθήκοντά μου κατά το Σύνταγμα. Ιδίως δε κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ.2, εδάφιο α’ του Συντάγματος, αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα. Και θέλω να επισημάνω κάτι ακόμη: Ας μην ξεχνάμε ότι η Αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη, η οποία υπήρξε κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.-