Σημεία αντιφώνησης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ.Rosen Plevneliev στη Σόφια

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας εκφράζω αισθήματα χαράς διότι βρίσκομαι εδώ, στη Σόφια, και τις ευχαριστίες μου για την θερμή σας φιλοξενία. Τα αισθήματα αυτά όμως είναι δεδομένα. Θα ήθελα, λοιπόν, να επικεντρωθώ περισσότερο στην ευθύνη που αισθάνομαι. Ευθύνη έναντι των δύο Χωρών μας, μέσα σ’ έναν ραγδαίως μεταβαλλόμενο κόσμο γεμάτο προκλήσεις και κινδύνους.

Ο κόσμος αλλάζει και η Ανθρωπότητα βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες, χωρίς προηγούμενο στην ζώσα μνήμη. Η τρομοκρατία χτύπησε στην καρδιά της Ευρώπης, απειλώντας ευθέως τις αξίες της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας. Εκατομμύρια άνθρωποι επιχειρούν να ξεφύγουν από χώρες που έχουν μεταβληθεί σ’ εμπόλεμες εδώ και χρόνια, δημιουργώντας το ισχυρότερο μεταναστευτικό ρεύμα της σύγχρονης ιστορίας. Περιφερειακές κρίσεις, ιδίως στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, δοκιμάζουν τις αντοχές του παγκόσμιου συστήματος δυστυχώς χωρίς, τουλάχιστον ως τώρα, τα επιβεβλημένα περιθώρια διεθνούς συνεννόησης. Η οικονομική κρίση έχει λάβει ενδημική μορφή, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια πολίτες σε συνθήκες ένδειας, η οποία παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ουδεμία χώρα είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις αυτές. Απαιτείται συλλογική και αποφασιστική δράση σ’ όλα τα επίπεδα. Το ερώτημα όμως που θα μπορούσε να τεθεί είναι πώς όλα αυτά επηρεάζουν την ελληνοβουλγαρική συνεργασία; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι απλή και αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών μας σχέσεων. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας.

Σας θεωρούμε στενό Εταίρο και πολύτιμο Σύμμαχό μας στην περιοχή. Με δεδομένο δε ότι σ’ επίπεδο διμερών σχέσεων τα προβλήματα είναι λίγα κι επιλύονται όπως ταιριάζει σε δύο Στρατηγικούς Εταίρους που διακατέχονται από άκρως φιλικά αισθήματα, θα έλεγα πως η συνεργασία μας θα μπορούσε, κάλλιστα, ν’ αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες γειτονικές μας χώρες. Η βελτίωση όμως των διακρατικών σχέσεων δεν εξαντλείται ποτέ. Είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί επίπονη εργασία και δημιουργικές ιδέες, υπό συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αίσθησης κοινού συμφέροντος.

Μ’ αυτό το πνεύμα η Ελλάδα θα εργασθεί για την προετοιμασία του Γ’ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που αναμένεται να συγκληθεί στην Σόφια το επόμενο έτος. Εκείνο που προέχει είναι να δοθούν συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις σε καίριους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, προτείναμε να υπογραφεί ένα Σχέδιο Δράσης, που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει τον οδικό χάρτη για όλα όσα πρόκειται να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μαζί τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την ωριμότητα των σχέσεων μας και τις ισχυρές προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας. Προ ημερών υπεγράφη εδώ, στην Σόφια, η Τελική Επενδυτική Απόφαση του Διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργοποίηση ενός σχεδίου που θ’ αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Η συνεργασία μας σ’ όλους τους τομείς είναι άριστη. Οι εμπορικές ανταλλαγές μας αυξάνονται. Η ελληνική επιχειρηματική και επενδυτική παρουσία στην Βουλγαρία δημιουργεί συνθήκες αρμονικής συλλειτουργίας μεταξύ των δύο οικονομιών. Επίλεκτα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Βουλγαρία βρίσκονται σήμερα μαζί μας και δράττομαι της ευκαιρίας για να τους ευχαριστήσω θερμώς.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι δύο Χώρες μας διατηρούν ζωντανό ενδιαφέρον για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κατάσταση όμως στην περιοχή δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς. Οφείλουμε ως γειτονικές Χώρες και Ευρωπαίοι Εταίροι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής τους, αναλαμβάνοντας συντονισμένη δράση, από κοινού με την Ρουμανία, μέσω της Τριμερούς Συνεργασίας, αλλά και άλλων ενδεχομένως Εταίρων της περιοχής. Θα ήθελα συγχρόνως να σας συγχαρώ για την ανάληψη της Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι, υπό την Βουλγαρική καθοδήγηση, η Διαδικασία αυτή θ’ ανακτήσει την απολεσθείσα δυναμική της. Η Ελλάδα στηρίζει άλλωστε την Σόφια την έδρα της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ως άνω Διαδικασίας.
Η Ελλάδα παγίως υποστηρίζει την Βουλγαρία στα κάθε μορφής ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως έγινε και κατά την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την προσπάθεια εισόδου της Χώρας σας στον χώρο Schengen. Επίσης, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ολοκληρώνω με λίγα λόγια για την Χώρα μου, την Ελλάδα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Χώρα μου βιώνει μια πρωτόγνωρη σε διάρκεια και ένταση οικονομική κρίση. Σας είναι γνωστά τ’ αποτελέσματα και δεν θα τα επαναλάβω. Θα ήθελα όμως να τονίσω τούτο: Η περίοδος αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Η Χώρα μου έχει διέλθει και άλλοτε από δύσκολες ατραπούς. Όπως τότε, έτσι και τώρα βρίσκουμε ήδη τον δρόμο της προόδου που μας αναλογεί ιστορικώς ως Λαού και ως Έθνους. Η Ελλάδα γνωρίζει να διδάσκεται από τις δύσκολες στιγμές, να τις υπερβαίνει και να εξέρχεται ισχυρότερη και με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της. Και μια τέτοια θετική εξέλιξη δεν θα ωφελήσει μόνον την Ελλάδα, αλλά και την Βουλγαρία. Ό,τι είναι προς το όφελός μας, είναι και προς το δικό σας. Ό,τι είναι προς το δικό σας όφελος, είναι και προς το δικό μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ελπίδα ότι η επίσημη επίσκεψή μου στην Βουλγαρία θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, απευθύνω μήνυμα φιλίας και αισιοδοξίας προς τον Βουλγαρικό Λαό και σας ευχαριστώ, εκ νέου, θερμώς για την φιλοξενία σας.-