Δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στην Αμφίπολη

Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή αλλά και ανάλογη συγκίνηση επισκεπτόμενος τον τόπο, όπου εξελίσσεται μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές των τελευταίων χρόνων.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ήδη αποδώσει θησαυρούς υψηλής αισθητικής αξίας. Όμως, πέρα από την αισθητική αξία των επιμέρους ευρημάτων, είναι βέβαιο ότι η ανασκαφή, με το πλήθος των ευρημάτων που έχει ήδη φέρει -αλλά θα φέρει και στο μέλλον- στο φως, καθώς και την συνακόλουθη επιστημονική επεξεργασία τους, θα συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Μακεδονικού Βασιλείου.

Ταυτοχρόνως, με τα τωρινά αρχαιολογικά ευρήματα, πιστοποιείται, για πολλοστή φορά και κατά τρόπο αναντίρρητο, η ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Με δεδομένη την, ούτως ή άλλως, τεράστια αξία της ανασκαφής, η οποία έχει αναγνωρισθεί από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, ευχόμαστε να ξεκινήσουν οι εργασίες της εκ νέου, το συντομότερο δυνατό. Έχω εν προκειμένω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστημονική αξιοσύνη των μελών της Αρχαιολογικής μας Κοινότητας. Ας σεβασθούμε όλοι την αποστολή της και ας την αφήσουμε να βγάλει τα συμπεράσματά της, χωρίς να τα προκαταλαμβάνουμε κατά το δοκούν και αναρμοδίως.