ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας αυτή θα καταστήσει τις, ήδη πολύ καλές, σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και Βιετνάμ ακόμη καλύτερες. Οι σχέσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από πολύ σημαντικές επισκέψεις στο παρελθόν. Θυμίζω την επίσκεψη του Προέδρου σας τον Ιούνιο του 2008, την ανταπόδοση της επίσκεψης αυτής εκ μέρους του κυρίου Παπούλια, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο του 2008, πολλές επισκέψεις υπουργών, με τελευταία και σημαντική την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, κ.Κοτζιά, τον Φεβρουάριο του 2017.
Η σημασία του Βιετνάμ αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις σήμερα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’αυτό. Τούτο δε οφείλεται όχι μόνο στην θέση, την έκταση, τον πληθυσμό του Βιετνάμ, αλλά και στην εντυπωσιακή, πραγματικά, οικονομική πρόοδο την οποία έχετε κάνει, ιδίως σε επίπεδο ανάπτυξης. Αυτό επιτρέπει στο Βιετνάμ να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ρόλο ως παράγων σταθερότητας, πράγμα που εμείς οι Έλληνες ευνοούμε. Θέλω να τονίσω επίσης ότι οι σχέσεις μας και η συνεργασία μας αναπτύσσεται πάρα πολύ καλά εδώ και χρόνια στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Και εδώ επισημαίνω ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία με το Βιετνάμ, με κοινό γνώμονα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του. Δηλαδή του διεθνούς δικαίου του γραπτού και του εθιμικού, αλλά και του διεθνούς δικαίου με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων. Αυτό το τονίζω γιατί έχει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και πρωτίστως τα ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και πάλι σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και εύχομαι το ταξίδι σας αυτό να είναι εξαιρετικά επιτυχές.
RHAM BINH MINH: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ καταρχήν που διαθέσατε τον χρόνο να συναντηθείτε μαζί μου και να συναντήσετε την αντιπροσωπεία. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην χώρα σας. Και θα ήθελα κύριε Πρόεδρε κατ’ αρχήν να συγχαρώ την Ελλάδα και εσάς για το σημαντικό επίτευγμα της χώρας σας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Θέλω επίσης να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας. Οι σχέσεις των χωρών μας είναι πολύ καλές και υπάρχουν πολύ καλές πολιτικές βάσεις για τις σχέσεις μας. Είπατε κι εσείς ότι στο παρελθόν είχαμε πολλές υψηλού επιπέδου επισκέψεις αμοιβαίως. Ο Πρόεδρος της Ελλάδας επισκέφθηκε το Βιετνάμ και ο Πρόεδρος του Βιετνάμ επισκέφθηκε την Ελλάδα. Και εγώ επιθυμώ να προωθήσω έτι περαιτέρω αυτές τις επισκέψεις. Γι’ αυτό τον λόγο σας μεταφέρω την πρόσκληση του Προέδρου της χώρας μας να επισκεφτείτε στο μέλλον το Βιετνάμ.
Κύριε Πρόεδρε, στο Βιετνάμ η Ελλάδα χαίρει μεγάλου σεβασμού τόσο για τον ρόλο της στην φιλοσοφία, την ιστορία, τον πολιτισμό όσο και στην ανάπτυξη των χωρών. Και βεβαίως είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες στην Ελλάδα για την στήριξη που μας παρείχε στον αγώνα μας για ανεξαρτησία στην δεκαετία του ’70, τον 20ο αιώνα. Ξέρουμε ότι πολλοί από τους ηγέτες της χώρας σας συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά την διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας. Σήμερα θα συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας για να συζητήσουμε το θέμα της προώθησης των σχέσεων Ελλάδας – Βιετνάμ. Οι πολιτικές σχέσεις των χωρών μας, όπως γνωρίζουμε, είναι πολύ καλές. Πρέπει όμως να προωθήσουμε περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις. Αυτό είναι το οποίο απομένει. Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντικός και γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε να προωθήσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις.-
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ