Αντιφώνηση κατά το Γεύμα που παρέθεσε προς Τιμήν του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

 
 Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας κούρασα σήμερα. Είπα πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μου αναλογούν, απ’ αυτά που θα πρέπει να λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε εσείς και όλοι αυτοί που οργάνωσαν αυτή την τιμητική εκδήλωση, τιμητική με την έννοια ότι τιμά την μνήμη και το έργο του Κώστα Κρυστάλλη. Και σας ευχαριστώ γιατί για μένα σήμερα, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ως Έλληνας, αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ένα προσκύνημα. Προσκύνημα στην μνήμη και στο έργο του Κώστα Κρυστάλλη. Είναι ένα προσκύνημα γιατί ξέρουμε όλοι τι ανήκει σ’ αυτόν τον μεγάλο λογοτέχνη, τον μεγάλο Έλληνα. Έζησε λίγο μα απέδειξε ότι το να δικαιώσει κάποιος την παρουσία του επί γης δεν εξαρτάται από το πόσα χρόνια θα ζήσει. Σημασία έχει τι «σφραγίδα δωρεάς» του ανήκει. Γι’ ανθρώπους όπως ο Κώστας Κρυστάλλης το μερίδιο αιωνιότητας που ανήκει στον καθένα δεν εξαρτάται ούτε από τον χρόνο ούτε από την ποσότητα. Είναι η ποιότητα και, κυρίως, το παράδειγμα που μας αφήνει.
 
Κλείνω λέγοντάς σας ότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο την πατρίδα του Κώστα Κρυστάλλη έναν από τους πιο ιστορικούς τόπους της Ηπείρου είναι η συμβολή του. Και ποια ήταν η συμβολή του Κώστα Κρυστάλλη:
Ήταν η συμβολή στο να σώσουμε, ας το πούμε έτσι, την ψυχή μας ως Ελλήνων. Γιατί η ψυχή μας είναι η Ιστορία μας, είναι η Γλώσσα μας και είναι ο Πολιτισμός μας. Αυτά τα τρία υπηρέτησε ο Κώστας Κρυστάλλης. Και αυτές τις ιερές μνήμες, στις δύσκολες στιγμές για τον Τόπο, έχουμε κι εμείς χρέος να υπερασπισθούμε. Να υπερασπισθούμε και την Ιστορία μας και την Γλώσσα μας και τον Πολιτισμό μας. Χάρις σ’ αυτά η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μεγάλη. Όχι από την έκτασή της ούτε από τον πληθυσμό της. Είναι αυτά που την κάνουν μεγάλη. Όπως και τον Κώστα Κρυστάλλη δεν τον έκαναν μεγάλο τα πολλά χρόνια ή το μεγάλο σε έκταση έργο. Ας θυμόμαστε αυτή την ποιοτική διαφορά. Αυτούς τους κρίσιμους καιρούς μας είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Ευχαριστώ πολύ.