Δηλώσεις του ΠτΔ κ. Π.Παυλόπουλου κατά την συνάντηση του με τον κ. Μichel Barnier Αρμόδιο για την Προετοιμασία και την Διεξαγωγή των Διαπραγματεύσεων του BREXIT

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Κύριε Barnier,
Αγαπητέ φίλε,
Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σε μιαν εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία ζει, δυστυχώς, στιγμές πένθους και οδύνης.  Υπό την ιδιότητά σας ως κορυφαίου αξιωματούχου, με μακρά και εμβληματική διαδρομή, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ως μεγάλου φίλου της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη Αλληλεγγύη της προς την Χώρα μου.  Και στην περίπτωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρός της, κ. Jean Claude Juncker, απέδειξαν ότι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη παραμένουν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Ερχόμενος στο κύριο αντικείμενο της επίσκεψής σας στην Ελλάδα, οφείλω να σας συγχαρώ δημοσίως για την μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα, με την οποία φέρετε σε πέρας την αποστολή σας, δηλαδή την προετοιμασία και την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.
Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι γνωστή ευθύς εξ αρχής:  Μακάρι ο Λαός του Ηνωμένου Βασιλείου να ξαναμελετήσει -ο χρόνος υπάρχει- την απόφασή του για το Brexit.  Βεβαίως η απόφαση είναι αποκλειστικώς δική του και είναι απολύτως σεβαστή.  Εφόσον, όμως, εμμείνει στην απόφασή του αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθούν, εγκαίρως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου και να συναφθεί Συμφωνία Αποχώρησης.  Σ’ αυτή την περίπτωση οι φίλοι μας του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να γνωρίζουν καλώς ότι η σχετική Συμφωνία θα σέβεται, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και θα προστατεύει, επίσης στο ακέραιο, τα νόμιμα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.  Εκπτώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Με απλές λέξεις, δεν μπορεί κανείς και να επιλέγει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ν’ αναμένει να έχει, έστω και εν μέρει, τα προνόμια του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τα συμφέροντά του.
 
ΜΙCHEL BARNIER:
Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω που με δεχθήκατε. Είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνω,  στην αρχή της επίσημης επίσκεψής μου,  τώρα στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω,  πρώτα απ’ όλα,  ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα την συγκίνηση, το πένθος του Ελληνικού Λαού, την τραγωδία αυτή που πλήττει όλη την Ελλάδα. Και  την συμμεριζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εγώ προσωπικά και στην ίδια μου την οικογένεια. Είδα πόση συγκίνηση έχει προκαλέσει αυτό το μακάβριο γεγονός. Το μήνυμα του Προέδρου Juncker  και όλης της Επιτροπής και το δικό μου προσωπικό μήνυμα είναι ότι είμαστε  πολύ συγκινημένοι, συμμετέχουμε σ΄αυτό το πένθος σας,  το μοιραζόμαστε,  είμαστε δίπλα σας όπως πάντα. Πρέπει να μάθουμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Και θα θυμηθώ την πρώτη μου επίσκεψη τον Σεπτέμβρη του 1999,  ως Επίτροπος υπεύθυνος για την Περιφερειακή Πολιτική,  όταν πήγαμε στο βόρειο τμήμα των Αθηνών και είδαμε ποιες προσπάθειες έπρεπε να καταβάλλουμε για να  μπορέσουμε στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας και στα πλαίσια των κοινοτικών ταμείων χορήγησης αρωγής   να φανούμε αλληλέγγυοι.  Πρέπει να ξέρετε ότι είμαστε πάντα αλληλέγγυοι,  είμαστε πάντα δίπλα στον Ελληνικό Λαό και συμμεριζόμαστε το πένθος της Ελλάδος αυτές τις μέρες.
Θα ήθελα να πω ότι σε αυτή την τραγωδία που ζείτε, η οποία πραγματικά έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο, βλέπουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στις οποίες βασίζονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αλληλεγγύη μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε τις πολιτικές αλλά και τα συναισθήματα που προκαλούνται από  τέτοιου είδους καταστάσεις. Είμαστε 28 Κράτη, τα οποία κάνουμε μία πολιτική, όχι μόνο κοινωνική και οικονομική αλλά και ανθρωπιστική. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχει και η Αλληλεγγύη πάντα μεταξύ μας.
 
Ξέρουμε ότι, η Ελλάδα πάντα ήταν μία φίλη χώρα και ξέρουμε ότι έχει την ίδια άποψη με εμάς,  εφόσον επέλεξε η Μεγάλη Βρετανία να φύγει. Θα συμφωνήσουμε αλλά θέλουμε να φύγει κυρίως με συντεταγμένο  τρόπο όπως λέγεται και όχι άτακτα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ως αποχώρηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνουμε εμείς στις Βρυξέλλες. Εγώ είμαι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους και της Ελλάδας βεβαίως -εφόσον είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ελπίζουμε και πρέπει έως τον Οκτώβριο να έχουμε καταλήξει στην επίλυση όλων των προβλημάτων για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία σωστή οργάνωση πάνω από όλα της αποχώρησης αυτής, των σχέσεων που φιλοδοξούμε να έχουμε στη συνέχεια  με την Μεγάλη Βρετανία, όχι μόνο στον εμπορικό τομέα, στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας ή της ναυσιπλοΐας, αλλά κυρίως σε θέματα πάρα πολύ σημαντικά στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η Άμυνα και η Ασφάλεια. Ξέρουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να κάνει όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις προσβλέποντας σε σταθερότητα στην Ευρώπη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε και αυτή την εβδομάδα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες κι εγώ θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις έχοντας αυτή την φιλοδοξία και τον στόχο κατά νου, σταθερότητα στην Ευρώπη.
 
Επιτρέψτε μου τώρα να πω δύο λόγια στα πλαίσια αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων. Δεν ασχολούμαστε μόνον με την συνθήκη, με το δίκαιο και   μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών γίνονται συζητήσεις που αφορούν και τους ανθρώπους, τα άτομα, τους 4,5 εκατομμύρια ξένους που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων και πάνω από 10.000 Έλληνες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το Ηνωμένο Βασίλειο ή για επιχειρήσεις. Και βεβαίως έχετε και εσείς Άγγλους που εργάζονται στην Ελλάδα.
 
Μία λοιπόν από τις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων. Με νομική ασφάλεια διότι η συμφωνία πρέπει να επιτρέπει την πλήρη άσκηση όλων των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που εργάζονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ.
Ευχαριστώ.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ – ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές