Σημεία ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους του “Ιδρύματος Λεβέντη” και τις αθλήτριες και τους αθλητές υποτρόφους Ολυμπιακών Υποτροφιών του Ιδρύματος στο Προεδρικό Μέγαρο

Χαίρομαι ιδιαιτέρως, διότι η σημερινή μας συνάντηση μου παρέχει την ευκαιρία ν’ αποδώσω, εκ μέρους της Πολιτείας, σε καθέναν από εσάς τον οφειλόμενο έπαινο τόσο για την δράση σας όσο και για το υπόδειγμα, το οποίο εκπροσωπείτε και διδάσκετε σε όλους μας.

  1. Ξεκινώ από τους υπευθύνους του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗ», το οποίο έχει αναλάβει εδώ και χρόνια -από το 1999- αυτή την εμβληματική πρωτοβουλία, σε αγαστή συνεργασία με το Κοινωφελές «ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ» και την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-HELLENIC INITIATIVE». Θερμά συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ ειλικρινώς, διότι αυτό το πρότυπο «Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας» υπηρετεί, με εξαιρετικό τρόπο, το Αθάνατο Ολυμπιακό Πνεύμα, ενισχύοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων και Κυπρίων αθλητριών και αθλητών, οι οποίοι προετοιμάζονται για τους επερχόμενους κάθε φορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Το εγχείρημά σας αυτό αποκτά Εθνικές, κυριολεκτικώς, διαστάσεις, αν αναλογισθεί κανείς τι σημαίνουν για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό το Ολυμπιακό Πνεύμα και Ιδεώδες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως θεσμός με κοιτίδα και λίκνο την Αρχαία Ολυμπία.

  2. Στην συνέχεια, επιτρέψατέ μου ν’ απευθυνθώ στους υποτρόφους, αθλήτριες και αθλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα δε τόσο σ’ εκείνες και σ’ εκείνους που ήδη έχουν διακριθεί -πολλές φορές με κορυφαίες επιδόσεις- στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και σ’ εκείνες και σ’ εκείνους, οι οποίοι προετοιμάζονται για τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι, είμαι βέβαιος, θ’ ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών που προηγήθηκαν. Θέλω, δημοσίως, να σας διαβεβαιώσω ότι εκπροσωπείτε και υπηρετείτε την Αριστεία, και μάλιστα με βάση τα γνήσια συστατικά της και χαρακτηριστικά της. Και για να γίνω σαφέστερος:

Α. Πριν απ’ όλα, αυτή η Αριστεία σας αποτελεί, ταυτοχρόνως, ένα πρότυπο το οποίο παρέχετε στη Νέα Γενιά, διδάσκοντάς την, με τον τρόπο σας, για το πώς, γενικότερα και μέσω κάθε μορφής «ευ αγωνίζεσθαι», μπορεί καθένας από την μια πλευρά να υπερασπίζεται την αξία του και ν’ αναπτύσσει ελευθέρως την προσωπικότητά του, συμμετέχοντας ενεργώς στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Και, από την άλλη πλευρά -και συνακόλουθα- να συμβάλλει στην ανοδική πορεία του Ελληνισμού και στην περαιτέρω καταξίωσή του σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο κατ’ εξοχήν υπό τις σημερινές, κρίσιμες, συνθήκες.

Β. Επιπλέον, έχω χρέος να επισημάνω ότι το πρότυπο Αριστείας, το οποίο υπηρετείτε και εκπροσωπείτε, είναι τόσο περισσότερο εμβληματικό, όσο πηγάζει από το Ολυμπιακό Πνεύμα, το Αθάνατο Αρχαίο Πνεύμα, όπως αυτό ξεπήδησε και ολοκληρώθηκε στην διαχρονική κοιτίδα του και στο εξίσου διαχρονικό λίκνο του, την Αρχαία Ολυμπία. Τούτο σημαίνει ότι η Αριστεία σας συντίθεται, με άκρως αρμονικό τρόπο, από τα τρία συστατικά στοιχεία του Ολυμπιακού Πνεύματος, στοιχεία τα οποία έχει περιγράψει, με κλασικό πια τρόπο, ο Κωστής Παλαμάς στον «Ολυμπιακό Ύμνο», το ποίημα το οποίο συνέθεσε το 1896, για τους Πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και με το οποίο η αρχίζει η τελετή όλων των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμίζω ότι τα στοιχεία αυτά είναι:

1. Το Ωραίο, το οποίο συμβολίζει την ομορφιά του Πνεύματος και της Ψυχής, όταν προσηλώνονται και αφιερώνονται στα ευγενή, για τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα, ιδεώδη.

2. Το Μεγάλο, το οποίο συμβολίζει -σε συνδυασμό με το Ωραίο κατά τ’ ανωτέρω- την επιδίωξη υψηλών στόχων, με την έννοια των στόχων που πραγματώνουν τα προαναφερόμενα ευγενή ιδεώδη.

3. Και το Αληθινό, το οποίο συμβολίζει τον κανόνα ότι τα ευγενή ιδεώδη και οι αντίστοιχοι υψηλοί στόχοι δεν συμβιβάζονται με κανενός είδους ωραιοποιημένη παραμόρφωση της πραγματικότητας, πολύ δε περισσότερο με διαβρωτικές για την προσωπικότητα καθενός ψευδαισθήσεις ή και χίμαιρες. Άλλωστε εμάς, τους Έλληνες, μας εμπνέει πάντα η ρήση του Εθνικού μας Ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, κατά την οποία: «Το Έθνος πρέπει να θεωρεί Εθνικό ό,τι είναι Αληθές».

Με τις σκέψεις αυτές σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω, από την μια πλευρά το «ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ», το Κοινωφελές «ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ» και την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-HELLENIC INITIATIVE»,για το μεγάλο έργο που επιτελούν. Και, από την άλλη πλευρά, εσάς τις αθλήτριες και τους αθλητές, για τις επιδόσεις και για το ήθος σας, ευχόμενος να συνεχίσετε την ανοδική πορεία καταξίωσής σας, δοθέντος μάλιστα ότι αυτό είναι μια μεγάλη προσφορά όχι μόνο για σας αλλά, κυριολεκτικώς, για την Πατρίδα μας.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ