Από την συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, κ. Pierre Moscovici.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Επίτροπε, Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή την φορά κατά την λήξη της θητείας σας ως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, την Φορολογία και τα Τελωνεία.

Σας συγχαίρω για την άψογη ολοκλήρωση της τόσο σημαντικής αποστολής σας ως Επιτρόπου, και μάλιστα σε μια κρισιμότατη περίοδο ιδίως για την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Συμβάλατε τα μέγιστα στην διατήρηση της σταθερότητας και της συνοχής της Ευρωζώνης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κριθεί και η, άκρως θετική, στάση σας έναντι της Ελλάδας, κατά την τόσο επώδυνη για τον Ελληνικό Λαό μνημονιακή περίοδο. Στηρίζοντας τότε την Ελλάδα να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία, από την μια πλευρά αναγνωρίσατε εμπράκτως τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού Λαού -για πολλές από τις οποίες δεν είχε την ευθύνη- προκειμένου να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Και, από την άλλη πλευρά, στηρίξατε την ίδια την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Δοθέντος ότι οιασδήποτε μορφής περιπέτεια της Ελλάδας ως προς την παραμονή της στην Ευρωζώνη θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την συνοχή του οικονομικού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλω, επίσης, να σας συγχαρώ διότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας αγωνιζόμενος εναντίον των οικονομικών ανισοτήτων και υπέρ της θωράκισης του Κοινωνικού Κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήτοι, κατ’ αποτέλεσμα, υπέρ του Ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, που εξ ορισμού είναι πρωτίστως Ανθρωποκεντρικός.

Εύχομαι αυτός που σας διαδέχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν’ ακολουθήσει τα βήματά σας και το παράδειγμά σας. Επιπλέον, σας εύχομαι κάθε προσωπική επιτυχία στο μέλλον.

P.MOSCOVICI (ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε,

Θέλω να πω ότι τα λόγια που είπατε είναι ιδιαίτερα κολακευτικά για μένα, σ’ αυτήν την τελευταία μου επίσκεψη εδώ στην Ελλάδα, ως Ευρωπαίος Επίτροπος. Είναι η 12η επίσκεψή μου εδώ και πέντε χρόνια. Επίσης, θέλω να πω ότι είχα έρθει τρεις φορές ως Υπουργός Οικονομικών της χώρας μου, ενώ ο προκάτοχός μου, θα ήθελα να τονίσω ότι είχε έρθει μόνο μία φορά. Θέλω να πω ότι είμαι ένας πεπεισμένος φίλος της Ελλάδας, χρησιμοποίησα όλη μου την ενέργεια, όλη μου την πειθώ, όλες μου τις γνωριμίες από την αρχή, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Juncker, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα έχοντας πάντα κατά νου μία απόλυτη βεβαιότητα που ήταν ότι το Grexit ήταν κάτι το αδύνατο, το αδιανόητο, η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει και να βγει έξω από τα μνημόνια, θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να επιδείξουμε κάθε δυνατή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κι αυτό το κάναμε και για την Χώρα σας φυσικά, αλλά και όπως είπατε κ.Πρόεδρε, για να προστατεύσουμε και την συνοχή της Ευρωζώνης.

Μετά από πέντε χρόνια, λοιπόν, εάν ήθελα να κάνω έναν απολογισμό θα μπορούσα να πω ότι όλα δεν ήταν τέλεια, φυσικά, υπήρχαν πάρα πολύ δύσκολες στιγμές και μεγάλη οδύνη για τους Έλληνες πολίτες που πέρασαν όλη αυτή την δύσκολη περίοδο, θεωρώ όμως ότι τελικά τα καταφέραμε. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνθηκα τεράστια χαρά, όταν το καλοκαίρι του ’18 η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, όταν η Ελλάδα πλέον, σαν μια κανονική χώρα έκανε τον πρώτο της προϋπολογισμό, όταν διαπίστωσα ότι σιγά-σιγά έρχεται πάλι η ανάπτυξη, όταν είδα ότι πλέον και το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 17%, το οποίο βέβαια είναι πολύ υψηλό αλλά έχει μειωθεί ωστόσο κατά 10% και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό γιατί έχει γίνει με τις δικές σας προσπάθειες.

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό σας. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσετε αυτή την πορεία υπέρ των επιχειρήσεων, υπέρ των επενδύσεων, έτσι ώστε να ξαναβρεί η Ελλάδα την ιστορία που είναι αντάξια του παρελθόντος της και αντάξια των ταλέντων που υπάρχουν σ’αυτή την Χώρα και που είναι πολλά. Θα ήθελα να πω, ότι εγώ θα είμαι πάντα φίλος της Ελλάδας, και εξακολουθώ να ασκώ τα καθήκοντά μου βοηθώντας την Ελλάδα ακόμη και τώρα, υποστηρίζοντας για παράδειγμα το προσχέδιο προϋπολογισμού -για το οποίο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω αύριο- το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδος για το έτος 2020.

Θέλω να σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα που μου είχατε επιδώσει, είναι η βράβευση την οποία προτιμώ σε σχέση με όλες τις άλλες τις οποίες έχω λάβει, από διάφορες άλλες Χώρες. Γιατί ο Φοίνικας είναι αυτός ο οποίος μπορεί πάντα να αναγεννάται. Εγώ, λοιπόν, θέλω να είμαι πάντα εδώ, μου αρέσει αυτός ο συμβολισμός, θα είμαι πάντα δίπλα σας .

Θέλω να σας πω, επίσης, ότι μία μεγάλη πηγή περηφάνιας, για εμένα προσωπικά, είναι όταν βρίσκομαι για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Γαλλία ή σε οποιαδήποτε πτήση με το αεροπλάνο, όταν συναντώ έναν Έλληνα – ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων – μου λέει πάντα πολύ θερμά ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχω μέσα στην καρδιά μου.-