ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας στην Αθήνα θα συμβάλει -με δεδομένη, μάλιστα, την διεθνή εμβέλεια της προσωπικότητάς σας- στην περαιτέρω ενίσχυση των, ήδη πολύ στενών, σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Προς την κατεύθυνση αυτή επισημαίνω τα εξής:
-
Πριν απ’ όλα, η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των σχέσεων του Αραβικού Συνδέσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μάλιστα κατά την τρέχουσα συγκυρία, με κύριο στόχο η συνεργασία αυτή να συνεισφέρει ουσιωδώς στην εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή μας.
-
Επιπλέον, έχουμε χρέος να καταδικάσουμε, απεριφράστως, την συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή αυτή, η οποία προσβάλλει ευθέως την Διεθνή Νομιμότητα, τόσο λόγω της προκλητικής επέμβασής της στην Συρία και της απάνθρωπης συμπεριφοράς της προς τους πρόσφυγες όσο και λόγω του εντελώς αυθαίρετου τρόπου, με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πεδίο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κατά προφανή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας -ήτοι της Συνθήκης του Montego Bay του 1982- που, όπως είναι γνωστό, είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και πάλι καλωσορίσατε.
AHMED ABOUL GHEIT (από ανεπίσημη μετάφραση):
Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την πολύ καλή υποδοχή. Θέλω να σας ενημερώσω ότι πράγματι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και επισκέπτομαι ξανά την Αθήνα και την Ελλάδα. Και σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για μένα, γιατί συμμετέχω σε ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο, το 4ο Συνέδριο Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας. Συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό, είχα κι άλλες συναντήσεις, τώρα βλέπω εσάς, και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ.
Κύριε Πρόεδρε, σας ενημερώνω ότι πράγματι η σχέση της Ελλάδας με τον Αραβικό Σύνδεσμο είναι πάρα πολύ δυνατή, πάρα πολύ στενή, και επίσης να σας ενημερώσω ότι εμείς στον Αραβικό Σύνδεσμο, εστιάζουμε σε αυτή την πολύ καλή σχέση μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Ελλάδας, για να διευκολύνουμε την σχέση γενικώς ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό κόσμο.
Εμείς στον Αραβικό Σύνδεσμο επίσης, εκτιμούμε πάρα πολύ την στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα. Είναι μία στάση την οποία έχουμε εκτιμήσει εδώ και πολλά χρόνια, και αυτή η στάση της Ελλάδας διευκολύνει πάρα πολύ το έργο μας, και είναι λαμπρό παράδειγμα προς τις άλλες χώρες της περιοχής.
Ο Αραβικός κόσμος σήμερα περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, ίσως η πιο μεγάλη κρίση των τελευταίων εκατοντάδων χρόνων. Η κρίση αυτή οφείλεται σε δύο σημεία: Το πρώτο είναι εσωτερικό, έχει σχέση με τις Αραβικές χώρες. Και το δεύτερο είναι οι εξωτερικές επεμβάσεις των άλλων χωρών. Αυτές οι εξωτερικές επεμβάσεις δυστυχώς συνέβαλαν στο να γίνει πιο πολύπλοκη η κατάσταση εντός του Αραβικού χώρου. Δηλαδή, εγώ ως ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, που απαιτείται από μένα να λύσω όλα αυτά τα ζητήματα, κάθομαι και σκέφτομαι τι είναι όλα αυτά τα θέματα, πότε θα τελειώσουν και πώς θα επιλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα.
Το πρόβλημα μας είναι επίσης ότι αρκετοί γείτονες, εδώ στην περιοχή μας, δυστυχώς καταφέρνουν να λειτουργούν εις βάρος των εθνικών μας θεμάτων. Και όπως είπατε πρέπει να δεσμευθούμε και να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης υπάρχει ο ΟΗΕ, υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει όλοι αυτοί να παρέμβουν για να σταματήσουν όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα.
Με την βοήθεια της Ελλάδας που λειτουργεί με αρχές, ευχόμαστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή.
Σας ευχαριστώ πολύ.-