Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις του Βασιλείου της Σ.Αραβίας Adel Al-Jubeir στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Kύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και ευθύς εξαρχής θέλω να σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Μεγαλειότατο για την φιλοξενία, την οποία μου επιφύλαξε κατά την επίσκεψή μου, το 2017, στην Σαουδική Αραβία Ήταν μία επίσκεψη, σας διαβεβαιώ, η οποία συνέβαλε ουσιωδώς στο να γίνουν ακόμη καλύτερες οι ήδη εξαιρετικές σχέσεις μας. Και θέλω, επίσης, να του μεταφέρετε το μήνυμα ότι είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση που του είχα κάνει τότε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Τον περιμένουμε πάντοτε με χαρά και με τιμή.

Η Ελλάδα γνωρίζει και αναγνωρίζει, πάντοτε, τον ξεχωριστό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία για την σταθερότητα του Αραβικού Κόσμου. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος, για τον οποίο η Ελλάδα δίνει τόσο μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, αφού αυτή είναι ένας από τους βασικούς δίαυλους επικοινωνίας της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο.

Και εδώ θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την πρόταση την οποία είχα κάνει και τότε, όταν ήμουν στην Σαουδική Αραβία και νομίζω πως είναι σημαντική και για τις δύο μας Χώρες: Προσκαλούμε την Σαουδική Αραβία να συμμετάσχει στον Διάλογο των Πολιτισμών που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία που θέλει να φέρει κοντά, μέσω των Πολιτισμών, την Δύση με την Ανατολή. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, κύριε Υπουργέ, για να μπορέσουμε – μεταξύ άλλων – να εμπεδώσουμε την Ειρήνη και στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας, την Μέση Ανατολή.

Και πάλι σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την επίσκεψη.

ADEL ALJUBEIR (από ανεπίσημη μετάφραση): Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα θέλω να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και του διαδόχου του, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι επίσης Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην προσωπικότητά σας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή, για την πρόσκληση αυτή και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μας χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια, είτε σε πολιτιστικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο κρατών, μιλώ για παραπάνω από 4.000-5.000 χρόνια.

Το όραμά μας είναι να συνεργασθούμε σε όλους τους τομείς. Εγώ διαπιστώνω ότι συμφωνούμε σε πολλά ζητήματα και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Και θέλω να πω εδώ ότι πραγματικά οι σχέσεις μας, όπως προαναφέρατε, είναι άριστες. Θέλουμε να συσφίξουμε αυτές τις σχέσεις, σε όλους τους τομείς. Κυρίως στο εμπόριο και στην οικονομία. Εκτιμούμε πάρα πολύ τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτήν την εταιρική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.-

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές