Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου στην τελετή ονομασίας των “Προσκόπων Έθνους”

Πρόσκοποι Έθνους,

Μαζί με τα συγχαρητήριά μου θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η σημερινή ονομασία σας και, επέκεινα, καταξίωσή σας σηματοδοτεί την αφετηρία της ανάθεσης προς εσάς μιας σημαντικής αποστολής, η οποία θα σας ακολουθεί στο διηνεκές. Αποστολής, της οποίας τον προσανατολισμό διαμορφώνει ο δισυπόστατος Θυρεός σας, όπως τον εμπνεύσθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1915: «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» και «Έσο έτοιμος». Υπό τα δεδομένα αυτά:

  1. Η πρώτη πτυχή της ως άνω αποστολής σας συνδέεται με την πιστή υπηρέτηση του προτύπου της Αριστείας. Και μια τέτοια πιστή υπηρέτηση σημαίνει, ταυτοχρόνως, από την μια πλευρά την προσπάθεια κατάκτησης της Αριστείας, ως στόχου ζωής που αφορά κάθε πτυχή της. Και, από την άλλη πλευρά, την αναγνώριση της Αριστείας του άλλου, τον οποίο πρέπει να βλέπουμε ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι με αισθήματα φθόνου και απαξίωσης.

  2. Και η δεύτερη πτυχή της αποστολής σας συνδέεται με την υπηρέτηση των αρχών και αξιών του γνήσιου και ανιδιοτελούς Εθελοντισμού. Του Εθελοντισμού της προσφοράς προς τον Συνάνθρωπο, ο οποίος οδηγεί, εν τέλει, στην προσφορά και στην στήριξη προς το Κοινωνικό Σύνολο εν γένει. Αυτή η προσφορά αφορά βεβαίως τους Συνανθρώπους μας εκείνους, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο Κοινωνικό Σύνολο και οι οποίοι χειμάζονται δεινώς, θύματα των ανισοτήτων και των ελλείψεων του Κοινωνικού Κράτους, ιδίως μετά τις πληγές που άφησε πίσω της στην Πατρίδα μας η βαθιά οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων. Όμως, αυτή η προσφορά αφορά και κάθε άλλο δοκιμαζόμενο Συνάνθρωπο, με πρώτο παράδειγμα εκείνο των Προσφύγων, τραγικών θυμάτων του πολέμου αλλά και, δυστυχώς, της αναλγησίας και της απανθρωπιάς της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει ωμά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από την συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, πρέπει να ζητήσετε και την ενεργό συμπαράσταση των ομολόγων σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλώ μάλλον όταν η αρχή της Αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών-Μελών, και στο Προσφυγικό ζήτημα, συνιστά βασικό κανόνα αυτού τούτου του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου.

  3. Καταλήγω, υπενθυμίζοντάς σας ότι ο Εθελοντισμός της προσφοράς, όπως τον εξέθεσα προηγουμένως, πρέπει ν’ αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, στάση ζωής. Και τούτο διότι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη συνιστούν βασικούς πυλώνες τόσο του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού -από τις καταβολές του ως σήμερα- όσο και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και τούτο διότι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη βρίσκονται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αφενός μέσ’ από τον πρώτο πυλώνα του, τον Ελληνικό Πολιτισμό, τον Πολιτισμό του Πνεύματος και της Ελευθερίας. Και, αφετέρου, μέσ’ από τον τρίτο πυλώνα του, εκείνον της Χριστιανικής Διδασκαλίας, το βασικό αξιακό διάνυσμα της οποίας οριοθετούν οι αρχές που εξικνούνται από το «Αγαπάτε Αλλήλους» ως το «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

Θερμά συγχαρητήρια και καλή και δημιουργική πορεία προς το μέλλον που σας αναλογεί και σας αξίζει.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ