Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την έκδοση της “Καθημερινής”

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια πορείας της «Καθημερινής» στον χώρο του Τύπου. 100 χρόνια πορείας στον δύσβατο δρόμο της Ελευθερίας του Τύπου. Μιας Ελευθερίας, η οποία κατέχει περίοπτη θέση στην χορεία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πολλώ μάλλον διότι συνιστά πραγματική θεσμική και πολιτική αντηρίδα της Δημοκρατίας. Αντηρίδα, η οποία αποκτά τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο συνδέεται αρρήκτως και με τις δύο βασικές γενικές ρήτρες του Συντάγματος, που καθιερώνουν τις αρχές της υπεράσπισης της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Από την αιωνόβια αυτή πορεία της «Καθημερινής» έχω χρέος ν’ αναδείξω την εμβληματική αντίστασή της αφενός εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Το άρθρο του Γεωργίου Βλάχου με τίτλο «Το Στιλέτο», την 29η Οκτωβρίου 1940 και η «Ανοιχτή Επιστολή» του προς τον Χίτλερ, την 8η Μαρτίου 1941, συνιστούν πραγματικά μνημεία υπεράσπισης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Και, αφετέρου, εναντίον της εθνικώς εγκληματικής εφτάχρονης δικτατορίας μεταξύ 1967 – 1974. Τότε, η «Καθημερινή» υπερασπίσθηκε την τιμή της Δημοσιογραφίας, διδάσκοντας ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντίστασης του Δημοσιογράφου εναντίον των τυράννων συνίσταται στο να μην υποκύπτει στην τυραννία της λογοκρισίας και της εν γένει χειραγώγησης της Ελευθερίας του Τύπου.

Αυτό το δίδαγμα είναι πάντα επίκαιρο, δοθέντος ότι την Δημοκρατία και, κατά συνέπεια, την Ελευθερία του Τύπου πρέπει να τις υπερασπιζόμαστε, διαρκώς και αδιαλείπτως, «όκωσπερ τείχεως». Άλλωστε, η Ελευθερία, η κάθε μορφής Ελευθερία, αποκτά το ολοκληρωμένο νόημά της όχι μόνον όταν την ασκούμε αλλά -κατ’ εξοχήν δε- και όταν την υπερασπιζόμαστε εναντίον εκείνων που επιχειρούν να την υπονομεύσουν.

Εύχομαι, με αυτό τον προσανατολισμό, η «Καθημερινή» να βαδίσει προς τον εορτασμό και της δεύτερης εκατονταετίας της.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ