Σημεία χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με θέμα: “Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα”

Σας ευχαριστώ θερμώς για την ευκαιρία, την οποία μου παρέχετε να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για την πρόληψη του καπνίσματος στην Μαθητική Κοινότητα με θέμα: «Παιδεία για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα». Πολλώ μάλλον όταν, μέσ’ από την έναρξη των εργασιών του, μπορώ κι εγώ να μετάσχω, κατά κάποιο τρόπο, σε αυτές.

  1. Πριν απ’ όλα επιτρέψατέ μου να συγχαρώ, για μιάν ακόμη φορά, τον καταξιωμένο και διεθνούς εμβέλειας Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη. Και τούτο διότι πολλά του οφείλει η όλη προσπάθεια πρόληψης του καπνίσματος στην Μαθητική Κοινότητα αφού, κατ’ ουσίαν, εκείνος την εμπνεύσθηκε και εξακολουθεί να είναι η «ψυχή» της. Όπως επίσης, του ανήκει ο δημόσιος έπαινος για το ότι τ’ αποτελέσματα του εγχειρήματος αυτού είναι ήδη εντυπωσιακά, σε σημείο ώστε να συνιστούν υπόδειγμα και σ’ Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως, άλλωστε, έχει προσφάτως δεχθεί αρμοδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πέραν τούτου, πρέπει να ευχαριστήσω προσωπικώς τον φίλο κ. Παναγιώτη Μπεχράκη διότι, ευθύς εξ αρχής, με κατέστησε κοινωνό του εγχειρήματος τούτου, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί, εν συνόλω, υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

  2. Στην συνέχεια, επιτρέψατέ μου ν’ απευθυνθώ αποκλειστικώς προς την Μαθητική Κοινότητα, για την οποία οργανώνεται το Συνέδριο αυτό και την οποία κατ’ εξοχήν αφορά το συγκεκριμένο εγχείρημα πρόληψης του καπνίσματος. Παιδιά μας, σας παρακαλώ να ενστερνισθείτε την εξής απλή αλήθεια: Μετέχοντας ενεργώς και ενσυνειδήτως στο μεγάλο αυτό εγχείρημα πρόληψης του καπνίσματος, τόσον ατομικώς όσο και ως φορείς διάδοσης της όλης ιδέας προς τους συνομηλίκους σας, αφενός προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους από έναν εξαιρετικά ύπουλο κίνδυνο, ο οποίος απειλεί, ευθέως και επικινδύνως, όχι μόνο την υγεία σας αλλά και την όλη προσωπικότητά σας, επέκεινα δε την υγεία και την προσωπικότητα του κοινωνικού συνόλου, στο οποίο μετέχετε. Και, αφετέρου, αποδεικνύετε εμπράκτως την δύναμη της προσωπικότητάς σας να μην υποκύπτετε σε ευτελείς πειρασμούς αλλά, όλως αντιθέτως, ν’ αφιερώνεσθε σ’ εκείνο, το οποίο μπορείτε και πρέπει να επιτύχετε στην πορεία προς την τελική σας καταξίωση. Έχω δε χρέος να υπενθυμίσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει, κατά την φύση της αποστολής τους, να σας συμπαρασταθούν, πέραν της Πολιτείας, το Σχολείο αλλά και η Οικογένειά σας, δοθέντος ότι και αυτοί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως προς την προστασία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για την πρόληψη του καπνίσματος στην Μαθητική Κοινότητα και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του, με την ελπίδα -και, γιατί όχι, με την βεβαιότητα- ότι στο μέλλον τέτοια Συνέδρια θ’ ανήκουν στο διδακτικό παρελθόν, έχοντας προηγουμένως πραγματώσει τον σκοπό τους

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ