Συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2019

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας ως Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, καθώς και τις εγκάρδιες ευχές μου για καλή επιτυχία στο έργο σας.

Σε μιαν εποχή πολύπλευρων προκλήσεων, η προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και, κατά συνέπεια, των Αξιών που τον χαρακτηρίζουν, ήτοι ιδίως της Αξίας του Ανθρώπου, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, της Ισότητας και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθίσταται αποστολή ύψιστης σημασίας.

To χαρτοφυλάκιο, το οποίο κληθήκατε ν’ αναλάβετε, περιλαμβάνει τομείς πολιτικής οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι για την Ε.Ε., καθώς συνδέονται αρρήκτως με την ίδια την ταυτότητα της Ένωσης και των Πολιτών της. Η προάσπιση του Κοινωνικού Κράτους, η διασφάλιση της Ισότητας και ιδίως της Ισότητας Ευκαιριών, που επιτυγχάνεται μέσω της Εκπαίδευσης, αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, με άξονες τις θεμελιώδεις για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα Αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, αποτελούν ορισμένες μόνο πτυχές του σύνθετου έργου που αναλαμβάνετε.

Παρέλκει, βεβαίως, να σας τονίσω ότι η λήψη αποφασιστικών μέτρων στ’ ανωτέρω πεδία, με προεξάρχουσα βεβαίως την θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικώς. Είμαι βέβαιος ότι η μακρά εμπειρία σας, σε συνδυασμό με την ειλικρινή σας αφοσίωση στο καθήκον και την πίστη σας στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, αποτελούν εγγύηση για ουσιαστική πρόοδο στους τομείς, τους οποίους αναλαμβάνετε.

Θα ήθελα, επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας, η Ελλάδα θα σταθεί -όπως, άλλωστε, το έχει πράξει αδιαλείπτως ως τώρα- αρωγός στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Παρακαλώ δεχθείτε, κύριε Αντιπρόεδρε, την διαβεβαίωση της βαθύτατης εκτίμησής μου.

Προκόπιος Β. Παυλόπουλος