Σημεία προσφώνησης του ΠτΔ Πρ.Παυλόπουλου κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ΠτΔ της Σερβίας κ.Aleksandar Vucic στο Προεδρικό Μέγαρο

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε,

Το αποψινό δείπνο προς τιμήν σας επισφραγίζει την επίσημη επίσκεψή σας στην Αθήνα και, ταυτοχρόνως, επιβεβαιώνει την μεγάλη σημασία της για την περαιτέρω εμβάθυνση των, ήδη εξαιρετικών, Διμερών Σχέσεών μας καθώς και της εν γένει συνεργασίας μας για την εμπέδωση της Ειρήνης και της αρμονικής συνεργασίας των Κρατών μας στην περιοχή μας.

  1. Οφείλω να υπενθυμίσω και να επισημάνω, ευθύς εξ αρχής, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας είναι τόσο περισσότερο ανθεκτικές στον χρόνο και στις περιστάσεις, όσο βασίζονται στην στέρεη αντηρίδα των κοινών μας Αγώνων για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία καθενός μας. Επιπλέον, οι σχέσεις μας στηρίζονται σε μια μακρά και αδιατάρακτη φιλία και συνεργασία, η οποία ξεπερνάει πια σε διάρκεια τα 100 χρόνια, αν ληφθεί ως αφετηρία η Συμφωνία Ελληνο-Σερβικής Συνεργασίας, το 1913. Το επίπεδο αυτό των σχέσεών μας επιβεβαιώνει και η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Χώρα σας, την Σερβία, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή της προοπτική.

  2. Και επ’ αυτού, πέραν των όσων επισήμανα κατά την πρωϊνή μας συνάντηση, προσθέτω και τα εξής:

Α. Εμείς, οι Έλληνες, πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Ο Ελληνικός Λαός αποδεικνύει καθημερινά την προσήλωσή του στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σημαίνει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση οργάνωσης την Δημοκρατική Αρχή. Άρα μια Ομοσπονδία που θεμελιώνεται στις αρχές και τις αξίες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συνακόλουθα δε, του πλήρους σεβασμού της αρχής της Αλληλεγγύης, η οποία, εκτός από ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης -όπως φαίνεται και από την Διακήρυξη Σουμάν του 1950, που είναι πάντα προμετωπίδα του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου- συνιστά και θεμέλιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Αυτού του πυλώνα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης αλλά και του ίδιου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Β. Στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έχουν θέση και εκείνα τα Κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, τα οποία δεν είναι Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκουν την ένταξή τους σε αυτήν. Υπό τον απαράβατο, βεβαίως, όρο ότι σέβονται, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους -άρα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στο σύνολό του- και έχουν επιλύσει οριστικώς τις κάθε είδους διαφορές με γειτονικά Κράτη. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την Βαλκανική Χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Νοτιοανατολική της ισότιμη πλευρά, και όχι ως προβληματική Βαλκανική ιδιαιτερότητά της.

Γ. Όπως έχουμε καταστήσει σαφές όπου δει, η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Και δεν ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή άρχισε, ουσιαστικώς, το 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας. Αισθανόμαστε δε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας έχουν ανοίξει ήδη πολλά σημαντικά κεφάλαια, πράγμα που αποδεικνύει την συνέπεια της Σερβίας, ως προς τον στόχο της για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γνωρίζετε πως η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία προς αυτή την κατεύθυνση, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μιας Χώρας που έχει ήδη μακρά πορεία ως πλήρες μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

ΙΙΙ. Εν ονόματι των κοινών μας αρχών και αξιών και σε πολλά θέματα Πολιτισμού, έχω χρέος να θέσω, επιπλέον, κατά το αποψινό δείπνο και το απολύτως δίκαιο -ιδίως από πλευράς Ιστορίας και Πολιτισμού- αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους, έτσι ώστε το Μνημείο αυτό, από το οποίο ξεκίνησε ο Ελληνικός, επέκεινα δε ο Ευρωπαϊκός και ο Δυτικός Πολιτισμός, να εκπέμπει τα απαράμιλλα μηνύματά του σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα, κατ’ εξοχήν στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς για τον Άνθρωπο καιρούς. Και σας ευχαριστώ θερμώς διότι η Χώρα σας, η Σερβία, και εσείς προσωπικώς στηρίζετε εν προκειμένω την Ελλάδα, απέναντι στην απαράδεκτη τακτική του Βρετανικού Μουσείου το οποίο, δυστυχώς, εξακολουθεί να ανέχεται και να συγκαλύπτει, ως κοινός κλεπταποδόχος, το έγκλημα κλοπής και πολιτιστικής ιεροσυλίας, που διέπραξε ο Έλγιν.

Με αυτές τις σκέψεις επιτρέψατέ μου, κ. Πρόεδρε και Αγαπητέ Φίλε, να ευχηθώ σ’ εσάς υγεία και επιτυχία κατά την επιτέλεση της αποστολής σας. Και στον Φίλο Λαό της Σερβίας εύχομαι, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ευημερία και δημιουργική πορεία, όπως ταιριάζει στην ιστορική του προοπτική.