Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμώς για την πρωτοβουλία που πήρατε να είσθε σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και γιατί έρχεστε με τον τρόπο αυτό σε επαφή με τον Θεσμό, αλλά κυρίως γιατί με γυρνάτε λίγο πίσω, όχι πολύ μακριά, πριν από λίγους μήνες μόλις όταν, όπως και οι συνάδελφοί μου εδώ –εξακολουθώ να τους αποκαλώ συναδέλφους καίτοι Ομότιμος πια εγώ στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών- όπως και οι συνάδελφοι εδώ λοιπόν, είχα κι εγώ την ευθύνη του Μεταπτυχιακού Τμήματος του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μνήμες πολύτιμες για μένα. Ταυτοχρόνως μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω πόση σημασία έχει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να αγωνίζεστε για να καταξιωθείτε και να εκπληρώσετε την αποστολή σας όπως ταιριάζει στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Ζείτε ένα Πανεπιστήμιο κι ένα Τμήμα το οποίο είναι από τα κορυφαία στην Ελλάδα, μην το υποτιμάτε αυτό. Γνωρίζω τις δυσκολίες που οι περισσότεροι από εσάς αντιμετωπίζετε στις σπουδές σας. Αλλά η δημιουργία μέσα από τις σπουδές, ο τρόπος με τον οποίο ζείτε ερευνώντας και μάλιστα θέματα μεγάλης επικαιρότητας -γιατί το Τμήμα σας είναι Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι μέσα στην επικαιρότητα- σας επιτρέπει τουλάχιστον να έχετε πλήρη αντίληψη του πού βρισκόμαστε και τον αγώνα που διεξάγουμε όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί για να μπορέσουμε να δούμε την Ευρώπη όπως ακριβώς την ονειρευόμαστε.

Ξέρετε ότι η θέση μας, η θέση της Ελλάδος από την αρχή, από τη Μεταπολίτευση και μετά ήταν, είναι και θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Είναι απόφασή μας, είναι απόφαση του Ελληνικού Λαού, είναι χρέος των Ελλήνων. Διπλό χρέος. Και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Γιατί όπως σας είπα επίσης εκτός από τη δική μας πορεία μας επιτρέπεται μέσα από την ευρωπαϊκή μας αποστολή να αγωνιστούμε και με τους άλλους λαούς ώστε, όλοι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκπληρωθούν όπως ακριβώς οι στόχοι αυτοί διαμορφώθηκαν από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οντότητα που πρέπει να οδηγηθεί και στη θεσμική της ολοκλήρωση, και στην οικονομική της και τη νομισματική της ολοκλήρωση. Πρέπει να επιτύχει την ανάπτυξη και τη νομισματική Ένωση, ταυτοχρόνως πρέπει να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο έχει σήμερα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύμπραξη όλων των λαών με δημοκρατικά ιδεώδη. Και εκεί η θέση της Ελλάδας μπορεί και πρέπει να είναι κορυφαία. Για αυτό και σήμερα, και αυτή την ώρα που μιλάμε, η Χώρα μας και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων δίνουν αυτό τον αγώνα, καθένας με το δικό του τρόπο ίσως, πάντως ο στόχος είναι κοινός: Να μείνουμε στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και να πρωταγωνιστήσουμε στους βασικούς στόχους που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να διαδραματίσει αυτόν τον κορυφαίο ρόλο που της ανήκει. Κορυφαίο ρόλο και για την οικονομία, και για τη Δημοκρατία, και για την Ειρήνη. Γιατί η Ευρώπη είναι εκείνη, το πιστεύω βαθύτατα, που μπορεί και στους τρεις αυτούς τομείς να πρωταγωνιστήσει, να δώσει το παράδειγμα. Και σε αυτό κανένας από εμάς, κανένας λαός της Ευρώπης και πρωτίστως οι Έλληνες δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε πίσω.

Εύχομαι καλή δύναμη. Και να θυμάστε όταν θα έρθει η ώρα να βγείτε κι εσείς στη ζωή και να αντιμετωπίσετε και την επαγγελματική αποκατάσταση, είμαι βέβαιος -γιατί ο Τόπος έχει αστείρευτες δυνάμεις- οι καιροί θα είναι πολύ καλύτεροι, και το μέλλον πολύ περισσότερο ευοίωνο. Δύναμη λοιπόν, τώρα, δύναμη και να πιστεύετε στον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως σε αυτό το επίπεδο σπουδών στο οποίο βρίσκεστε σήμερα.

Και πάλι σας ευχαριστώ.-