Από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης (Κρατική Δούμα) κ.Sergey Naryshkin στη Μόσχα

S. NARYSHKIN: Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε την επίσκεψη πολύ σημαντικό γεγονός για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας, οι οποίες βασίζονται όχι μόνο σε κοινές ιστορικές ρίζες και θα έλεγα πολύ συχνά έχουμε σχεδόν όμοιες προσεγγίσεις στα διεθνή ζητήματα.Οι γνωστές αποφάσεις της ΕΕ εμποδίζουν την δυναμική των σχέσεων μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα.
Στη ομιλία σας αναφερθήκατε σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν τη συναίνεση των πολιτών. Αυτές οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των πολιτών μας και η εξαιρετική εισήγησή σας επιβεβαίωσε για μία άλλη φορά την ορθότητα των ελληνικών απόψεων….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε με ιδιαίτερη χαρά προσέρχομαι σ΄ αυτή τη συνάντηση, πολλώ μάλλον όταν εκπροσωπείτε την καρδιά του Κοινοβουλευτικού συστήματος στο πλαίσιο του ρωσικού πολιτεύματος. Και γνωρίζετε, ότι η Ελλάδα, η Ευρώπη γενικότερα, είναι προσηλωμένες στην έννοια της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Εμείς, πιστεύουμε, ότι η Ρωσία κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Και θέλω να σας τονίσω, ότι η Ελλάδα, θεωρεί, ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Είναι προς το συμφέρον και της Ρωσίας και της ΕΕ να εξομαλυνθούν οι σχέσεις το συντομότερο δυνατόν. Και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς.
Κύριε Πρόεδρε αντιμετωπίζουμε σήμερα τεράστιες προκλήσεις, ιδίως προκλήσεις πολέμου σε ολόκληρο τον Πλανήτη, που γεννούν πρόσφυγες και διαμορφώνουν συνθήκες μίας πρωτόγνωρης και απερίγραπτης ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία πέραν τούτου οδηγεί σε αίμα από τους αδίστακτους τρομοκράτες, το οποίο δεν είναι δυνατόν να το ανεχθεί η πολιτισμένη ανθρωπότητα.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Διότι ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες τις οποίες θα πρέπει να αποφύγουμε το συντομότερο δυνατόν. Τις εστίες του πολέμου και την ειρήνευση μόνο από κοινού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών μόνο μαζί μπορούμε να τον φέρουμε σε πέρας όλοι οι δημοκρατικοί λαοί.
Τον Άνθρωπο στη σημερινή εποχή μόνον από κοινού μπορούμε να τον υπερασπιστούμε.