Δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Mario Draghi στη Φρανκφούρτη

H σημερινή επίσκεψή μου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει τη σημασία την οποία δίνει η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τη σημασία την οποία έχει ένας από τους κυριότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά το οικονομικό της σύστημα και σε ό,τι αφορά ιδίως το τραπεζικό της σύστημα.

Θέλω να τονίσω ότι από πλευράς όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας, οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας, εξέφρασα στον κ. Draghi τη συμπαράσταση έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν. Γιατί οι συνθήκες και για το 2016 θα είναι δύσκολες και επιβαρύνονται από τα προβλήματα που προστίθενται από το Προσφυγικό. Επομένως η ΕΚΤ πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει ο κ.Draghi. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει αυτή η συμπαράσταση, η οποία είναι χρέος όχι προς τον κ.Draghi αλλά προς έναν θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Ευρωζώνης χωρίς τον οποίον δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την Οικονομική και τη Νομισματική Ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν τούτου, με τον κ.Draghi συζητήσαμε το ζήτημα των υποχρεώσεων που έχουν πλέον και οι εταίροι μας μετά το τέλος της αξιολόγησης. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα θα πράξει αυτό που της αναλογεί για να είναι συνεπής με όσα συμφώνησε να κάνει στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Μετά το πέρας της αξιολόγησης -η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης τα οποία είναι πλέον ορατά- θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση των υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας, διότι ο κανόνας pacta sunt servanda, δηλαδή όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρούνται, ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους μας. Είναι βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και εδώ μιλάμε για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους –για πολλοστή φορά θα επαναλάβω όχι στη βάση του κουρέματος αλλά με βάση τους κανόνες του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας- και βεβαίως από εκεί και πέρα το ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να γυρίσουμε στην ομαλότητα εκείνη, η οποία υπήρχε όταν δεν είχαμε αυτού του είδους την οικονομική κατάσταση που προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls, και επιπλέον για να μπορέσουμε ακριβώς να τελειώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με τα capital controls που αποτελούν όπως είναι γνωστό μια τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη του όλου τραπεζικού αλλά και του όλου οικονομικού μας συστήματος.

Θέλω να τονίσω ότι η ΕΚΤ στην κρίση αυτή που αντιμετωπίζουμε ως Χώρα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως ταιριάζει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με τους κανόνες της αλληλεγγύης που ταιριάζουν στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Ευχαρίστησα τον κ.Draghi και τους συνεργάτες του για αυτό και νομίζω ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί με πολύ καλύτερους όρους στο μέλλον όπως ταιριάζει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Ευρωζώνη.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΛΙΚΗ