Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) στο Προεδρικό Μέγαρο

ΔΗΜ.ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ (Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΗ): Σας ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε, που μας δέχεσθε, για να ακούσετε τα προβλήματά μας. Σας ευχόμαστε να είσθε γερός και δυνατός, γιατί είναι δύσκολες οι στιγμές και χρειάζονται αντοχές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και για σας είναι δύσκολες οι στιγμές. Και μάλιστα, ίσως για σας περισσότερο. Αλλά χαίρομαι για την πρωτοβουλία που έχετε πάρει ως προς το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η συνάντησή μας αυτή έχει περισσότερη σημασία, ακριβώς γιατί αφορά αυτό το Θέατρο, με όλη την ιστορική σημασία που έχει για το Ελληνικό Θέατρο, για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Είναι αυτονόητο ότι όσο μου επιτρέπει ο ρόλος μου και οι συνθήκες, στην προσπάθεια αυτή θα είμαι αρωγός. Γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά το μεγάλο διακύβευμα. Ευχαριστώ γιατί η προτεραιότητα αυτή είναι δική σας προτεραιότητα, δεν ήταν δική μου.

Δ.ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ: Ήταν μία δική μας πρωτοβουλία και αίτημα των εργαζομένων να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας. Είναι εδώ ο Δημήτρης Μπίκας, που είναι Πρόεδρος των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων του Κρατικού Θεάτρου και εκπροσωπεί τους συναδέλφους και ο Κώστας Κεχαγιόγλου, που είναι ο Γεν.Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος και εγώ, που είμαι Πρόεδρος και της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Σωστά αντιληφθήκατε τις προθέσεις μας. Δεν ήρθαμε εδώ να σας απασχολήσουμε με καθαρά συντεχνιακά προβλήματα. Ερχόμαστε εδώ για να σας θέσουμε θεσμικά προβλήματα. Θέλουμε να σωθεί ο θεσμός που λέγεται Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδος. Είναι ένας σημαντικός θεσμός και πάνω σ’αυτό θέλουμε να σας μιλήσουμε.

Δ.ΜΠΙΚΑΣ: Εμείς θέλουμε τη βοήθεια και τη συμπαράστασή σας, ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας του τόπου, να βοηθήσουμε τη λειτουργία, τη συνέχεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Καταλαβαίνουμε ότι όλη η χώρα βιώνει δύσκολες στιγμές. Όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση. Από την άλλη μεριά όμως, επειδή το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι ένας θεσμός που έχει πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας και σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, θεωρούμε ότι πρέπει να τύχει της προστασίας της Πολιτείας. Γι’αυτό απευθυνθήκαμε, πρώτα και κύρια, και σε σας. Θέλουμε τη βοήθειά σας, θέλουμε τη συμπαράστασή σας, θέλουμε τον καλό σας λόγο. Για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και στους εργαζόμενους είτε ηθοποιούς, είτε διοικητικούς, είτε τεχνικούς ένα μήνυμα, ώστε να αρθούν της κατάστασης όλοι οι συνάδελφοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο καλός λόγος δεν φθάνει.

Δ.ΜΠΙΚΑΣ: Το ξέρω. Θέλουμε και τον καλό σας λόγο και την έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθειά σας. Την είχαμε στο παρελθόν και δεν το ξεχνάμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.-

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ