Από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) στο Προεδρικό Μέγαρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριες και κύριοι, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή την εκδήλωσή σας στην Αθήνα, η οποία είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της σημασίας αλλά και των κινδύνων οι οποίοι ελλοχεύουν αναφορικά με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και ειδικότερα το δικαίωμα στην ακίνητη ιδιοκτησία. Βαθιά μου πεποίθηση ήταν, παραμένει και θα είναι ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία έχει δύο όψεις τεράστιας σημασίας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, και βεβαίως, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πριν από όλα, η ιστορία των θεσμών έχει αποδείξει ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι αμέσως συνδεμένο με την όλη πορεία, την εξέλιξη, την θεμελίωση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Δεύτερον, το δικαίωμα αυτό, η ομαλή άσκησή του και η απόλαυσή του σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας, είναι ένας σημαντικός δείκτης στο πώς πηγαίνει η οικονομία κάθε Κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά ακινήτων και η πορεία της αγοράς ακινήτων είναι ένας από τους βασικούς δείκτες του εάν και κατά πόσον προοδεύει μία οικονομία ή εάν, αντιθέτως, μία οικονομία έχει υφεσιακές τάσεις.

Σήμερα – και δεν είναι δικιά μου άποψη, είναι μια γενική πεποίθηση – το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αυτός ο βασικός πυλώνας όπως είπα πριν της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, κινδυνεύει από δύο, θα μπορούσα να το πω υπονομευτικές, τάσεις οι οποίες υπάρχουν. Η μία από αυτές αφορά την οικονομία, η άλλη αφορά τον στενότερο τομέα της φορολογίας. Δυστυχώς, η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και ιδίως οι ανεξέλεγκτες τάσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν εμπλέξει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία σε μία «στοιχηματική» –ας το πω έτσι- διαδικασία. Σε μία διαδικασία υψηλού ρίσκου, με στόχο την επίτευξη υψηλού κέρδους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν η βασική αιτία που ανέδειξε την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ένα δεύτερο σήμα κινδύνου το οποίο αναδεικνύεται, και πολύ περισσότερο στην Χώρα μας, αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι η πληγή την οποία φέρει η ακίνητη ιδιοκτησία εξαιτίας του ότι φορολογείται κατά τρόπο δυσανάλογο σε σχέση με αυτό το οποίο αποδίδει. Κυρίως δε φορολογείται με αντικειμενικές αξίες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματική αξία ενός ακινήτου, πράγμα το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται καθένας, έχει ως συνέπεια να μετατρέπεται το δικαίωμα σε ένα επαχθές βάρος και να παρακινούνται οι ιδιοκτήτες, αντί να επενδύσουν περισσότερο στην ιδιοκτησία τους, να απαλλαγούν από αυτήν.

Ευτυχώς, με την συμβολή του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα, που είναι θεματοφύλακας όλων των δικαιωμάτων και ιδίως του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αρχίζει να επανέρχεται η φορολόγηση της ιδιοκτησίας -ή ελπίζω ότι θα επανέλθει η φορολόγηση της ιδιοκτησίας- στα επίπεδα εκείνα που αντιστοιχούν στην πραγματική αξία ενός ακινήτου. Και αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στον ιδιοκτήτη, αλλά και γιατί δίχως αυτή την εξομάλυνση –ας το πω έτσι- η αγορά ακινήτων δεν θα μπορέσει να συμβάλλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την βαθιά κρίση που την μαστίζει. Και δίχως αυτή την προϋπόθεση θα είναι εξαιρετικό δύσκολο να ανακάμψουμε γενικότερα, πράμα το οποίο συνιστά μία επιτακτική ανάγκη ιδίως αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον με χαρά υποδέχομαι ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο προστατεύουν ένα δικαίωμα που τους ανήκει, αλλά αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα θεσμών και Οικονομίας γενικώς.

Ξέρω την προσπάθεια την οποία έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, την συμβολή σας γενικότερα και όχι μόνο για την Χώρα μου. Θέλω επίσης να εξάρω τις δραστηριότητες της Ενώσεως σας, ιδίως από το 2004 και επέκεινα, και την προσωπική συμβολή του Προέδρου σας, του κυρίου Στράτου Παραδιά, για τον οποίον εμείς είμαστε περήφανοι εδώ στην Ελλάδα. Και ελπίζω ότι αυτή του η συμβολή θα εκτιμηθεί όπως αρμόζει από το εκλεκτορικό σώμα της Ενώσεως σας όταν θα έρθει η ώρα.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Καλή επιτυχία και συνεχίστε, γιατί προστατεύοντας ένα τόσο σημαντικό δικαίωμα προστατεύετε και την Δημοκρατία και την Ελεύθερη Οικονομία της Αγοράς.-