Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου μετά την κατάθεση στεφάνου κατά τις εκδηλώσεις της επετείου της Μάχης του Βαρθολομιού

Επέτειος της Μάχης του Βαρθολομιού, μεταξύ 9-11 Νοεμβρίου 1825, αυτή η εμβληματική Επέτειος έμπνευσης Εθνικού Φρονήματος και Θάρρους των Αγωνιστών της περιοχής σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821, εκπέμπει, μεταξύ άλλων, και τ’ ακόλουθα μηνύματα:

  • Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, έχουμε πια διδαχθεί ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά για το Έθνος μας και τον Λαό μας τα έχουμε επιτύχει ενωμένοι και υπό όρους Δημοκρατίας. Ενώ η διχόνοια και οι δικτατορίες μας στοίχισαν τραγωδίες, ακόμη δε και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού. Γι’ αυτό και ιδίως τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια θα τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ιστορίας για το δικό μας Χρέος ως προς την υπεράσπιση της Πατρίδας.

  • Προς δε την Τουρκία διαμηνύουμε ότι τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει και να μας ενώνει στον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας. Τούτο όμως έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις υποχρεώσεις της, ιδίως μάλιστα όταν παραβιάζει ωμά το Διεθνές Δίκαιο στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όταν δεν διστάζει να συμπεριφέρεται στους Πρόσφυγες με απάνθρωπο τρόπο και υπό όρους κοινού εκβιασμού απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφρονώντας κάθε δέσμευση που έχει αναλάβει εν προκειμένω. Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε και την βούληση και την δύναμη να υπερασπισθούμε την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα απέναντι σε αυτή την ιταμή συμπεριφορά της Τουρκίας, αφήνοντάς την να πληρώνει το βαρύ τίμημα της διεθνούς απαξίωσής της.